Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

2 Imparati (2 Regi) 10

1. In Samaria erau saptezeci de fii ai lui Ahab. Iehu a scris scrisori si le-a trimis la Samaria capeteniilor din Izreel, batranilor si ingrijitorilor copiilor lui Ahab. In ele zicea:

2. "Acum, cand veti primi scrisoarea aceasta - fiindca aveti cu voi pe fiii stapanului vostru, carele si caii, o cetate intarita si arme -

3. vedeti care din fiii stapanului vostru este cel mai bun si mai vrednic, puneti-l pe scaunul de domnie al tatalui sau si luptati pentru casa stapanului vostru!"

4. Ei s-au temut foarte mult si au zis: "Iata ca doi imparati n-au putut sa-i stea impotriva; cum ii vom sta noi impotriva?"

5. Si capetenia casei imparatesti, capetenia cetatii, batranii si ingrijitorii copiilor au trimis sa spuna lui Iehu: "Noi suntem slujitorii tai si vom face tot ce ne vei spune; nu vom pune pe nimeni imparat, fa ce vei crede."

6. Iehu le-a scris o a doua scrisoare in care spunea: "Daca sunteti ai mei si daca ascultati de glasul meu, luati capetele oamenilor acelora, fiii stapanului vostru, si veniti la mine maine la ceasul acesta, la Izreel." Si cei saptezeci de fii ai imparatului erau la mai marii cetatii, care-i cresteau.

7. Cand au primit scrisoarea, au luat pe fiii imparatului si au taiat pe acesti saptezeci de oameni; apoi le-au pus capetele in cosuri si le-au trimis lui Iehu, la Izreel.

8. Solul a venit sa-i spuna, zicand: "Au adus capetele fiilor imparatului." Si el a zis: "Faceti-le doua gramezi la intrarea portii, pana dimineata."

9. Dimineata a iesit; si, venind inaintea intregului popor, a zis: "Voi sunteti fara vina! Eu am uneltit impotriva stapanului meu si l-am omorat; dar cine a lovit pe toti acestia?

10. Sa stiti, dar, ca nu va cadea nimic la pamant din cuvantul Domnului, din cuvantul pe care l-a rostit Domnul impotriva casei lui Ahab; Domnul implineste ce a spus prin robul Sau Ilie."

11. Si Iehu a lovit pe toti cei ce mai ramasesera din casa lui Ahab la Izreel, pe toti mai marii lui, pe prietenii si pe preotii lui, si n-a lasat sa scape niciunul.

12. Apoi s-a sculat si a plecat la Samaria. Cand a ajuns la coliba de intalnire a unor ciobani, pe drum,

13. Iehu a dat peste fratii lui Ahazia, imparatul lui Iuda, si a zis: "Cine sunteti voi?" Ei au raspuns: "Suntem fratii lui Ahazia si ne coboram sa uram de bine fiilor imparatului si fiilor imparatesei."

14. Iehu a zis: "Prindeti-i de vii." Si i-au prins de vii si i-au taiat in numar de patruzeci si doi, la fantana colibei de intalnire. Iehu n-a lasat sa scape niciunul.

15. Plecand de acolo, a intalnit pe Ionadab, fiul lui Recab, care venea inaintea lui. L-a intrebat de sanatate si i-a zis: "Inima ta este tot asa de curata, cum este inima mea fata de a ta?" Si Ionadab a raspuns: "Este." "Daca este", a zis Iehu, "da-mi mana." Ionadab i-a dat mana. Si Iehu l-a suit la el in car

16. si a zis: "Vino cu mine si vei vedea ravna mea pentru Domnul." L-a luat astfel in carul sau.

17. Cand a ajuns Iehu la Samaria, a ucis pe toti cei ramasi din Ahab in Samaria si i-a nimicit cu desavarsire, dupa cuvantul pe care-l spusese lui Ilie, Domnul.

18. Apoi a strans tot poporul si le-a zis: "Ahab a slujit putin lui Baal, Iehu insa ii va sluji mult.

19. Acum, chemati la mine pe toti prorocii lui Baal, pe toti slujitorii lui si pe toti preotii lui, fara sa lipseasca unul, caci vreau sa aduc o mare jertfa lui Baal: oricine va lipsi va muri." Iehu lucra cu viclenie, ca sa omoare pe toti slujitorii lui Baal.

20. El a zis: "Vestiti o sarbatoare in cinstea lui Baal!" Si au vestit-o.

21. A trimis soli in tot Israelul. Si au venit toti slujitorii lui Baal; n-a fost unul care sa nu fi venit. Au intrat in templul lui Baal, asa incat templul lui Baal s-a umplut de la un capat pana la celalalt.

22. Iehu a zis celui ce pazea odaia cu vesmintele: "Scoate vesminte pentru toti slujitorii lui Baal." Si omul acela a scos vesminte pentru ei.

23. Atunci Iehu a venit in templul lui Baal cu Ionadab, fiul lui Recab, si a zis slujitorilor lui Baal: "Cautati si vedeti sa nu fie niciun slujitor al Domnului aici, ci sa fie numai slujitori de ai lui Baal."

24. Si au intrat sa aduca jertfe si arderi de tot. Iehu pusese afara optzeci de oameni si le zisese: "Cine va lasa sa scape vreunul din oamenii pe care-i dau pe mana voastra va raspunde de viata lui cu a sa."

25. Cand au ispravit de adus arderile de tot, Iehu a zis alergatorilor si capeteniilor: "Intrati si loviti-i: unul sa nu iasa." Si i-au lovit cu ascutisul sabiei. Alergatorii si capeteniile i-au aruncat acolo si s-au dus pana la odaia din fund a templului lui Baal.

26. Au scos afara stalpii Astarteii din casa lui Baal si i-au ars.

27. Au sfaramat stalpul lui Baal, au daramat si templul lui Baal si l-au prefacut intr-o hazna de gunoi, care a ramas in picioare pana in ziua de azi.

28. Iehu a nimicit pe Baal din mijlocul lui Israel,

29. dar nu s-a abatut de la pacatele lui Ieroboam, fiul lui Nebat, care facuse pe Israel sa pacatuiasca, n-a parasit viteii de aur din Betel si Dan.

30. Domnul a zis lui Iehu: "Pentru ca ai adus bine la indeplinire ce este placut inaintea Mea si ai facut casei lui Ahab tot ce era dupa voia Mea, fiii tai pana la al patrulea neam vor sedea pe scaunul de domnie al lui Israel."

31. Totusi Iehu n-a luat seama sa umble din toata inima lui in Legea Domnului Dumnezeului lui Israel; si nu s-a abatut de la pacatele in care tarase Ieroboam pe Israel.

32. Pe vremea aceea, Domnul a inceput sa taie cate o bucata din tinutul lui Israel; si Hazael i-a batut la toate hotarele lui Israel.

33. De la Iordan, spre soare-rasare, a batut toata tara Galaadului, pe gaditi, rubeniti si manasiti, de la Aroer, care este pe paraul Arnon, pana la Galaad si Basan.

34. Celelalte fapte ale lui Iehu, tot ce a facut el si toate ispravile lui nu sunt scrise oare in cartea Cronicilor imparatilor lui Israel?

35. Iehu a adormit cu parintii sai si a fost ingropat la Samaria. Si, in locul lui, a domnit fiul sau Ioahaz.

36. Iehu domnise douazeci si opt de ani peste Israel la Samaria.

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***