Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

1 Imparati (1 Regi) 9

1. Cand a ispravit Solomon de zidit Casa Domnului, casa imparatului si tot ce a gasit cu cale sa faca,

2. Domnul S-a aratat a doua oara lui Solomon, cum i Se aratase la Gabaon.

3. Si Domnul i-a zis: "Iti ascult rugaciunea si cererea pe care Mi-ai facut-o, sfintesc Casa aceasta pe care ai zidit-o ca sa pui in ea pentru totdeauna Numele Meu, si ochii Mei si inima Mea vor fi acolo pe vecie.

4. Si tu, daca vei umbla inaintea Mea, cum a umblat tatal tau, David, cu inima curata si cu neprihanire, facand tot ce ti-am poruncit, daca vei pazi legile si poruncile Mele,

5. voi intari pe vecie scaunul de domnie al imparatiei tale in Israel, cum am spus tatalui tau, David, cand am zis: "Nu vei fi lipsit niciodata de un urmas pe scaunul de domnie al lui Israel."

6. Dar daca va veti abate de la Mine, voi si fiii vostri, daca nu veti pazi poruncile Mele si legile Mele pe care vi le-am dat si daca va veti duce sa slujiti altor dumnezei si sa va inchinati inaintea lor,

7. voi nimici pe Israel din tara pe care i-am dat-o, voi lepada de la Mine Casa pe care am sfintit-o Numelui Meu, si Israel va ajunge de ras si de pomina printre toate popoarele.

8. Si oricat de inalta este Casa aceasta, oricine va trece pe langa ea, va ramane incremenit si va fluiera. Si va zice: "Pentru ce a facut Domnul asa tarii acesteia si Casei acesteia?"

9. Si i se va raspunde: "Pentru ca au parasit pe Domnul Dumnezeul lor care a scos pe parintii lor din tara Egiptului, pentru ca s-au alipit de alti dumnezei, s-au inchinat inaintea lor si le-au slujit; de aceea a facut Domnul sa vina peste ei toate aceste rele."

10. Dupa douazeci de ani, Solomon zidise cele doua case, Casa Domnului si casa imparatului.

11. Atunci, fiindca Hiram, imparatul Tirului, daduse lui Solomon lemne de cedru si lemne de chiparos si aur cat a voit, imparatul Solomon a dat lui Hiram douazeci de cetati in tara Galileii.

12. Hiram a iesit din Tir, sa vada cetatile pe care i le dadea Solomon. Dar nu i-au placut

13. si a zis: "Ce cetati mi-ai dat, frate?" Si le-a numit tara Cabul, nume pe care le-au pastrat pana in ziua de azi.

14. Hiram trimisese imparatului o suta douazeci de talanti de aur.

15. Iata cum stau lucrurile cu privire la oamenii de corvoada pe care i-a luat imparatul Solomon pentru zidirea Casei Domnului si a casei sale Milo si a zidului Ierusalimului, Hatorului, Meghidoului si Ghezerului:

16. Faraon, imparatul Egiptului, venise si cucerise Ghezerul, ii daduse foc si omorase pe canaanitii care locuiau in cetate. Apoi il daduse de zestre fetei lui, nevasta lui Solomon.

17. Si Solomon a zidit Ghezerul, Bet-Horonul de jos,

18. Baalatul si Tadmorul, in pustiul tarii,

19. toate cetatile slujindu-i ca magazii si fiind ale lui, cetatile pentru care, cetatile pentru calarime si tot ce a gasit cu cale Solomon sa zideasca la Ierusalim, la Liban si in toata tara peste care imparatea.

20. Iar pe tot poporul care mai ramasese din amoriti, hetiti, fereziti, heviti si iebusiti, nefacand parte din copiii lui Israel,

21. pe urmasii lor, care mai ramasesera dupa ei in tara si pe care copiii lui Israel nu-i putusera nimici cu desavarsire, Solomon i-a luat ca robi de corvoada, si asa au fost pana in ziua de astazi.

22. Dar Solomon n-a intrebuintat ca robi de corvoada pe copiii lui Israel; caci ei erau oameni de razboi, slujitorii lui, capeteniile lui, capitanii lui, carmuitorii carelor si calarimii lui.

23. Capeteniile puse de Solomon peste lucrari erau in numar de cinci sute cincizeci, insarcinati sa privegheze pe lucratori.

24. Fata lui faraon s-a suit din cetatea lui David in casa ei, pe care i-o zidise Solomon. Atunci a zidit el Milo.

25. Solomon aducea de trei ori pe an arderi de tot si jertfe de multumire pe altarul pe care-l zidise Domnului si ardea tamaie pe cel care era inaintea Domnului. Si a ispravit astfel Casa.

26. Imparatul Solomon a mai facut si corabii la Etion-Gheber, langa Elot, pe tarmul Marii Rosii, in tara Edomului.

27. Si Hiram a trimis cu aceste corabii la slujitorii lui Solomon, pe insisi slujitorii lui, marinari care cunosteau marea.

28. S-au dus la Ofir si au luat de acolo aur, patru sute douazeci de talanti, pe care i-au adus imparatului Solomon.

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***