Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

1 Imparati (1 Regi) 8

1. Atunci imparatul Solomon a adunat la el, la Ierusalim, pe batranii lui Israel si pe toate capeteniile semintiilor, pe capeteniile familiilor copiilor lui Israel, ca sa mute din cetatea lui David, adica Sionul, chivotul legamantului Domnului.

2. Toti barbatii lui Israel s-au strans la imparatul Solomon, in luna lui Etanim, care este a saptea luna, in timpul praznicului.

3. Cand au venit toti batranii lui Israel, preotii au ridicat chivotul.

4. Au adus chivotul Domnului, Cortul intalnirii si toate uneltele sfinte care erau in Cort: preotii si levitii le-au adus.

5. Imparatul Solomon si toata adunarea lui Israel chemata la el au stat inaintea chivotului. Au jertfit oi si boi, care n-au putut fi nici numarati, nici socotiti, din pricina multimii lor.

6. Preotii au dus chivotul legamantului Domnului la locul lui, in Locul Preasfant al Casei, in Sfanta Sfintelor, sub aripile heruvimilor.

7. Caci heruvimii aveau aripile intinse peste locul chivotului si acopereau chivotul si drugii lui pe deasupra.

8. Se daduse drugilor o asa lungime incat capetele lor se vedeau din Locul Sfant dinaintea Locului Preasfant, dar nu se vedeau de afara. Ei au fost acolo pana in ziua de azi.

9. In chivot nu erau decat cele doua table de piatra, pe care le-a pus Moise in el la Horeb, cand a facut Domnul legamant cu copiii lui Israel, la iesirea lor din tara Egiptului.

10. In clipa cand au iesit preotii din Locul Sfant, norul a umplut Casa Domnului.

11. Preotii n-au putut sa ramana acolo sa faca slujba, din pricina norului; caci slava Domnului umpluse Casa Domnului.

12. Atunci Solomon a zis: "Domnul a zis ca vrea sa locuiasca in intuneric!

13. Eu am zidit o Casa care va fi locuinta Ta, un loc unde vei locui pe vecie!"

14. Imparatul si-a intors fata si a binecuvantat pe toata adunarea lui Israel. Toata adunarea lui Israel era in picioare.

15. Si el a zis: "Binecuvantat sa fie Domnul Dumnezeul lui Israel care a vorbit cu gura Lui tatalui meu, David, si care implineste, prin puterea Lui, ce spusese, cand a zis:

16. "Din ziua cand am scos din Egipt pe poporul Meu, Israel, n-am ales nicio cetate dintre toate semintiile lui Israel ca sa Mi se zideasca in ea o Casa unde sa locuiasca Numele Meu, ci am ales pe David sa imparateasca peste poporul Meu, Israel!"

17. Tatal meu, David, avea de gand sa zideasca o Casa Numelui Domnului Dumnezeului lui Israel.

18. Si Domnul a zis tatalui meu David: "Fiindca ai avut de gand sa zidesti o Casa Numelui Meu, bine ai facut ca ai avut acest gand.

19. Numai ca nu tu vei zidi Casa; ci fiul tau iesit din trupul tau, va zidi Casa Numelui Meu."

20. Domnul a implinit cuvintele pe care le rostise. Eu m-am ridicat in locul tatalui meu, David, si am sezut pe scaunul de domnie al lui Israel, cum vestise Domnul, si am zidit casa Numelui Domnului Dumnezeului lui Israel.

21. Am randuit un loc pentru chivot, unde este legamantul Domnului, legamantul pe care l-a facut El cu parintii nostri, cand i-a scos din tara Egiptului."

22. Solomon s-a asezat inaintea altarului Domnului, in fata intregii adunari a lui Israel. Si-a intins mainile spre cer,

23. si a zis: "Doamne Dumnezeul lui Israel! Nu este Dumnezeu ca Tine, nici sus in ceruri, nici jos pe pamant: Tu tii legamantul si indurarea fata de robii Tai, care umbla inaintea Ta din toata inima lor!

24. Astfel, ai tinut cuvantul dat robului tau David, tatal meu; si ce ai spus cu gura Ta implinesti in ziua aceasta cu puterea Ta.

25. Acum, Doamne Dumnezeul lui Israel, tine fagaduinta pe care ai facut-o tatalui meu, David, cand ai zis: "Nu vei fi lipsit niciodata inaintea Mea de un urmas care sa sada pe scaunul de domnie al lui Israel, numai fiii tai sa ia seama la calea lor si sa umble inaintea Mea, cum ai umblat tu inaintea Mea."

26. O, Dumnezeul lui Israel, implineasca-se fagaduinta pe care ai facut-o robului Tau David, tatal meu!

27. Dar ce! Va locui oare cu adevarat Dumnezeu pe pamant? Iata ca cerurile si cerurile cerurilor nu pot sa Te cuprinda: cu cat mai putin Casa aceasta pe care Ti-am zidit-o eu!

28. Totusi, Doamne Dumnezeul meu, ia aminte la rugaciunea robului Tau si la cererea lui, asculta strigatul si rugaciunea pe care Ti-o face astazi robul Tau.

29. Ochii Tai sa fie zi si noapte deschisi asupra Casei acesteia, asupra locului despre care ai zis: "Acolo va fi Numele Meu!" Asculta rugaciunea pe care Ti-o face robul Tau in locul acesta.

30. Binevoieste si asculta cererea robului Tau si a poporului Tau, Israel, cand se vor ruga in locul acesta! Asculta-i din locul locuintei Tale, din ceruri, asculta-i si iarta-i!

31. Daca va pacatui cineva impotriva aproapelui sau si va fi silit sa faca un juramant si va veni sa jure inaintea altarului Tau, in Casa aceasta -

32. asculta-l din ceruri, lucreaza si fa dreptate robilor Tai; osandeste pe cel vinovat si intoarce vina purtarii lui asupra capului lui; da dreptate celui nevinovat si fa-i dupa nevinovatia lui!

33. Cand poporul Tau, Israel, va fi batut de vrajmas, pentru ca a pacatuit impotriva Ta: daca se vor intoarce la Tine si vor da slava Numelui Tau, daca Iti vor face rugaciuni si cereri in Casa aceasta -

34. asculta-i din ceruri, iarta pacatul poporului Tau, Israel, si intoarce-i in tara pe care ai dat-o parintilor lor!

35. Cand se va inchide cerul si nu va fi ploaie, din pricina pacatelor facute de ei impotriva Ta: daca se vor ruga in locul acesta si vor da slava Numelui Tau si daca se vor abate de la pacatele lor, pentru ca-i vei pedepsi -

36. asculta-i din ceruri, iarta pacatul robilor Tai si al poporului Tau, Israel, invata-l calea cea buna pe care trebuie sa umble si sa trimiti ploaie pe pamantul pe care l-ai dat de mostenire poporului Tau!

37. Cand foametea, ciuma, rugina, taciunele, lacustele, de un fel sau altul, vor fi in tara, cand vrajmasul va impresura pe poporul Tau in tara lui, in cetatile lui, cand vor fi urgii sau boli de orice fel:

38. daca un om, daca tot poporul Tau, Israel, va face rugaciuni si cereri, si fiecare isi va cunoaste mustrarea cugetului lui si va intinde mainile spre casa aceasta -

39. asculta-l din ceruri, din locul locuintei Tale, si iarta-l; lucreaza si rasplateste fiecaruia dupa caile lui, Tu care cunosti inima fiecaruia, caci numai Tu cunosti inima tuturor copiilor oamenilor,

40. ca sa se teama de Tine in tot timpul cat vor trai in tara pe care ai dat-o parintilor nostri!

41. Cand strainul, care nu este din poporul Tau, Israel, va veni dintr-o tara departata, pentru Numele Tau,

42. caci se va sti ca Numele Tau este mare, mana Ta este tare si bratul Tau este intins, cand va veni sa se roage in Casa aceasta, -

43. asculta-l din ceruri, din locul locuintei Tale, si da strainului aceluia tot ce-Ti va cere, pentru ca toate popoarele pamantului sa cunoasca Numele Tau, sa se teama de Tine, ca si poporul Tau, Israel, si sa stie ca Numele Tau este chemat peste Casa aceasta pe care am zidit-o eu!

44. Cand poporul Tau va iesi la lupta impotriva vrajmasului sau, urmand calea pe care i-o vei porunci Tu: daca vor face rugaciuni Domnului, cu privirile intoarse spre cetatea pe care ai ales-o Tu si spre Casa pe care am zidit-o eu Numelui Tau -

45. asculta din ceruri rugaciunile si cererile lor si fa-le dreptate!

46. Cand vor pacatui impotriva Ta - caci nu este om care sa nu pacatuiasca - si Te vei mania impotriva lor si-i vei da in mana vrajmasului, care-i va duce robi intr-o tara vrajmasa, departata sau apropiata:

47. daca se vor cobori in ei insisi, in tara unde vor fi robi, daca se vor intoarce la Tine si-Ti vor face cereri in tara celor ce-i vor duce in robie si vor zice: "Am pacatuit, am savarsit faradelegi, am facut rau!";

48. daca se vor intoarce la Tine din toata inima lor si din tot sufletul lor, in tara vrajmasilor lor care i-au luat robi, daca-Ti vor face rugaciuni cu privirile intoarse spre tara lor, pe care ai dat-o parintilor lor, spre cetatea pe care ai ales-o si spre Casa pe care am zidit-o eu Numelui Tau -

49. asculta din ceruri, din locul locuintei Tale, rugaciunile si cererile lor: si fa-le dreptate;

50. iarta poporului Tau pacatele lui si toate faradelegile facute impotriva Ta; trezeste mila celor ce-i vor tine robi, ca sa se indure de ei,

51. caci sunt poporul Tau si mostenirea Ta, si Tu i-ai scos din Egipt, din mijlocul unui cuptor de fier!

52. Ochii Tai sa fie deschisi la cererea robului Tau si la cererea poporului Tau, Israel, ca sa-i asculti in tot ce-Ti vor cere!

53. Caci Tu i-ai ales din toate celelalte popoare ale pamantului, ca sa faci din ei mostenirea Ta, cum ai spus prin robul Tau Moise, cand ai scos din Egipt pe parintii nostri, Doamne Dumnezeule!"

54. Cand a ispravit Solomon de spus Domnului toata rugaciunea aceasta si cererea aceasta, s-a sculat dinaintea altarului Domnului, unde ingenunchease cu mainile intinse spre cer.

55. Si, stand in picioare, a binecuvantat cu glas tare toata adunarea lui Israel, zicand:

56. "Binecuvantat sa fie Domnul, care a dat odihna poporului Sau, Israel, dupa toate fagaduintele Lui! Din toate bunele cuvinte pe care le rostise prin robul Sau Moise, niciunul n-a ramas neimplinit.

57. Domnul Dumnezeul nostru sa fie cu noi, cum a fost cu parintii nostri; sa nu ne paraseasca si sa nu ne lase,

58. ci sa ne plece inimile spre El, ca sa umblam in toate caile Lui si sa pazim poruncile Lui, legile Lui si randuielile Lui, pe care le-a poruncit parintilor nostri!

59. Cuvintele acestea, cuprinse in cererile mele inaintea Domnului, sa fie zi si noapte inaintea Domnului Dumnezeului nostru si sa faca in tot timpul dreptate robului Sau si poporului Sau, Israel,

60. pentru ca toate popoarele pamantului sa poata cunoaste ca Domnul este Dumnezeu si ca nu este alt Dumnezeu afara de El!

61. Inima voastra sa fie in totul a Domnului Dumnezeului nostru, cum este astazi, ca sa urmati legile Lui si sa paziti poruncile Lui."

62. Imparatul si tot Israelul impreuna cu el au adus jertfe inaintea Domnului.

63. Solomon a injunghiat douazeci si doua de mii de boi si o suta douazeci de mii de oi pentru jertfa de multumire pe care a adus-o Domnului. Asa a facut imparatul si toti copiii lui Israel sfintirea Casei Domnului.

64. In ziua aceea, imparatul a sfintit mijlocul curtii, care este inaintea Casei Domnului; caci acolo a adus arderile de tot, darurile de mancare si grasimile jertfelor de multumire, pentru ca altarul de arama care este inaintea Domnului era prea mic ca sa cuprinda arderile de tot, darurile de mancare si grasimile jertfelor de multumire.

65. Solomon a praznuit atunci sarbatoarea, si tot Israelul a praznuit impreuna cu el. O mare multime, venita de la imprejurimile Hamatului pana la paraul Egiptului, s-a strans inaintea Domnului Dumnezeului nostru, timp de sapte zile si alte sapte zile, adica paisprezece zile.

66. In ziua a opta, a dat drumul poporului. Si ei au binecuvantat pe imparat si s-au dus in corturile lor, veseli si cu inima multumita pentru tot binele pe care-l facuse Domnul robului Sau David si poporului Sau, Israel.

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***