Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

1 Imparati (1 Regi) 6

1. In al patru sute optzecilea an dupa iesirea copiilor lui Israel din tara Egiptului, Solomon a zidit Casa Domnului, in al patrulea an al domniei lui peste Israel, in luna Ziv, care este luna a doua.

2. Casa, pe care a zidit-o imparatul Solomon Domnului, era lunga de saizeci de coti, lata de douazeci si inalta de treizeci.

3. Pridvorul dinaintea Templului casei avea o lungime de douazeci de coti, in latimea casei, si zece coti largime in fata casei.

4. Imparatul a facut Casei ferestre largi inauntru si stramte afara.

5. A zidit lipite de zidul Casei mai multe randuri de odai, unul peste altul, de jur imprejur, care inconjurau zidurile Casei, Templul si Sfantul Locas; si a facut astfel odai laturalnice de jur imprejur.

6. Catul de jos era lat de cinci coti, cel de la mijloc de sase coti, iar al treilea de sapte coti; caci pe partea de afara a Casei a facut arcade stramte imprejur ca grinzile sa nu fie prinse in zidurile Casei.

7. Cand s-a zidit Casa, s-au intrebuintat pietre cioplite gata inainte de a fi aduse acolo, asa ca nici ciocan, nici secure, nicio unealta de fier nu s-au auzit in Casa in timpul zidirii.

8. Intrarea odailor din catul de jos era in partea dreapta a Casei; in catul de la mijloc te suiai pe o scara cotita, si tot asa de la catul de mijloc la al treilea.

9. Dupa ce a ispravit de zidit Casa, Solomon a acoperit-o cu scanduri si cu grinzi de cedru.

10. A facut de cinci coti de inalte fiecare din caturile dimprejurul intregii Case si le-a legat de Casa prin lemne de cedru.

11. Domnul a vorbit lui Solomon si i-a zis:

12. "Tu zidesti Casa aceasta! Daca vei umbla dupa legile Mele, daca vei implini oranduirile Mele, daca vei pazi si vei urma toate poruncile Mele, voi implini fata de tine fagaduinta pe care am facut-o tatalui tau, David,

13. voi locui in mijlocul copiilor lui Israel si nu voi parasi pe poporul Meu, Israel."

14. Dupa ce a ispravit de zidit Casa,

15. Solomon i-a imbracat zidurile pe dinauntru cu scanduri de cedru, de la pardoseala pana la tavan; a imbracat astfel in lemn partea dinauntru si a acoperit pardoseala Casei cu scanduri de chiparos.

16. A imbracat cu scanduri de cedru cei douazeci de coti ai fundului Casei de la pardoseala pana in crestetul zidurilor si a pastrat locul acesta ca sa faca din el Sfanta Sfintelor, Locul Preasfant.

17. Cei patruzeci de coti de dinainte alcatuiau Casa, adica Templul.

18. Lemnul de cedru dinauntru avea sapaturi de colocinti si flori deschise; totul era de cedru, nu se vedea nicio piatra.

19. Solomon a pregatit Locul Preasfant inauntru in mijlocul Casei, ca sa aseze acolo chivotul legamantului Domnului.

20. Locul Preasfant avea douazeci de coti lungime, douazeci de coti latime si douazeci de coti inaltime. Solomon l-a captusit cu aur curat. A facut inaintea Locului Preasfant un altar de lemn de cedru si l-a acoperit cu aur.

21. Partea dinauntru a Casei a captusit-o cu aur si a prins perdeaua dinauntru in lantisoare de aur inaintea Locului Preasfant, pe care l-a acoperit cu aur.

22. A captusit toata Casa cu aur, Casa intreaga, si a acoperit cu aur tot altarul care era inaintea Locului Preasfant.

23. In Locul Preasfant a facut doi heruvimi de lemn de maslin salbatic, inalti de zece coti.

24. Fiecare din cele doua aripi ale unuia din heruvimi avea cinci coti, ceea ce facea zece coti de la capatul uneia din aripile lui pana la capatul celeilalte.

25. Al doilea heruvim avea tot zece coti. Masura si chipul erau aceleasi pentru amandoi heruvimii.

26. Inaltimea fiecaruia din cei doi heruvimi era de zece coti.

27. Solomon a asezat heruvimii in mijlocul Casei, in partea dinauntru. Aripile lor erau intinse, aripa celui dintai atingea un zid, si aripa celui de al doilea atingea celalalt zid; iar celelalte aripi ale lor se intalneau la capete, in mijlocul Casei.

28. Solomon a acoperit si heruvimii cu aur.

29. Pe toate zidurile Casei, de jur imprejur, in partea din fund si in fata, a pus sa sape chipuri de heruvimi, de finici si de flori deschise.

30. A acoperit pardoseala Casei cu aur, in partea din fund si in fata.

31. La intrarea Locului Preasfant a facut doua usi din lemn de maslin salbatic; pragul de sus si usorii usilor erau in cinci muchii.

32. Cele doua usi erau facute din lemn de maslin salbatic. A pus sa sape pe ele chipuri de heruvimi, de finici si de flori deschise si le-a acoperit cu aur, a intins aurul si peste heruvimi si peste finici.

33. A facut de asemenea pentru poarta Templului, niste usori de lemn de maslin salbatic, in patru muchii,

34. si cu doua usi de lemn de chiparos; fiecare usa era facuta din doua scanduri despartite.

35. A pus sa sape pe ele chipuri de heruvimi, de finici si de flori deschise si le-a acoperit cu aur, pe care l-a intins pe sapatura de chipuri.

36. A zidit si curtea dinauntru din trei randuri de pietre cioplite si dintr-un rand de grinzi de cedru.

37. In anul al patrulea, in luna Ziv, s-au pus temeliile Casei Domnului;

38. si in anul al unsprezecelea, in luna Bul, care este a opta luna, Casa a fost ispravita in toate partile ei si asa cum trebuia sa fie. In timp de sapte ani a zidit-o Solomon.

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***