Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

1 Imparati (1 Regi) 3

1. Solomon s-a incuscrit cu faraon, imparatul Egiptului. A luat de nevasta pe fata lui faraon si a adus-o in cetatea lui David, pana si-a ispravit de zidit casa lui, casa Domnului si zidul dimprejurul Ierusalimului.

2. Poporul nu aducea jertfe decat pe inaltimi, caci pana pe vremea aceasta nu se zidise inca o casa in Numele Domnului.

3. Solomon iubea pe Domnul si se tinea de obiceiurile tatalui sau, David. Numai ca aducea jertfe si tamaie pe inaltimi.

4. Imparatul s-a dus la Gabaon sa aduca jertfe acolo, caci era cea mai insemnata inaltime. Solomon a adus o mie de arderi de tot pe altar.

5. La Gabaon, Domnul S-a aratat in vis lui Solomon noaptea si Dumnezeu i-a zis: "Cere ce vrei sa-ti dau."

6. Solomon a raspuns: "Tu ai aratat o mare bunavointa fata de robul Tau David, tatal meu, pentru ca umbla inaintea Ta in credinciosie, in dreptate si in curatie de inima fata de Tine; i-ai pastrat aceasta mare bunavointa si i-ai dat un fiu, care sade pe scaunul lui de domnie, cum se vede astazi.

7. Acum Doamne Dumnezeul meu, Tu ai pus pe robul Tau sa imparateasca in locul tatalui meu, David; si eu nu sunt decat un tanar, nu sunt incercat.

8. Robul Tau este in mijlocul poporului pe care l-ai ales, popor foarte mare, care nu poate fi nici socotit, nici numarat, din pricina multimii lui.

9. Da, dar, robului Tau o inima priceputa, ca sa judece pe poporul Tau, sa deosebeasca binele de rau! Caci cine ar putea sa judece pe poporul Tau, pe poporul acesta asa de mare la numar!?"

10. Cererea aceasta a lui Solomon a placut Domnului.

11. Si Dumnezeu a zis: "Fiindca lucrul acesta il ceri, fiindca nu ceri pentru tine nici viata lunga, nici bogatii, nici moartea vrajmasilor tai, ci ceri pricepere, ca sa faci dreptate,

12. voi face dupa cuvantul tau. Iti voi da o inima inteleapta si priceputa, asa cum n-a fost nimeni inaintea ta si nu se va scula nimeni niciodata ca tine.

13. Mai mult, iti voi da si ce n-ai cerut: bogatii si slava, asa incat in tot timpul vietii tale nu va fi niciun imparat ca tine.

14. Si daca vei umbla in caile Mele, pazind legile si poruncile Mele, cum a facut David, tatal tau, iti voi lungi zilele."

15. Solomon s-a desteptat. Acesta a fost visul. Solomon s-a intors la Ierusalim si s-a infatisat inaintea chivotului legamantului Domnului. A adus arderi de tot si jertfe de multumire si a dat un ospat tuturor slujitorilor lui.

16. Atunci au venit doua femei curve la imparat si s-au infatisat inaintea lui.

17. Una din femei a zis: "Rogu-ma, domnul meu, eu si femeia aceasta locuiam in aceeasi casa, si am nascut langa ea in casa.

18. Dupa trei zile, femeia aceasta a nascut si ea. Locuiam impreuna, niciun strain nu era cu noi in casa. Nu eram decat noi amandoua.

19. Peste noapte, fiul acestei femei a murit, pentru ca se culcase peste el.

20. Ea s-a sculat pe la mijlocul noptii, a luat pe fiul meu de langa mine, pe cand dormea roaba ta, si l-a culcat la sanul ei: iar pe fiul ei, care murise, l-a culcat la sanul meu.

21. Dimineata, m-am sculat sa dau tata copilului; si iata ca era mort. M-am uitat cu luare aminte la el dimineata; si iata ca nu era fiul meu, pe care-l nascusem."

22. Cealalta femeie a zis: "Ba nu; fiul meu este cel viu, iar fiul tau cel mort." Dar cea dintai a raspuns: "Ba nicidecum! Fiul tau este cel mort, iar fiul meu este cel viu." Asa au vorbit ele inaintea imparatului.

23. Imparatul a zis: "Una zice: "Fiul meu este cel viu, iar fiul tau este cel mort." Si cealalta zice: "Ba nicidecum! Fiul tau este cel mort, iar fiul meu este cel viu."

24. Apoi a adaugat: "Aduceti-mi o sabie." Au adus o sabie inaintea imparatului.

25. Si imparatul a zis: "Taiati in doua copilul cel viu si dati o jumatate uneia si o jumatate celeilalte."

26. Atunci femeia al carei copil era viu a simtit ca i se rupe inima pentru copil si a zis imparatului: "Ah! domnul meu, da-i mai bine ei copilul cel viu si nu-l omori!" Dar cealalta a zis: "Sa nu fie nici al meu, nici al tau; taiati-l!"

27. Si imparatul, luand cuvantul, a zis: "Dati celei dintai copilul cel viu si nu-l omorati. Ea este mama lui."

28. Tot Israelul a auzit de hotararea pe care o rostise imparatul. Si s-au temut de imparat, caci au vazut ca intelepciunea lui Dumnezeu era in el, povatuindu-l in judecatile lui.

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***