Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul precedent

1 Imparati (1 Regi) 22

1. Au stat trei ani linistiti, fara sa fie razboi intre Siria si Israel.

2. In anul al treilea, Iosafat, imparatul lui Iuda, s-a coborat la imparatul lui Israel.

3. Imparatul lui Israel a zis slujitorilor sai: "Stiti ca Ramot din Galaad este al nostru. Si noi stam fara grija, in loc sa-l luam inapoi din mainile imparatului Siriei."

4. Si a zis lui Iosafat: "Vrei sa vii cu mine sa luptam impotriva Ramotului din Galaad?" Iosafat a raspuns imparatului lui Israel: "Eu voi fi ca tine, poporul meu ca poporul tau, caii mei ca ai tai."

5. Apoi Iosafat a zis imparatului lui Israel: "Intreaba acum, te rog, cuvantul Domnului."

6. Imparatul lui Israel a strans pe proroci, in numar de aproape patru sute, si le-a zis: "Sa merg sa lupt impotriva Ramotului din Galaad sau sa ma las?" Si ei au raspuns: "Suie-te, si Domnul il va da in mainile imparatului."

7. Dar Iosafat a zis: "Nu mai este aici niciun proroc al Domnului, ca sa-L putem intreba?"

8. Imparatul lui Israel a raspuns lui Iosafat: "Mai este un om prin care am putea sa intrebam pe Domnul; dar il urasc, caci nu-mi proroceste nimic bun, nu proroceste decat rau: este Mica, fiul lui Imla." Si Iosafat a zis: "Sa nu vorbeasca imparatul asa!"

9. Atunci imparatul lui Israel a chemat un dregator si a zis: "Trimite si adu indata pe Mica, fiul lui Imla."

10. Imparatul lui Israel si Iosafat, imparatul lui Iuda, sedeau fiecare pe scaunul lui de domnie, imbracati cu hainele lor imparatesti, in locul de la intrarea portii Samariei. Si toti prorocii proroceau inaintea lor.

11. Zedechia, fiul lui Chenaana, isi facuse niste coarne de fier si a zis: "Asa vorbeste Domnul: "Cu coarnele acestea vei bate pe sirieni pana ii vei nimici."

12. Si toti prorocii proroceau la fel, zicand: "Suie-te la Ramot din Galaad! Caci vei izbandi, si Domnul il va da in mainile imparatului."

13. Solul care se dusese sa cheme pe Mica i-a vorbit asa: "Iata ca prorocii, intr-un glas, prorocesc bine imparatului; sa fie, dar, si cuvantul tau ca al fiecaruia din ei! Vesteste-i bine!"

14. Mica a raspuns: "Viu este Domnul, ca voi vesti ce-mi va spune Domnul."

15. Cand a ajuns la imparat, imparatul i-a zis: "Mica, sa mergem sa luptam impotriva Ramotului din Galaad sau sa ne lasam?" El a raspuns: "Suie-te, caci vei izbandi, si Domnul il va da in mainile imparatului."

16. Si imparatul i-a zis: "De cate ori trebuie sa te pun sa juri ca nu-mi vei spune decat adevarul in Numele Domnului?"

17. Mica a raspuns: "Vad tot Israelul risipit pe munti, ca niste oi care n-au pastor. Si Domnul zice: "Oamenii acestia n-au stapan; sa se intoarca fiecare acasa in pace."

18. Imparatul lui Israel a zis lui Iosafat: "Nu ti-am spus ca el nu proroceste nimic bun despre mine, ci proroceste numai rau?"

19. Si Mica a zis: "Asculta, dar, cuvantul Domnului! Am vazut pe Domnul stand pe scaunul Lui de domnie si toata ostirea cerurilor stand langa El, la dreapta si la stanga Lui.

20. Si Domnul a zis: "Cine va amagi pe Ahab, ca sa se suie la Ramot din Galaad si sa piara acolo?" Si au raspuns unul intr-un fel, altul intr-altul.

21. Si un duh a venit si s-a infatisat inaintea Domnului si a zis: "Eu il voi amagi."

22. Domnul i-a zis: "Cum?" "Voi iesi", a raspuns el, "si voi fi un duh de minciuna in gura tuturor prorocilor lui." Domnul a zis: "Il vei amagi si-ti vei ajunge tinta; iesi si fa asa!"

23. Si acum, iata ca Domnul a pus un duh de minciuna in gura tuturor prorocilor tai care sunt de fata. Dar Domnul a hotarat lucruri rele impotriva ta."

24. Atunci Zedechia, fiul lui Chenaana, apropiindu-se, a lovit pe Mica peste obraz si a zis: "Pe unde a iesit Duhul Domnului din mine ca sa-ti vorbeasca?"

25. Mica a raspuns: "Vei vedea in ziua cand vei umbla din odaie in odaie ca sa te ascunzi."

26. Imparatul lui Israel a zis: "Ia pe Mica, du-l la Amon, mai marele cetatii, si la Ioas, fiul imparatului,

27. si sa le spui: "Asa vorbeste imparatul: "Puneti pe omul acesta la inchisoare si hraniti-l cu painea si cu apa intristarii, pana cand ma voi intoarce in pace."

28. Si Mica a zis: "Daca te vei intoarce in pace, Domnul n-a vorbit prin mine." Apoi a mai zis: "Auziti, popoare, toate!"

29. Imparatul lui Israel si Iosafat, imparatul lui Iuda, s-au suit la Ramot din Galaad.

30. Imparatul lui Israel a zis lui Iosafat: "Vreau sa-mi schimb hainele ca sa merg la lupta; dar tu, imbraca-te cu hainele tale imparatesti." Si imparatul lui Israel si-a schimbat hainele si s-a dus la lupta.

31. Imparatul Siriei daduse urmatoarea porunca celor treizeci si doua de capetenii ale carelor lui: "Sa nu va luptati nici cu cei mici, nici cu cei mari, ci sa va luptati numai cu imparatul lui Israel."

32. Cand au zarit capeteniile carelor pe Iosafat, au zis: "Negresit, acesta este imparatul lui Israel." Si s-au apropiat de el sa-l loveasca. Iosafat a scos un tipat.

33. Capeteniile carelor vazand ca nu este imparatul lui Israel, s-au departat de el.

34. Atunci un om a tras cu arcul la intamplare si a lovit pe imparatul lui Israel la incheietura platosei. Imparatul a zis carausului sau: "Intoarce si scoate-ma din campul de bataie, caci sunt greu ranit."

35. Lupta a fost din ce in ce mai crancena in ziua aceea. Imparatul a stat drept in carul lui in fata sirienilor, si seara a murit. Sangele a curs din rana inauntrul carului.

36. La apusul soarelui, s-a strigat prin toata tabara: "Sa plece fiecare in cetatea lui si sa plece fiecare in tara lui,

37. caci a murit imparatul." S-au intors la Samaria, si imparatul a fost ingropat la Samaria.

38. Cand au spalat carul in iazul Samariei, cainii au lins sangele lui Ahab, si curvele s-au scaldat in el, dupa cuvantul pe care-l spusese Domnul.

39. Celelalte fapte ale lui Ahab, tot ce a facut el, casa de fildes pe care a zidit-o si toate cetatile pe care le-a zidit nu sunt scrise oare in cartea Cronicilor imparatilor lui Israel?

40. Ahab a adormit cu parintii sai. Si in locul lui, a domnit fiul sau Ahazia.

41. Iosafat, fiul lui Asa, a inceput sa domneasca peste Iuda in al patrulea an al lui Ahab, imparatul lui Israel.

42. Iosafat era de treizeci si cinci de ani cand s-a facut imparat si a domnit douazeci si cinci de ani la Ierusalim. Mama sa se numea Azuba, fata lui Silhi.

43. El a umblat in toata calea tatalui sau, Asa, si nu s-a abatut deloc de la ea, facand ce este placut inaintea Domnului. Numai ca inaltimile n-au fost indepartate: poporul tot mai aducea jertfe si tamaie pe inaltimi.

44. Iosafat a trait in pace cu imparatul lui Israel.

45. Celelalte fapte ale lui Iosafat, ispravile si razboaiele lui nu sunt scrise oare in cartea Cronicilor imparatilor lui Iuda?

46. El a scos din tara pe sodomitii care mai ramasesera de pe vremea tatalui sau, Asa.

47. In Edom nu era imparat pe atunci: carmuia un dregator.

48. Iosafat a facut corabii din Tars ca sa mearga la Ofir sa aduca aur; dar nu s-au dus, caci corabiile s-au sfaramat la Etion-Gheber.

49. Atunci Ahazia, fiul lui Ahab, a zis lui Iosafat: "Vrei ca slujitorii mei sa mearga impreuna cu ai tai pe corabii?" Dar Iosafat n-a voit.

50. Iosafat a adormit cu parintii sai si a fost ingropat cu parintii sai, in cetatea tatalui sau David. Si in locul lui a domnit fiul sau Ioram.

51. Ahazia, fiul lui Ahab, a inceput sa domneasca peste Israel la Samaria, in al saptesprezecelea an al lui Iosafat, imparatul lui Iuda. A domnit doi ani peste Israel.

52. El a facut ce este rau inaintea Domnului si a umblat in calea tatalui sau si in calea mamei sale si in calea lui Ieroboam, fiul lui Nebat, care facuse pe Israel sa pacatuiasca.

53. A slujit lui Baal si s-a inchinat inaintea lui si a maniat pe Domnul Dumnezeu lui Israel, cum facuse si tatal sau.

Capitolul precedent
pixel
***