Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

1 Imparati (1 Regi) 20

1. Ben-Hadad, imparatul Siriei, si-a strans toata ostirea: avea cu el treizeci si doi de imparati, cai si care. S-a suit, a impresurat Samaria si a inceput lupta impotriva ei.

2. A trimis in cetate soli la Ahab, imparatul lui Israel, sa-i spuna: "Asa vorbeste Ben-Hadad:

3. "Argintul si aurul tau sunt ale mele, nevestele si cei mai frumosi copii ai tai sunt tot ai mei."

4. Imparatul lui Israel a raspuns: "Imparate, domnul meu, fie cum zici! Sunt al tau cu tot ce am."

5. Solii s-au intors si au zis: "Asa vorbeste Ben-Hadad: "Am trimis sa-ti spuna: "Sa-mi dai argintul si aurul tau, nevestele si copiii tai."

6. De aceea, voi trimite maine, la ceasul acesta, pe slujitorii mei la tine. Ei iti vor scormoni casa ta si casele slujitorilor tai, vor pune mana pe tot ce ai mai scump si vor lua."

7. Imparatul lui Israel a chemat pe toti batranii tarii si a zis: "Vedeti bine si intelegeti ca omul acesta ne vrea raul; caci a trimis sa-mi ceara nevestele si copiii, argintul si aurul, si n-am zis ca nu i le dau!"

8. Toti batranii si tot poporul au zis lui Ahab: "Nu-l asculta si nu te invoi."

9. Si el a zis solilor lui Ben-Hadad: "Spuneti domnului meu, imparatul: "Voi face tot ce ai trimis sa ceri robului tau intaia data; dar lucrul acesta nu-l pot face." Solii au plecat si i-au dus raspunsul.

10. Ben-Hadad a trimis sa spuna lui Ahab: "Sa ma pedepseasca zeii cu toata asprimea lor, de va ajunge praful Samariei sa umple mana intregului popor care ma urmeaza!"

11. Si imparatul lui Israel a raspuns: "Cine incinge armele sa nu se laude ca cel ce le pune jos!"

12. Cand a primit Ben-Hadad raspunsul acesta, statea la baut cu imparatii in corturi si a zis slujitorilor lui: "Pregatiti-va!" Si ei s-au pregatit de navala impotriva cetatii.

13. Dar iata ca un proroc s-a apropiat de Ahab, imparatul lui Israel, si a zis: "Asa vorbeste Domnul: "Vezi toata aceasta multime mare? O voi da astazi in mainile tale, ca sa cunosti ca Eu sunt Domnul."

14. Ahab a zis: "Prin cine?" Si el a raspuns: "Asa vorbeste Domnul: "Prin slujitorii mai marilor peste tinuturi." Ahab a zis: "Cine va incepe lupta?" Si el a raspuns: "Tu."

15. Atunci Ahab a numarat slujitorii mai marilor peste tinuturi si s-au gasit doua sute treizeci si doi; si dupa ei, a numarat tot poporul, pe toti copiii lui Israel, si erau sapte mii.

16. Au facut o iesire pe la miazazi. Ben-Hadad bea si se imbata in corturile lui cu cei treizeci si doi de imparati care-l ajutau.

17. Slujitorii mai marilor peste tinuturi au iesit cei dintai. Ben-Hadad a cercetat, si i-au spus astfel: "Au iesit niste oameni din Samaria."

18. El a zis: "Daca ies pentru pace, prindeti-i vii; si chiar daca ies pentru lupta, prindeti-i vii."

19. Cand au iesit din cetate slujitorii mai marilor peste tinuturi si armata care-i urma,

20. a lovit fiecare pe omul dinaintea lui, si sirienii au luat-o la fuga. Israel i-a urmarit. Ben-Hadad, imparatul Siriei, a scapat pe un cal, cu niste calareti.

21. Imparatul lui Israel a iesit, a lovit caii si carele si a pricinuit sirienilor o mare infrangere.

22. Atunci prorocul s-a apropiat de imparatul lui Israel si i-a zis: "Du-te, intareste-te, cerceteaza si vezi ce ai de facut; caci, la anul viitor, imparatul Siriei se va sui din nou impotriva ta."

23. Slujitorii imparatului Siriei i-au zis: "Dumnezeul lor este un Dumnezeu al muntilor; de aceea au fost mai tari decat noi. Dar ia sa ne luptam cu ei in campie, si se va vedea daca nu vom fi mai tari decat ei.

24. Fa si lucrul acesta: scoate pe fiecare din imparati de la locul lui si inlocuieste-i cu capetenii;

25. si fa-ti o armata ca aceea pe care ai pierdut-o, cu tot atatia cai si tot atatea care. Apoi sa ne batem cu ei in campie, si se va vedea daca nu vom fi mai tari decat ei." El i-a ascultat si a facut asa.

26. In anul urmator, Ben-Hadad a numarat pe sirieni si s-a suit la Afec sa lupte impotriva lui Israel.

27. Copiii lui Israel au fost numarati si ei; au primit merinde si au iesit in intampinarea sirienilor. Au tabarat in fata lor, ca doua turme mici de capre, pe cand sirienii umpleau tara.

28. Omul lui Dumnezeu s-a apropiat si a zis imparatului lui Israel: "Asa vorbeste Domnul: "Pentru ca sirienii au zis: "Domnul este un Dumnezeu al muntilor, si nu un Dumnezeu al vailor", voi da toata aceasta mare multime in mainile tale, si veti sti ca Eu sunt Domnul."

29. Au stat tabarati sapte zile unii in fata altora. In ziua a saptea au inceput lupta, si copiii lui Israel au omorat sirienilor o suta de mii de oameni pedestri intr-o zi.

30. Ceilalti au fugit in cetatea Afec, si a cazut zidul cetatii peste douazeci si sapte de mii de oameni care mai ramasesera. Ben-Hadad fugise si el in cetate si umbla din odaie in odaie.

31. Slujitorii lui i-au zis: "Iata, am auzit ca imparatii casei lui Israel sunt niste imparati milosi; sa ne incingem deci coapsele cu saci, sa ne punem funii pe capetele noastre si sa iesim la imparatul lui Israel: poate ca te va lasa cu viata."

32. Si-au pus saci imprejurul coapselor si funii imprejurul capului, s-au dus la imparatul lui Israel si au zis: "Robul tau Ben-Hadad a zis: "Lasa-ma cu viata!" Ahab a raspuns: "Mai este inca in viata? Este fratele meu!"

33. Oamenii acestia au luat lucrul acesta ca un semn bun si s-au grabit sa-l ia pe cuvant si sa zica: "Ben-Hadad este fratele tau!" Si el a zis: "Duceti-va si aduceti-l!" Ben-Hadad a venit la el, si Ahab l-a suit in carul lui.

34. Ben-Hadad i-a zis: "Iti voi da inapoi cetatile pe care le-a luat tatal meu de la tatal tau; si-ti vei face ulite in Damasc, cum facuse tatal meu in Samaria." "Si eu", a raspuns Ahab, "iti voi da drumul, facand un legamant." A facut legamant cu el si i-a dat drumul.

35. Unul din fiii prorocilor a zis tovarasului sau, dupa porunca Domnului: "Loveste-ma, te rog!" Dar omul acela n-a vrut sa-l loveasca.

36. Atunci el i-a zis: "Pentru ca n-ai ascultat de glasul Domnului, iata, cand vei pleca de la mine, te va omori un leu. Si cand a plecat de la el, l-a intalnit un leu si l-a omorat.

37. A gasit pe un alt om si a zis: "Loveste-ma, te rog!" Omul acela l-a lovit si l-a ranit.

38. Prorocul s-a dus si s-a asezat pe drumul imparatului si s-a legat la ochi.

39. Cand a trecut imparatul, prorocul a strigat si i-a zis: "Robul tau era in mijlocul luptei; si iata ca un om se apropie si-mi aduce pe un alt om, zicand: "Pazeste pe omul acesta; daca va fugi, viata ta va raspunde pentru viata lui sau vei plati un talant de argint!"

40. Si pe cand robul tau facea cate ceva incoace si incolo, omul s-a facut nevazut." Imparatul lui Israel i-a zis: "Aceasta iti este osanda; tu insuti ai rostit-o."

41. Indata prorocul si-a scos legatura de la ochi, si imparatul lui Israel l-a cunoscut ca facea parte din proroci.

42. El a zis atunci imparatului: "Asa vorbeste Domnul: "Pentru ca ai lasat sa-ti scape din maini omul pe care-l sortisem nimicirii, viata ta va raspunde pentru viata lui, si poporul tau pentru poporul lui."

43. Imparatul lui Israel s-a dus acasa, trist si manios, si a ajuns la Samaria.

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***