Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

1 Imparati (1 Regi) 2

1. David se apropia de clipa mortii si a dat indrumari fiului sau Solomon, zicand:

2. "Eu plec pe calea pe care merge toata lumea. Intareste-te si fii om!

3. Pazeste poruncile Domnului Dumnezeului tau umbland in caile Lui si pazind legile Lui, poruncile Lui, hotararile Lui si invataturile Lui, dupa cum este scris in Legea lui Moise, ca sa izbutesti in tot ce vei face si ori incotro te vei intoarce

4. si pentru ca Domnul sa implineasca urmatoarele cuvinte pe care le-a rostit pentru mine: "Daca fiii tai vor lua seama la calea lor, umbland cu credinciosie inaintea Mea, din toata inima lor si din tot sufletul lor, nu vei fi lipsit niciodata de un urmas pe scaunul de domnie al lui Israel."

5. Stii ce mi-a facut Ioab, fiul Teruiei, ce a facut celor doua capetenii ale ostirii lui Israel, lui Abner, fiul lui Ner, si lui Amasa, fiul lui Ieter. I-a omorat; a varsat in timp de pace sange de razboi si a pus sangele de razboi pe cingatoarea cu care era incins la mijloc si pe incaltamintea din picioare.

6. Fa dupa intelepciunea ta, si sa nu lasi ca perii lui cei albi sa se coboare in pace in Locuinta mortilor.

7. Sa te porti cu bunavointa cu fiii lui Barzilai, galaaditul, si ei sa manance la masa cu tine; caci tot asa s-au purtat si ei cu mine, iesindu-mi inainte, cand fugeam de fratele tau Absalom.

8. Iata ca ai langa tine pe Simei, fiul lui Ghera, beniamitul, din Bahurim. El a rostit impotriva mea mari blesteme in ziua cand ma duceam la Mahanaim. Dar s-a coborat inaintea mea la Iordan, si i-am jurat pe Domnul, zicand: "Nu te voi omori cu sabia."

9. Acum, tu sa nu-l lasi nepedepsit; caci esti un om intelept si stii cum trebuie sa te porti cu el. Sa-i cobori perii albi insangerati in Locuinta mortilor."

10. David a adormit cu parintii lui si a fost ingropat in cetatea lui David.

11. Vremea cat a imparatit David peste Israel a fost de patruzeci de ani: la Hebron a imparatit sapte ani, iar la Ierusalim a imparatit treizeci si trei de ani.

12. Solomon a sezut pe scaunul de domnie al tatalui sau, David, si imparatia lui s-a intarit foarte mult.

13. Adonia, fiul Haghitei, s-a dus la Bat-Seba, mama lui Solomon. Ea i-a zis: "Vii cu ganduri pasnice?" El a raspuns: "Da."

14. Si a adaugat: "Am sa-ti spun o vorba." Ea a zis: "Vorbeste!"

15. Si el a zis: "Stii ca imparatia era a mea si ca tot Israelul isi indrepta privirile spre mine ca sa fiu imparat. Dar imparatia s-a intors si a cazut fratelui meu, pentru ca Domnul i-a dat-o.

16. Acum iti cer un lucru: nu-ti intoarce fata!" Ea i-a raspuns: "Vorbeste!"

17. Si el a zis: "Spune, te rog, imparatului Solomon - caci nu se poate sa nu te asculte - sa-mi dea de nevasta pe Abisag, sunamita."

18. Bat-Seba a zis: "Bine! Voi vorbi imparatului pentru tine."

19. Bat-Seba s-a dus la imparatul Solomon, sa-i vorbeasca pentru Adonia. Imparatul s-a sculat s-o intampine, s-a inchinat inaintea ei si a sezut pe scaunul sau de domnie. Au pus un scaun pentru mama imparatului, si ea a sezut la dreapta lui.

20. Apoi a zis: "Am sa-ti fac o mica rugaminte: sa ma asculti!" Si imparatul i-a zis: "Cere, mama, caci te voi asculta."

21. Ea a zis: "Abisag, sunamita, sa fie data de nevasta fratelui tau Adonia."

22. Imparatul Solomon a raspuns mamei sale: "Pentru ce ceri numai pe Abisag, sunamita, pentru Adonia? Cere si imparatia pentru el - caci este fratele meu mai mare decat mine - pentru el, pentru preotul Abiatar si pentru Ioab, fiul Teruiei."

23. Atunci imparatul a jurat pe Domnul, zicand: "Sa ma pedepseasca Dumnezeu cu toata asprimea, daca nu-l vor costa viata pe Adonia cuvintele acestea!

24. Acum, viu este Domnul, care m-a intarit si m-a suit pe scaunul de domnie al tatalui meu, David, si care mi-a facut o casa, dupa fagaduinta Lui, ca astazi va muri Adonia!"

25. Si imparatul Solomon a trimis pe Benaia, fiul lui Iehoiada, care l-a lovit; si Adonia a murit.

26. Imparatul a zis apoi preotului Abiatar: "Du-te la Anatot, la mosiile tale, caci esti vrednic de moarte; dar nu te voi omori azi, pentru ca ai purtat chivotul Domnului Dumnezeu inaintea tatalui meu, David, si pentru ca ai luat parte la toate suferintele tatalui meu."

27. Astfel Solomon a scos pe Abiatar din slujba de preot al Domnului, ca sa implineasca cuvantul rostit de Domnul asupra casei lui Eli, in Silo.

28. Vestea aceasta a ajuns pana la Ioab, care luase partea lui Adonia, macar ca nu luase partea lui Absalom. Si Ioab a fugit la Cortul Domnului si s-a apucat de coarnele altarului.

29. Au dat de stire imparatului Solomon ca Ioab a fugit la Cortul Domnului si ca este la altar. Si Solomon a trimis pe Benaia, fiul lui Iehoiada, zicandu-i: "Du-te si loveste-l!"

30. Benaia a ajuns la Cortul Domnului si a zis lui Ioab: "Iesi! Caci asa porunceste imparatul." Dar el a raspuns: "Nu! Vreau sa mor aici." Benaia a spus lucrul acesta imparatului zicand: "Asa a vorbit Ioab si asa mi-a raspuns."

31. Imparatul a zis lui Benaia: "Fa cum a zis, loveste-l si ingroapa-l; si ia astfel de peste mine si de peste casa tatalui meu sangele pe care l-a varsat Ioab fara temei.

32. Domnul va face ca sangele lui sa cada asupra capului lui, pentru ca a lovit pe doi barbati mai drepti si mai buni decat el si i-a ucis cu sabia, fara sa fi stiut tatal meu, David: pe Abner, fiul lui Ner, capetenia ostirii lui Israel, si pe Amasa, fiul lui Ieter, capetenia ostirii lui Iuda.

33. Sangele lor sa cada peste capul lui Ioab si peste capul urmasilor lui pentru totdeauna; dar David, samanta lui, casa lui si scaunul lui de domnie, sa aiba parte de pace pe vecie din partea Domnului."

34. Benaia, fiul lui Iehoiada, s-a suit, a lovit pe Ioab si l-a omorat. El a fost ingropat in casa lui, in pustiu.

35. Imparatul a pus in fruntea ostirii pe Benaia, fiul lui Iehoiada, in locul lui Ioab, iar in locul lui Abiatar a pus pe preotul Tadoc.

36. Imparatul a chemat pe Simei si i-a zis: "Zideste-ti o casa la Ierusalim: sa locuiesti in ea si sa nu iesi din ea ca sa te duci intr-o parte sau alta.

37. Sa stii bine ca in ziua cand vei iesi si vei trece paraul Chedron, vei muri. Atunci sangele tau va cadea asupra capului tau.

38. Simei a raspuns imparatului: "Bine! Robul tau va face cum spune domnul meu, imparatul." Si Simei a locuit multa vreme la Ierusalim.

39. Dupa trei ani, s-a intamplat ca doi slujitori ai lui Simei au fugit la Achis, fiul lui Maaca, imparatul Gatului. Au dat de stire lui Simei, zicand: "Iata ca slujitorii tai sunt la Gat."

40. Simei s-a sculat, a pus saua pe magar si s-a dus la Gat, la Achis, sa-si caute slujitorii. Simei s-a dus si si-a adus inapoi slujitorii din Gat.

41. Au dat de veste lui Solomon ca Simei a plecat din Ierusalim la Gat si ca s-a intors.

42. Imparatul a chemat pe Simei si i-a zis: "Nu te-am pus eu sa juri pe Domnul si nu ti-am spus eu hotarat: "Sa stii ca vei muri in ziua cand vei iesi sa te duci intr-o parte sau alta"? Si nu mi-ai raspuns tu: "Bine! Am inteles"?

43. Pentru ce atunci n-ai ascultat de juramantul Domnului si de porunca pe care ti-o dadusem?"

44. Si imparatul a zis lui Simei: "Stii inauntrul inimii tale tot raul pe care l-ai facut tatalui meu, David; Domnul a intors rautatea ta asupra capului tau.

45. Dar imparatul Solomon va fi binecuvantat, si scaunul de domnie al lui David va fi intarit pe vecie inaintea Domnului."

46. Si imparatul a poruncit lui Benaia, fiul lui Iehoiada, care a iesit si a lovit pe Simei; si Simei a murit. Astfel, imparatia s-a intarit in mainile lui Solomon.

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***