Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

1 Imparati (1 Regi) 19

1. Ahab a spus Izabelei tot ce facuse Ilie si cum ucisese cu sabia pe toti prorocii.

2. Izabela a trimis un sol la Ilie, sa-i spuna: "Sa ma pedepseasca zeii cu toata asprimea lor, daca maine, la ceasul acesta, nu voi face cu viata ta ce ai facut tu cu viata fiecaruia din ei."

3. Ilie, cand a vazut lucrul acesta, s-a sculat si a plecat, ca sa-si scape viata. A ajuns la Beer-Seba, care tine de Iuda, si si-a lasat slujitorul acolo.

4. El s-a dus in pustiu unde, dupa un drum de o zi, a sezut sub un ienupar si dorea sa moara, zicand: "Destul! Acum, Doamne, ia-mi sufletul, caci nu sunt mai bun decat parintii mei."

5. S-a culcat si a adormit sub un ienupar. Si iata, l-a atins un inger si i-a zis: "Scoala-te si mananca."

6. El s-a uitat, si la capataiul lui era o turta coapta pe niste pietre incalzite si un ulcior cu apa. A mancat si a baut, apoi s-a culcat din nou.

7. Ingerul Domnului a venit a doua oara, l-a atins si a zis: "Scoala-te si mananca, fiindca drumul pe care-l ai de facut este prea lung pentru tine."

8. El s-a sculat, a mancat si a baut; si, cu puterea pe care i-a dat-o mancarea aceasta, a mers patruzeci de zile si patruzeci de nopti pana la muntele lui Dumnezeu, Horeb.

9. Si acolo, Ilie a intrat intr-o pestera si a ramas in ea peste noapte. Si cuvantul Domnului i-a vorbit astfel: "Ce faci tu aici, Ilie?"

10. El a raspuns: "Am fost plin de ravna pentru Domnul Dumnezeul ostirilor; caci copiii lui Israel au parasit legamantul Tau, au sfaramat altarele Tale si au ucis cu sabia pe prorocii Tai; am ramas numai eu singur, si cauta sa-mi ia viata!"

11. Domnul i-a zis: "Iesi si stai pe munte inaintea Domnului!" Si iata ca Domnul a trecut pe langa pestera. Si inaintea Domnului a trecut un vant tare si puternic, care despica muntii si sfarama stancile. Domnul nu era in vantul acela. Si dupa vant, a venit un cutremur de pamant. Domnul nu era in cutremurul de pamant.

12. Si dupa cutremurul de pamant, a venit un foc: Domnul nu era in focul acela. Si dupa foc, a venit un susur bland si subtire.

13. Cand l-a auzit Ilie, si-a acoperit fata cu mantaua, a iesit si a stat la gura pesterii. Si un glas i-a vorbit, zicand: "Ce faci tu aici, Ilie?"

14. El a raspuns: "Am fost plin de ravna pentru Domnul Dumnezeul ostirilor, caci copiii lui Israel au parasit legamantul Tau, au sfaramat altarele Tale si au ucis cu sabia pe prorocii Tai; am ramas numai eu singur, si cauta sa-mi ia viata."

15. Domnul i-a zis: "Du-te, intoarce-te pe drumul tau prin pustiu pana la Damasc; si cand vei ajunge, sa ungi pe Hazael ca imparat al Siriei.

16. Sa ungi si pe Iehu, fiul lui Nimsi, ca imparat al lui Israel; si sa ungi pe Elisei, fiul lui Safat, din Abel-Mehola, ca proroc in locul tau.

17. Si se va intampla ca, pe cel ce va scapa de sabia lui Hazael il va omori Iehu; si pe cel ce va scapa de sabia lui Iehu il va omori Elisei.

18. Dar voi lasa in Israel sapte mii de barbati, si anume pe toti cei ce nu si-au plecat genunchii inaintea lui Baal si a caror gura nu l-au sarutat."

19. Ilie a plecat de acolo si a gasit pe Elisei, fiul lui Safat, arand. Inaintea lui erau douasprezece perechi de boi, si el era cu a douasprezecea. Ilie s-a apropiat de el si si-a aruncat mantaua pe el.

20. Elisei a parasit boii, a alergat dupa Ilie si a zis: "Lasa-ma sa sarut pe tatal meu si pe mama mea si te voi urma." Ilie i-a raspuns: "Du-te, si apoi intoarce-te: dar gandeste-te la ce ti-am facut."

21. Dupa ce s-a departat de Ilie, s-a intors si a luat o pereche de boi pe care i-a adus jertfa; cu uneltele boilor le-a fiert carnea si a dat-o oamenilor s-o manance. Apoi s-a sculat, a urmat pe Ilie si a fost in slujba lui.

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***