Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

1 Imparati (1 Regi) 18

1. Au trecut multe zile, si cuvantul Domnului a vorbit astfel lui Ilie, in al treilea an: "Du-te si infatiseaza-te inaintea lui Ahab, ca sa dau ploaie pe fata pamantului."

2. Si Ilie s-a dus sa se infatiseze inaintea lui Ahab. Era mare foamete in Samaria.

3. Si Ahab a trimis sa cheme pe Obadia, mai marele casei lui. - Obadia se temea mult de Domnul.

4. De aceea, cand a nimicit Izabela pe prorocii Domnului, Obadia a luat o suta de proroci, i-a ascuns cate cincizeci intr-o pestera si i-a hranit cu paine si cu apa. -

5. Ahab a zis lui Obadia: "Haidem prin tara pe la toate izvoarele de apa si pe la toate paraiele; poate ca vom gasi iarba ca sa pastram viata cailor si catarilor, si sa n-avem nevoie sa omoram vitele."

6. Si-au impartit tara s-o cutreiere. Ahab a plecat singur pe un drum, si Obadia a plecat singur pe un alt drum.

7. Pe cand era Obadia pe drum, iata ca l-a intalnit Ilie. Obadia, cunoscandu-l, a cazut cu fata la pamant si a zis: "Tu esti, domnul meu Ilie?"

8. El i-a raspuns: "Eu sunt; du-te si spune stapanului tau: "Iata ca a venit Ilie!"

9. Si Obadia a zis: "Ce pacat am savarsit eu, ca sa dai pe robul tau in mainile lui Ahab, ca sa ma omoare?

10. Viu este Domnul, ca n-a ramas popor sau imparatie unde sa nu fi trimis stapanul meu sa te caute; si cand se spunea ca nu esti acolo, punea pe imparatia si poporul acela sa jure ca nu te-a gasit.

11. Si acum zici: "Du-te si spune stapanului tau: "Iata ca a venit Ilie!"

12. Si apoi, cand voi pleca de la tine, Duhul Domnului te va duce nu stiu unde. Daca m-as duce sa dau de stire lui Ahab, si nu te-ar gasi, ma va omori. Si totusi robul tau se teme de Domnul din tineretea lui.

13. Nu s-a spus oare domnului meu ce am facut cand a ucis Izabela pe prorocii Domnului? Cum am ascuns o suta de proroci ai Domnului, cate cincizeci intr-o pestera, si i-am hranit cu paine si cu apa?

14. Si acum tu zici: "Du-te si spune stapanului tau: "Iata ca a venit Ilie!" El ma va ucide."

15. Dar Ilie a zis: "Viu este Domnul ostirilor al carui slujitor sunt, ca astazi ma voi infatisa inaintea lui Ahab."

16. Obadia, ducandu-se inaintea lui Ahab, l-a instiintat despre lucrul acesta. Si Ahab s-a dus inaintea lui Ilie.

17. Abia a zarit Ahab pe Ilie si i-a zis: "Tu esti acela care nenorocesti pe Israel?"

18. Ilie a raspuns: "Nu eu nenorocesc pe Israel; ci tu si casa tatalui tau, fiindca ati parasit poruncile Domnului si te-ai dus dupa Baali.

19. Strange acum pe tot Israelul la mine, la muntele Carmel, pe cei patru sute cincizeci de proroci ai lui Baal si pe cei patru sute de proroci ai Astarteii, care mananca la masa Izabelei."

20. Ahab a trimis soli la toti copiii lui Israel si a strans pe proroci la muntele Carmel.

21. Atunci Ilie s-a apropiat de tot poporul si a zis: "Pana cand vreti sa schiopatati de amandoua picioarele? Daca Domnul este Dumnezeu, mergeti dupa El; iar daca este Baal, mergeti dupa Baal!" Poporul nu i-a raspuns nimic.

22. Si Ilie a zis poporului: "Eu singur am ramas din prorocii Domnului, pe cand proroci ai lui Baal sunt patru sute cincizeci.

23. Sa ni se dea doi junci. Ei sa-si aleaga un junc, pe care sa-l taie in bucati si sa-l puna pe lemne, fara sa puna foc. Si eu voi pregati celalalt junc si-l voi pune pe lemne, fara sa pun foc.

24. Apoi voi sa chemati numele dumnezeului vostru; si eu voi chema Numele Domnului. Dumnezeul care va raspunde prin foc, acela sa fie adevaratul Dumnezeu. Si tot poporul a raspuns si a zis: "Bine!"

25. Ilie a zis prorocilor lui Baal: "Alegeti-va un junc din cei doi, pregatiti-l voi intai, caci sunteti mai multi, si chemati numele dumnezeului vostru; dar sa nu puneti foc."

26. Ei au luat juncul pe care li l-au dat si l-au pregatit. Si au chemat numele lui Baal, de dimineata pana la amiaza, zicand: "Baale, auzi-ne!" Dar nu s-a auzit nici glas, nici raspuns. Si sareau imprejurul altarului pe care-l facusera.

27. La amiaza, Ilie si-a batut joc de ei si a zis: "Strigati tare, fiindca este dumnezeu; se gandeste la ceva, sau are treaba, sau este in calatorie, sau poate ca doarme, si se va trezi."

28. Ei au strigat tare si, dupa obiceiul lor, si-au facut taieturi cu sabiile si cu sulitele, pana ce a curs sange pe ei.

29. Cand a trecut amiaza, au aiurit pana in clipa cand se aducea jertfa de seara. Dar nu s-a auzit nici glas, nici raspuns, nici semn de luare aminte.

30. Ilie a zis atunci intregului popor: "Apropiati-va de mine!" Tot poporul s-a apropiat de el. Si Ilie a dres altarul Domnului care fusese sfaramat.

31. A luat douasprezece pietre, dupa numarul semintiilor fiilor lui Iacov, caruia Domnul ii zisese: "Israel iti va fi numele"

32. si a zidit cu pietrele acestea un altar in Numele Domnului. A facut imprejurul altarului un sant, in care incapeau doua masuri de samanta.

33. A asezat apoi lemnele, a taiat juncul in bucati si l-a pus pe lemne. Apoi a zis: "Umpleti patru vedre cu apa si varsati-le pe arderea de tot si pe lemne." Si au facut asa.

34. Apoi a zis: "Mai faceti lucrul acesta o data." Si l-au facut inca o data. Apoi a zis: "Mai faceti-l si a treia oara." Si l-au facut si a treia oara.

35. Apa curgea in jurul altarului, si au umplut cu apa si santul.

36. In clipa cand se aducea jertfa de seara, prorocul Ilie s-a apropiat si a zis: "Doamne Dumnezeul lui Avraam, Isaac si Israel! Fa sa se stie astazi ca Tu esti Dumnezeu in Israel, ca eu sunt slujitorul Tau si ca toate aceste lucruri le-am facut dupa porunca Ta.

37. Asculta-ma, Doamne, asculta-ma, pentru ca sa cunoasca poporul acesta ca Tu, Doamne, esti adevaratul Dumnezeu, si sa le intorci astfel inima spre bine!"

38. Atunci a cazut foc de la Domnul si a mistuit arderea de tot, lemnele, pietrele si pamantul, si a supt si apa care era in sant.

39. Cand a vazut tot poporul lucrul acesta, au cazut cu fata la pamant si au zis: "Domnul este adevaratul Dumnezeu! Domnul este adevaratul Dumnezeu!"

40. "Puneti mana pe prorocii lui Baal", le-a zis Ilie, "niciunul sa nu scape!" Si au pus mana pe ei. Ilie i-a coborat la paraul Chison si i-a injunghiat acolo.

41. Apoi Ilie a zis lui Ahab: "Suie-te de mananca si bea; caci se aude vuiet de ploaie."

42. Ahab s-a suit sa manance si sa bea. Dar Ilie s-a suit pe varful Carmelului si, plecandu-se la pamant, s-a asezat cu fata intre genunchi

43. si a zis slujitorului sau: "Suite-te si uita-te inspre mare." Slujitorul s-a suit, s-a uitat si a zis: "Nu este nimic!" Ilie a zis de sapte ori: "Du-te iarasi."

44. A saptea oara, slujitorul a zis: "Iata ca se ridica un mic nor din mare, ca o palma de om." Ilie a zis: "Suie-te si spune lui Ahab: "Inhama si coboara-te, ca sa nu te opreasca ploaia."

45. Peste cateva clipe, cerul s-a innegrit de nori, a inceput vantul si a venit o ploaie mare. Ahab s-a suit in car si a plecat la Izreel.

46. Si mana Domnului a venit peste Ilie, care si-a incins mijlocul si a alergat inaintea lui Ahab pana la intrarea in Izreel.

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***