Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

1 Imparati (1 Regi) 16

1. Cuvantul Domnului a vorbit astfel lui Iehu, fiul lui Hanani, impotriva lui Baesa:

2. "Eu te-am ridicat din tarana si te-am pus mai mare peste poporul Meu, Israel; dar pentru ca ai umblat pe calea lui Ieroboam si ai facut pe poporul Meu, Israel, sa pacatuiasca, pentru ca sa Ma manii prin pacatele lor,

3. iata ca voi matura pe Baesa si casa lui, si casa ta o voi face ca si casa lui Ieroboam, fiul lui Nebat.

4. Cine va muri in cetate din casa lui Baesa, va fi mancat de caini, si cine va muri pe camp dintre ai lui, va fi mancat de pasarile cerului."

5. Celelalte fapte ale lui Baesa, ce a facut el si ispravile lui, nu sunt scrise oare in cartea Cronicilor imparatilor lui Israel?

6. Baesa a adormit cu parintii sai si a fost ingropat la Tirta. Si in locul lui a domnit fiul sau Ela.

7. Cuvantul Domnului vorbise prin prorocul Iehu, fiul lui Hanani, impotriva lui Baesa si impotriva casei lui, pe de o parte pentru tot raul pe care-l facuse sub ochii Domnului, maniindu-L prin lucrul mainilor lui si ajungand ca si casa lui Ieroboam, iar pe de alta pentru ca lovise casa lui Ieroboam.

8. In al douazeci si saselea an al lui Asa, imparatul lui Iuda, a inceput sa domneasca Ela, fiul lui Baesa. El a domnit peste Israel la Tirta. A domnit doi ani.

9. Slujitorul sau Zimri, care era mai mare peste jumatate din carele lui, a uneltit impotriva lui. Ela era la Tirta, chefuind si imbatandu-se in casa lui Arta, capetenia casei imparatului, la Tirta.

10. Zimri a intrat, l-a lovit si l-a ucis, in al douazeci si saptelea an al lui Asa, imparatul lui Iuda. Si a domnit el in locul lui.

11. Cand s-a facut imparat si a sezut pe scaunul lui de domnie, a omorat toata casa lui Baesa, n-a lasat sa scape nimeni din ai lui: nici ruda, nici prieten.

12. Zimri a nimicit toata casa lui Baesa, dupa cuvantul pe care-l spusese Domnul impotriva lui Baesa prin prorocul Iehu,

13. din pricina tuturor pacatelor pe care le savarsise Baesa si fiul sau Ela, si in care tarasera si pe Israel, maniind prin idolii lor pe Domnul Dumnezeul lui Israel.

14. Celelalte fapte ale lui Ela si tot ce a facut el nu sunt scrise oare in cartea Cronicilor imparatilor lui Israel?

15. In al douazeci si saptelea an al lui Asa, imparatul lui Iuda, Zimri a domnit sapte zile la Tirta. Poporul tabara impotriva Ghibetonului, care era al filistenilor.

16. Si poporul a auzit in tabara vestea aceasta: "Zimri a uneltit si chiar a ucis pe imparat!" Si in ziua aceea, tot Israelul a pus, in tabara, ca imparat al lui Israel pe Omri, capetenia ostirii.

17. Omri si tot Israelul cu el au pornit din Ghibeton si au impresurat Tirta.

18. Zimri, vazand ca cetatea este luata a intrat in cetatuia casei imparatului, si a dat foc casei imparatului peste el. Astfel a murit el,

19. din pricina pacatelor pe care le savarsise, facand ce este rau inaintea Domnului, umbland pe calea lui Ieroboam, savarsind pacatele pe care le facuse Ieroboam si facand si pe Israel sa pacatuiasca.

20. Celelalte fapte ale lui Zimri si uneltirea pe care a facut-o el nu sunt scrise oare in cartea Cronicilor imparatilor lui Israel?

21. Atunci poporul lui Israel s-a dezbinat in doua parti; jumatate din popor voia sa faca imparat pe Tibni, fiul lui Ghinat, si jumatate era pentru Omri.

22. Cei ce urmau pe Omri au biruit pe cei ce urmau pe Tibni, fiul lui Ghinat. Tibni a murit, si Omri a domnit.

23. In al treizeci si unulea an al lui Asa, imparatul lui Iuda, a inceput sa domneasca peste Israel Omri. A domnit doisprezece ani. Dupa ce a domnit sase ani la Tirta,

24. a cumparat de la Semer muntele Samariei, cu doi talanti de argint; a intarit muntele si a pus cetatii pe care a zidit-o numele Samaria, dupa numele lui Semer, domnul muntelui.

25. Omri a facut ce este rau inaintea Domnului si a lucrat mai rau decat toti cei ce fusesera inaintea lui.

26. A umblat in toata calea lui Ieroboam, fiul lui Nebat, si s-a dedat la pacatele in care tarase Ieroboam pe Israel, maniind prin idolii lor pe Domnul Dumnezeul lui Israel.

27. Celelalte fapte ale lui Omri, ce a facut el si ispravile lui, nu sunt scrise oare in cartea Cronicilor imparatilor lui Israel?

28. Omri a adormit cu parintii sai si a fost ingropat la Samaria. Si in locul lui a domnit fiul sau Ahab.

29. Ahab, fiul lui Omri, a inceput sa domneasca peste Israel in al treizeci si optulea an al lui Asa, imparatul lui Iuda. Ahab, fiul lui Omri, a domnit douazeci si doi de ani peste Israel la Samaria.

30. Ahab, fiul lui Omri, a facut ce este rau inaintea Domnului, mai mult decat toti cei ce fusesera inaintea lui.

31. Si, ca si cum ar fi fost putin lucru pentru el sa se dedea la pacatele lui Ieroboam, fiul lui Nebat, a mai luat de nevasta si pe Izabela, fata lui Etbaal, imparatul sidonienilor, si a slujit lui Baal si s-a inchinat inaintea lui.

32. A ridicat un altar lui Baal in templul lui Baal pe care l-a zidit la Samaria

33. si a facut un idol Astarteii. Ahab a facut mai multe rele decat toti imparatii lui Israel care fusesera inaintea lui, ca sa manie pe Domnul Dumnezeul lui Israel.

34. Pe vremea lui, Hiel din Betel a zidit iarasi Ierihonul; i-a pus temeliile cu pretul lui Abiram, intaiul lui nascut, si i-a pus portile cu pretul lui Segub, cel mai tanar fiu al lui, dupa cuvantul pe care-l spusese Domnul prin Iosua, fiul lui Nun.

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***