Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

1 Imparati (1 Regi) 15

1. In al optsprezecelea an al domniei lui Ieroboam, fiul lui Nebat, a inceput sa imparateasca peste Iuda, Abiam.

2. A imparatit trei ani la Ierusalim. Mama sa se chema Maaca, fata lui Abisalom.

3. El s-a dedat la toate pacatele pe care le facuse tatal sau inaintea lui; si inima lui n-a fost intreaga a Domnului Dumnezeului sau, cum fusese inima tatalui sau David.

4. Dar din pricina lui David, Domnul Dumnezeul lui i-a dat o lumina la Ierusalim, punand pe fiul lui dupa el si lasand Ierusalimul in picioare.

5. Caci David facuse ce este placut inaintea Domnului si nu se abatuse de la niciuna din poruncile Lui in tot timpul vietii lui, afara de intamplarea cu Urie, hetitul.

6. Intre Roboam si Ieroboam a fost razboi tot timpul cat a trait Roboam.

7. Celelalte fapte ale lui Abiam si tot ce a facut el, nu sunt scrise oare in cartea Cronicilor imparatilor lui Iuda? Intre Abiam si Ieroboam a fost razboi.

8. Abiam a adormit cu parintii lui si l-au ingropat in cetatea lui David. Si in locul lui a domnit fiul sau Asa.

9. In al douazecilea an al lui Ieroboam, imparatul lui Israel, a inceput sa domneasca peste Iuda Asa.

10. El a domnit patruzeci si unu de ani la Ierusalim. Mama sa se chema Maaca, fata lui Abisalom.

11. Asa a facut ce este placut inaintea Domnului, ca tatal sau David.

12. A scos din tara pe sodomiti si a indepartat toti idolii pe care-i facusera parintii lui.

13. Si chiar pe mama sa, Maaca, n-a mai lasat-o sa fie imparateasa, pentru ca facuse un idol Astarteii. Asa i-a sfaramat idolul si l-a ars in paraul Chedron.

14. Dar inaltimile n-au pierit, macar ca inima lui Asa a fost in totul a Domnului in tot timpul vietii lui.

15. El a pus in Casa Domnului lucrurile harazite de tatal sau si de el insusi: argint, aur si vase.

16. Intre Asa si Baesa, imparatul lui Israel, a fost razboi in tot timpul vietii lor.

17. Baesa, imparatul lui Israel, s-a suit impotriva lui Iuda; si a intarit Rama, ca sa impiedice pe ai lui Asa, imparatul lui Iuda, sa iasa si sa intre.

18. Asa a luat tot argintul si tot aurul care ramasesera in vistieriile Casei Domnului si vistieriile casei imparatului si le-a pus in mainile slujitorilor lui, pe care i-a trimis la Ben-Hadad, fiul lui Tabrimon, fiul lui Hezion, imparatul Siriei, care locuia la Damasc. Imparatul Asa a trimis sa-i spuna:

19. "Sa fie un legamant intre mine si tine, cum a fost intre tatal meu si tatal tau. Iata, iti trimit un dar in argint si in aur. Du-te, rupe legamantul tau cu Baesa, imparatul lui Israel, ca sa se departeze de la mine."

20. Ben-Hadad a ascultat pe imparatul Asa; a trimis pe capeteniile ostirii lui impotriva cetatilor lui Israel, si au pustiit Iionul, Dan, Abel-Bet-Maaca, tot Chinerotul si toata tara lui Neftali.

21. Cand a auzit Baesa lucrul acesta, a incetat sa mai intareasca Rama si s-a intors la Tirta.

22. Imparatul Asa a chemat pe tot Iuda, fara sa lase la o parte pe cineva, si au ridicat pietrele si lemnul pe care-l intrebuinta Baesa la intarirea Ramei; si imparatul Asa le-a intrebuintat la intarirea Ghebei lui Beniamin si Mitpei.

23. Toate celelalte fapte ale lui Asa, toate ispravile lui si tot ce a facut si cetatile pe care le-a zidit nu sunt scrise oare in cartea Cronicilor imparatilor lui Iuda? Totusi, la batranete, a fost bolnav de picioare.

24. Asa a adormit cu parintii lui si a fost ingropat cu parintii lui in cetatea tatalui sau David. Si in locul lui a domnit fiul sau Iosafat.

25. Nadab, fiul lui Ieroboam, a inceput sa domneasca peste Israel in al doilea an al lui Asa, imparatul lui Iuda. El a domnit doi ani peste Israel.

26. El a facut ce este rau inaintea Domnului si a umblat pe calea tatalui sau, savarsind pacatele in care tarase tatal sau pe Israel.

27. Baesa, fiul lui Ahia, din casa lui Isahar, a uneltit impotriva lui si Baesa l-a omorat la Ghibeton, care era al filistenilor, pe cand Nadab si tot Israelul impresurau Ghibetonul.

28. Baesa l-a omorat in al treilea an al lui Asa, imparatul lui Iuda, si a domnit el in locul lui.

29. Cand s-a facut imparat, a ucis toata casa lui Ieroboam, n-a lasat sa scape nimeni cu viata, ci a nimicit totul, dupa cuvantul pe care-l spusese Domnul prin robul Sau Ahia din Silo,

30. din pricina pacatelor pe care le facuse Ieroboam si in care tarase si pe Israel, maniind astfel pe Domnul Dumnezeul lui Israel.

31. Celelalte fapte ale lui Nadab si tot ce a facut el, nu sunt scrise oare in cartea Cronicilor imparatilor lui Israel?

32. Intre Asa si Baesa, imparatul lui Israel, a fost razboi in tot timpul vietii lor.

33. In al treilea an al lui Asa, imparatul lui Iuda, a inceput sa domneasca peste tot Israelul la Tirta, Baesa, fiul lui Ahia. A domnit douazeci si patru de ani.

34. El a facut ce este rau inaintea Domnului si a umblat pe calea lui Ieroboam, savarsind pacatele in care tarase Ieroboam pe Israel.

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***