Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

1 Imparati (1 Regi) 14

1. In vremea aceea, s-a imbolnavit Abiia, fiul lui Ieroboam.

2. Si Ieroboam a zis nevestei sale: "Scoala-te, te rog, si schimba-ti hainele, ca sa nu se stie ca esti nevasta lui Ieroboam, si du-te la Silo. Iata ca acolo este Ahia, prorocul; el mi-a spus ca voi fi imparatul poporului acestuia.

3. Ia cu tine zece paini, turte si un vas cu miere si intra la el: el iti va spune ce va fi cu copilul."

4. Nevasta lui Ieroboam a facut asa; s-a sculat, s-a dus la Silo si a intrat in casa lui Ahia. Ahia nu mai putea sa vada, caci ochii i se intunecasera de batranete.

5. Domnul spusese lui Ahia: "Nevasta lui Ieroboam are sa vina sa te intrebe de fiul ei, pentru ca este bolnav. Sa vorbesti asa si asa. Ea, cand va veni, se va da drept alta."

6. Cand a auzit Ahia vuietul pasilor ei, in clipa cand intra pe usa, a zis: "Intra nevasta lui Ieroboam; pentru ce vrei sa te dai drept alta? Sunt insarcinat sa-ti vestesc lucruri aspre.

7. Du-te si spune lui Ieroboam: "Asa vorbeste Domnul Dumnezeul lui Israel: "Te-am ridicat din mijlocul poporului, te-am pus capetenie peste poporul Meu, Israel,

8. am rupt imparatia de la casa lui David si ti-am dat-o tie, si n-ai fost ca robul Meu David, care a pazit poruncile Mele si a umblat dupa Mine din toata inima lui, nefacand decat ce este drept inaintea Mea.

9. Tu ai facut mai rau decat toti cei ce au fost inaintea ta: te-ai dus sa-ti faci alti dumnezei si chipuri turnate ca sa Ma manii si M-ai lepadat inapoia ta!

10. De aceea, voi trimite nenorocirea peste casa lui Ieroboam, voi nimici pe oricine este al lui Ieroboam, fie rob, fie slobod in Israel, si voi matura casa lui Ieroboam, cum se matura murdariile, pana va pieri.

11. Cel ce va muri in cetate din casa lui Ieroboam va fi mancat de caini, si cel ce va muri pe camp va fi mancat de pasarile cerului. Caci Domnul a vorbit.

12. Tu, scoala-te si du-te acasa. Si cum iti vor pasi picioarele in cetate, copilul va muri.

13. Tot Israelul il va plange si-l vor ingropa; caci el este singurul din casa lui Ieroboam care va fi pus intr-un mormant, pentru ca este singurul din casa lui Ieroboam in care s-a gasit ceva bun inaintea Domnului Dumnezeului lui Israel.

14. Domnul va pune peste Israel un imparat, care va nimici casa lui Ieroboam in ziua aceea. Si nu se intampla oare chiar acum lucrul acesta?

15. Domnul va lovi pe Israel, si Israel va fi ca trestia clatinata in ape; va smulge pe Israel din aceasta tara buna, pe care o daduse parintilor lor, si-i va imprastia dincolo de Rau, pentru ca si-au facut idoli, maniind pe Domnul.

16. Va parasi pe Israel, din pricina pacatelor pe care le-a facut Ieroboam si in care a tarat si pe Israel."

17. Nevasta lui Ieroboam s-a sculat si a plecat. A ajuns la Tirta; si cum a atins pragul casei, copilul a murit.

18. L-au ingropat, si tot Israelul l-a plans, dupa cuvantul Domnului, pe care-l spusese prin robul Sau Ahia, prorocul.

19. Celelalte fapte ale lui Ieroboam, cum a facut razboi si cum a domnit, sunt scrise in cartea Cronicilor imparatilor lui Israel.

20. Ieroboam a imparatit douazeci si doi de ani; apoi a adormit cu parintii sai. Si in locul lui a imparatit fiul sau Nadab.

21. Roboam, fiul lui Solomon, a imparatit peste Iuda. Avea patruzeci si unu de ani cand s-a facut imparat si a imparatit saptesprezece ani la Ierusalim, cetatea pe care o alesese Domnul din toate semintiile lui Israel, ca sa-Si puna Numele in ea. Mama sa se chema Naama, amonita.

22. Iuda a facut ce este rau inaintea Domnului; si, prin pacatele pe care le-au savarsit, I-au starnit gelozia mai mult decat parintii lor.

23. Si-au zidit si ei inaltimi cu stalpi inchinati idolilor si Astartei pe orice deal inalt si sub orice copac verde.

24. Au fost chiar si sodomiti in tara. Au facut de toate uraciunile neamurilor pe care le izgonise Domnul dinaintea copiilor lui Israel.

25. In al cincilea an al imparatirii lui Roboam, Sisac, imparatul Egiptului, s-a suit impotriva Ierusalimului.

26. A luat vistieriile Casei Domnului si vistieriile casei imparatului, a luat tot. A luat toate scuturile de aur pe care le facuse Solomon.

27. Imparatul Roboam a facut in locul lor niste scuturi de arama si le-a dat in grija capeteniilor alergatorilor, care pazeau intrarea casei imparatului.

28. Ori de cate ori se ducea imparatul la Casa Domnului, alergatorii le purtau; apoi le aduceau iarasi in odaia alergatorilor.

29. Celelalte fapte ale lui Roboam si tot ce a facut el nu sunt scrise oare in cartea Cronicilor imparatilor lui Iuda?

30. Totdeauna a fost razboi intre Roboam si Ieroboam.

31. Roboam a adormit cu parintii lui si a fost ingropat cu parintii lui in cetatea lui David. Mama sa se numea Naama, amonita. Si in locul lui a imparatit fiul sau Abiam.

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***