Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

1 Imparati (1 Regi) 13

1. Dar iata ca un om al lui Dumnezeu a venit din Iuda la Betel, trimis de cuvantul Domnului, tocmai pe cand statea Ieroboam la altar sa arda tamaie.

2. El a strigat impotriva altarului, dupa cuvantul Domnului, si a zis: "Altarule! Altarule! Asa vorbeste Domnul: "Iata ca se va naste un fiu casei lui David; numele lui va fi Iosia; el va injunghia pe tine pe preotii inaltimilor, care ard tamaie pe tine, si pe tine se vor arde oseminte omenesti!"

3. Si in aceeasi zi a dat un semn, zicand: "Acesta este semnul care arata ca Domnul a vorbit: altarul se va despica, si cenusa de pe el se va varsa."

4. Cand a auzit imparatul cuvantul pe care-l strigase omul lui Dumnezeu impotriva altarului din Betel, a intins mana de pe altar, zicand: "Prindeti-l!" Si mana, pe care o intinsese Ieroboam impotriva lui, s-a uscat si n-a putut s-o intoarca inapoi.

5. Altarul s-a despicat, si cenusa de pe el s-a varsat, dupa semnul pe care-l daduse omul lui Dumnezeu, potrivit cu cuvantul Domnului.

6. Atunci imparatul a luat cuvantul si a zis omului lui Dumnezeu: "Roaga-te Domnului Dumnezeului tau si cere-I sa-mi pot trage mana inapoi." Omul lui Dumnezeu s-a rugat Domnului, si imparatul a putut sa-si traga inapoi mana, care s-a facut sanatoasa ca mai inainte.

7. Imparatul a zis omului lui Dumnezeu: "Intra cu mine in casa, sa iei ceva de mancare, si-ti voi da un dar."

8. Omul lui Dumnezeu a zis imparatului: "Jumatate din casa ta sa-mi dai, si n-as intra cu tine. Nu voi manca paine si nu voi bea apa in locul acesta;

9. caci iata ce porunca mi-a fost data, prin cuvantul Domnului: "Sa nu mananci paine, nici sa bei apa si nici sa nu te intorci pe drumul pe care te vei duce."

10. El a plecat pe un alt drum si nu s-a intors pe drumul pe care venise la Betel.

11. In Betel locuia un proroc batran. Fiii sai au venit si i-au istorisit toate lucrurile pe care le facuse omul lui Dumnezeu la Betel in ziua aceea, precum si cuvintele pe care le spusese imparatului. Dupa ce au istorisit tatalui lor toate,

12. el le-a zis: "Pe ce drum a plecat?" Fiii sai vazusera pe ce drum plecase omul lui Dumnezeu, care venise din Iuda.

13. Si a zis fiilor sai: "Puneti-mi saua pe magar." I-au pus saua pe magar, si a incalecat pe el.

14. S-a dus dupa omul lui Dumnezeu si l-a gasit stand sub un stejar. Si i-a zis: "Tu esti omul lui Dumnezeu care a venit din Iuda?" El a raspuns: "Eu sunt."

15. Atunci el i-a zis: "Vino cu mine acasa si sa iei ceva sa mananci."

16. Dar el a raspuns: "Nu pot nici sa ma intorc cu tine, nici sa intru la tine. Nu voi manca paine si nici nu voi bea apa cu tine in locul acesta;

17. caci mi s-a spus prin cuvantul Domnului: "Sa nu mananci paine, nici sa nu bei apa acolo si nici sa nu te intorci pe drumul pe care te vei duce."

18. Si el i-a zis: "Si eu sunt proroc ca tine; si un inger mi-a vorbit din partea Domnului si mi-a zis: "Adu-l acasa cu tine ca sa manance paine si sa bea apa." Il mintea.

19. Omul lui Dumnezeu s-a intors cu el si a mancat paine si a baut apa in casa lui.

20. Pe cand stateau ei la masa, cuvantul Domnului a vorbit prorocului, care-l adusese inapoi.

21. Si el a strigat omului lui Dumnezeu care venise din Iuda: "Asa vorbeste Domnul: "Pentru ca n-ai ascultat porunca Domnului si n-ai pazit porunca pe care ti-o daduse Domnul Dumnezeul tau;

22. pentru ca te-ai intors si ai mancat paine si ai baut apa - in locul despre care iti spusese: "Sa nu mananci paine si sa nu bei apa acolo" - trupul tau mort nu va intra in mormantul parintilor tai."

23. Si dupa ce a mancat paine si a baut apa, prorocul pe care-l intorsese, i-a pus saua pe magar.

24. Omul lui Dumnezeu a plecat; si a fost intalnit pe drum de un leu, care l-a omorat. Trupul lui mort era intins pe drum; magarul a ramas langa el, si leul statea si el langa trup.

25. Si niste oameni care treceau pe acolo au vazut trupul intins in drum si leul stand langa trup; si au spus lucrul acesta, la venirea lor in cetatea in care locuia prorocul cel batran.

26. Cand a auzit lucrul acesta prorocul care intorsese de pe drum pe omul lui Dumnezeu, a zis: "Este omul lui Dumnezeu care n-a ascultat de porunca Domnului, si Domnul l-a dat in ghearele leului, care l-a sfasiat si l-a omorat, dupa cuvantul pe care i-l spusese Domnul."

27. Apoi, indreptandu-se catre fiii sai, a zis: "Puneti-mi saua pe magar." Au pus saua pe magar,

28. si el a plecat. A gasit trupul intins in drum, si magarul si leul stand langa trup. Leul nu mancase trupul si nu sfasiase pe magar.

29. Prorocul a ridicat trupul omului lui Dumnezeu, l-a pus pe magar si l-a adus inapoi; si batranul proroc s-a intors in cetate sa-l jeleasca si sa-l ingroape.

30. I-a pus trupul in mormant si l-au jelit, zicand: "Vai, frate!"

31. Dupa ce l-a ingropat, a zis fiilor sai: "Cand voi muri, sa ma ingropati in mormantul in care este ingropat omul lui Dumnezeu; sa-mi puneti oasele langa oasele lui.

32. Caci se va implini cuvantul pe care l-a strigat el din partea Domnului impotriva altarului din Betel si impotriva tuturor capistilor de inaltimi din cetatile Samariei."

33. Dupa intamplarea aceasta, Ieroboam nu s-a abatut de pe calea lui cea rea. A pus iarasi preoti pentru inaltimi, luati din tot poporul: pe oricine dorea, il sfintea preot al inaltimilor.

34. Si fapta aceasta a fost un prilej de pacatuire pentru casa lui Ieroboam, si pentru aceasta a fost nimicita ea si stearsa de pe fata pamantului.

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***