Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

1 Imparati (1 Regi) 12

1. Roboam s-a dus la Sihem, caci tot Israelul venise la Sihem sa-l faca imparat.

2. Cand a auzit lucrul acesta, Ieroboam, fiul lui Nebat, era tot in Egipt, unde fugise de imparatul Solomon, si in Egipt locuia.

3. Au trimis sa-l cheme. Atunci Ieroboam si toata adunarea lui Israel au venit la Roboam si i-au vorbit asa:

4. "Tatal tau ne-a ingreuiat jugul; acum tu usureaza aceasta aspra robie si jugul greu pe care l-a pus peste noi tatal tau. Si iti vom sluji."

5. El le-a zis: "Duceti-va si intoarceti-va la mine peste trei zile." Si poporul a plecat.

6. Imparatul Roboam s-a sfatuit cu batranii care fusesera pe langa tatal sau, Solomon, in timpul vietii lui, si a zis: "Ce ma sfatuiti sa raspund poporului acestuia?"

7. Si iata ce i-au zis ei: "Daca vei indatora astazi pe poporul acesta, daca le faci ce cer si daca le vei raspunde cu vorbe binevoitoare, iti vor sluji pe vecie."

8. Dar Roboam a lasat sfatul pe care i-l dadeau batranii si s-a sfatuit cu tinerii care crescusera cu el si care erau imprejurul lui.

9. El a zis: "Ce ma sfatuiti sa raspund poporului acestuia, care-mi vorbeste asa: "Usureaza-ne jugul pe care l-a pus peste noi tatal tau"?"

10. Si iata ce i-au zis tinerii care crescusera cu el: "Sa spui asa poporului acestuia care ti-a vorbit astfel: "Tatal tau ne-a ingreuiat jugul, tu usureaza-ni-l!" Sa le vorbesti asa: "Degetul meu cel mic va fi mai gros decat coapsele tatalui meu.

11. Acum, tatal meu a pus peste voi un jug greu, dar eu vi-l voi face si mai greu; tatal meu v-a batut cu bice, dar eu va voi bate cu scorpioni."

12. Ieroboam si tot poporul au venit la Roboam a treia zi, dupa cum zisese imparatul: "Intoarceti-va la mine peste trei zile!"

13. Imparatul a raspuns aspru poporului. A lasat sfatul pe care i-l dadusera batranii

14. si le-a vorbit astfel, dupa sfatul tinerilor: "Tatal meu v-a ingreuiat jugul, dar eu vi-l voi face si mai greu; tatal meu v-a batut cu bice, dar eu va voi bate cu scorpioni."

15. Astfel imparatul n-a ascultat pe popor; caci lucrul acesta a fost carmuit de Domnul, in vederea implinirii cuvantului pe care-l spusese Domnul prin Ahia din Silo lui Ieroboam, fiul lui Nebat.

16. Cand a vazut tot Israelul ca imparatul nu-l asculta, poporul a raspuns imparatului: "Ce parte avem noi cu David? Noi n-avem mostenire cu fiul lui Isai! La corturile tale, Israele! Acum vezi-ti de casa, Davide!" Si Israel s-a dus in corturile lui.

17. Copiii lui Israel care locuiau in cetatile lui Iuda au fost singurii peste care a domnit Roboam.

18. Atunci imparatul Roboam a trimis la ei pe Adoram, care era mai mare peste biruri. Dar Adoram a fost ucis cu pietre de tot Israelul, si a murit. Si imparatul Roboam s-a grabit sa se suie intr-un car, ca sa fuga la Ierusalim.

19. Astfel s-a dezlipit Israel de casa lui David pana in ziua de azi.

20. Tot Israelul, auzind ca Ieroboam s-a intors, au trimis sa-l cheme in adunare si l-au facut imparat peste tot Israelul. Semintia lui Iuda a fost singura care a mers dupa casa lui David.

21. Roboam ajungand la Ierusalim, a strans toata casa lui Iuda si semintia lui Beniamin, o suta optzeci de mii de oameni alesi, buni pentru razboi, ca sa lupte impotriva casei lui Israel si s-o aduca inapoi sub stapanirea lui Roboam, fiul lui Solomon.

22. Dar cuvantul lui Dumnezeu a vorbit astfel lui Semaia, omul lui Dumnezeu:

23. "Vorbeste lui Roboam, fiul lui Solomon, imparatul lui Iuda, si intregii case a lui Iuda si a lui Beniamin si celuilalt popor si spune-le:

24. "Asa vorbeste Domnul: "Nu va suiti si nu faceti razboi impotriva fratilor vostri, copiii lui Israel! Fiecare din voi sa se intoarca acasa, caci de la Mine s-a intamplat lucrul acesta." Ei au ascultat de cuvantul Domnului si s-au intors acasa, dupa cuvantul Domnului.

25. Ieroboam a zidit Sihemul pe muntele lui Efraim si a locuit acolo; apoi a iesit de acolo si a zidit Penuel.

26. Ieroboam a zis in inima sa: "Imparatia s-ar putea acum sa se intoarca la casa lui David.

27. Daca poporul acesta se va sui la Ierusalim sa aduca jertfe in Casa Domnului, inima poporului acestuia se va intoarce la domnul sau, la Roboam, imparatul lui Iuda, si ma vor omori si se vor intoarce la Roboam, imparatul lui Iuda."

28. Dupa ce s-a sfatuit, imparatul a facut doi vitei de aur si a zis poporului: "Destul v-ati suit la Ierusalim; Israele! Iata Dumnezeul tau care te-a scos din tara Egiptului."

29. A asezat unul din acesti vitei la Betel, iar pe celalalt l-a pus in Dan.

30. Si fapta aceasta a fost un prilej de pacatuire. Poporul se ducea sa se inchine inaintea unuia din vitei pana la Dan.

31. Ieroboam a facut o casa de inaltimi si a pus preoti luati din tot poporul, care nu faceau parte din fiii lui Levi.

32. A randuit o sarbatoare in luna a opta, in ziua a cincisprezecea a lunii, ca sarbatoarea care se praznuia in Iuda, si a adus jertfe pe altar. Iata ce a facut la Betel, ca sa se aduca jertfe viteilor pe care-i facuse el. A pus in slujba la Betel pe preotii inaltimilor ridicate de el.

33. Si a jertfit pe altarul pe care-l facuse la Betel, in ziua a cincisprezecea a lunii a opta, luna pe care o alesese dupa bunul lui plac. A hotarat-o ca sarbatoare pentru copiii lui Israel si s-a suit la altar sa arda tamaie.

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***