Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

1 Imparati (1 Regi) 11

1. Imparatul Solomon a iubit multe femei straine, afara de fata lui faraon; moabite, amonite, edomite, sidoniene, hetite,

2. care faceau parte din neamurile despre care Domnul zisese copiilor lui Israel: "Sa nu intrati la ele, si nici ele sa nu intre la voi; caci v-ar intoarce negresit inimile inspre dumnezeii lor." De aceste neamuri s-a alipit Solomon, tarat de iubire.

3. A avut de neveste sapte sute de craiese imparatesti si trei sute de tiitoare; si nevestele i-au abatut inima.

4. Cand a imbatranit Solomon, nevestele i-au plecat inima spre alti dumnezei; si inima nu i-a fost in totul a Domnului Dumnezeului sau, cum fusese inima tatalui sau, David.

5. Solomon s-a dus dupa Astarteea, zeita sidonienilor, si dupa Milcom, uraciunea amonitilor.

6. Si Solomon a facut ce este rau inaintea Domnului si n-a urmat in totul pe Domnul, ca tatal sau David.

7. Atunci Solomon a zidit pe muntele din fata Ierusalimului un loc inalt pentru Chemos, uraciunea Moabului, pentru Moloc, uraciunea fiilor lui Amon.

8. Asa a facut pentru toate nevestele lui straine, care aduceau tamaie si jertfe dumnezeilor lor.

9. Domnul S-a maniat pe Solomon, pentru ca isi abatuse inima de la Domnul Dumnezeul lui Israel care i Se aratase de doua ori.

10. In privinta aceasta ii spusese sa nu mearga dupa alti dumnezei; dar Solomon n-a pazit poruncile Domnului.

11. Si Domnul a zis lui Solomon: "Fiindca ai facut asa si n-ai pazit legamantul Meu si legile Mele pe care ti le-am dat, voi rupe imparatia de la tine si o voi da slujitorului tau.

12. Numai, nu voi face lucrul acesta in timpul vietii tale, pentru tatal tau, David. Ci din mana fiului tau o voi rupe.

13. Nu voi rupe insa toata imparatia; voi lasa o semintie fiului tau, din pricina robului Meu David si din pricina Ierusalimului, pe care l-am ales."

14. Domnul a ridicat un vrajmas lui Solomon: pe Hadad, edomitul, din neamul imparatesc al Edomului.

15. Pe vremea cand a batut David Edomul, Ioab, capetenia ostirii, suindu-se sa ingroape mortii, a ucis toata partea barbateasca din Edom;

16. a ramas acolo sase luni cu tot Israelul, pana ce a nimicit toata partea barbateasca.

17. Atunci Hadad a fugit cu niste edomiti, slujitori ai tatalui sau, si s-a dus in Egipt. Hadad era inca un baiat pe atunci.

18. Plecand din Madian, s-au dus la Paran, au luat cu ei niste oameni din Paran si au ajuns in Egipt la faraon, imparatul Egiptului. Faraon a dat o casa lui Hadad, i-a purtat grija de mancare si i-a dat mosii.

19. Hadad a capatat trecere inaintea lui faraon, pana acolo incat faraon i-a dat de nevasta pe sora nevestei lui, sora imparatesei Tahpenes.

20. Sora Tehpenei i-a nascut pe fiul sau Ghenubat. Tahpenes l-a intarcat in casa lui faraon; si Ghenubat a fost in casa lui faraon, in mijlocul copiilor lui faraon.

21. Cand a auzit Hadad in Egipt ca David a adormit cu parintii lui si ca Ioab, capetenia ostirii, murise, a zis lui faraon: "Lasa-ma sa ma duc in tara mea."

22. Si faraon i-a zis: "Ce-ti lipseste la mine, de doresti sa te duci in tara ta?" El a raspuns: "Nimic, dar lasa-ma sa plec."

23. Dumnezeu a ridicat un alt vrajmas lui Solomon: pe Rezon, fiul lui Eliada, care fugise de la stapanul sau Hadadezer, imparatul din Toba.

24. El stransese niste oameni la el si se facuse capul cetei, cand a macelarit David ostile stapanului sau. S-au dus la Damasc si s-au asezat acolo si au domnit la Damasc.

25. El a fost un vrajmas al lui Israel in tot timpul vietii lui Solomon, in acelasi timp cand ii facea rau Hadad si ura pe Israel. El a imparatit peste Siria.

26. Si Ieroboam, slujitorul lui Solomon, a ridicat mana impotriva imparatului. El era fiul lui Nebat, efratit din Tereda, si avea ca mama pe o vaduva numita Terua.

27. Iata cu ce prilej a ridicat el mana impotriva imparatului: Solomon zidea Milo si inchidea sparturile cetatii tatalui sau, David.

28. Ieroboam era tare si viteaz; si Solomon, vazand pe tanarul acesta la lucru, i-a dat privegherea peste toti oamenii de corvoada din casa lui Iosif.

29. In vremea aceea, Ieroboam, iesind din Ierusalim, a fost intalnit pe drum de prorocul Ahia din Silo, imbracat cu o haina noua. Erau amandoi singuri pe camp.

30. Ahia a apucat haina noua pe care o avea pe el, a rupt-o in douasprezece bucati

31. si a zis lui Ieroboam: "Ia-ti zece bucati! Caci asa vorbeste Domnul Dumnezeul lui Israel: "Iata, voi rupe imparatia din mana lui Solomon si-ti voi da zece semintii.

32. Dar el va avea o semintie, din pricina robului Meu David si din pricina Ierusalimului, cetatea pe care am ales-o din toate semintiile lui Israel.

33. Si aceasta, pentru ca M-au parasit si s-au inchinat inaintea Astarteii, zeita sidonienilor, inaintea lui Chemos, dumnezeul Moabului, si inaintea lui Milcom, dumnezeul fiilor lui Amon, si pentru ca n-au umblat in caile Mele ca sa faca ce este drept inaintea Mea si sa pazeasca legile si poruncile Mele, cum a facut David, tatal lui Solomon.

34. Nu voi lua din mana lui toata imparatia, caci il voi tine domn in tot timpul vietii lui, pentru robul Meu David, pe care l-am ales si care a pazit poruncile si legile Mele.

35. Dar voi lua imparatia din mana fiului sau si-ti voi da zece semintii din ea;

36. voi lasa o semintie fiului sau, pentru ca robul Meu David sa aiba totdeauna o lumina inaintea Mea la Ierusalim, cetatea pe care am ales-o sa pun in ea Numele Meu.

37. Pe tine te voi lua, si vei domni peste tot ce-ti va dori sufletul, vei fi imparatul lui Israel.

38. Daca vei asculta de tot ce-ti voi porunci, daca vei umbla in caile Mele si daca vei face ce este drept inaintea Mea, pazind legile si poruncile Mele, cum a facut robul Meu David, voi fi cu tine, iti voi zidi o casa trainica, asa cum am zidit lui David, si-ti voi da tie pe Israel.

39. Voi smeri prin aceasta samanta lui David, dar nu pentru totdeauna."

40. Solomon a cautat sa omoare pe Ieroboam. Si Ieroboam s-a sculat si a fugit in Egipt la Sisac, imparatul Egiptului; a locuit in Egipt pana la moartea lui Solomon.

41. Celelalte fapte ale lui Solomon, tot ce a facut el, si intelepciunea lui nu sunt scrise oare in cartea faptelor lui Solomon?

42. Solomon a domnit patruzeci de ani la Ierusalim peste tot Israelul.

43. Apoi Solomon a adormit cu parintii lui si a fost ingropat in cetatea tatalui sau, David. In locul lui a domnit fiul sau Roboam.

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***