Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

1 Imparati (1 Regi) 10

1. Imparateasa din Seba a auzit de faima lui Solomon, in ce priveste slava Domnului, si a venit sa-l incerce prin intrebari grele.

2. A sosit la Ierusalim cu un alai foarte mare si cu camile care aduceau mirodenii, aur foarte mult si pietre scumpe. S-a dus la Solomon si i-a spus tot ce avea pe inima.

3. Solomon i-a raspuns la toate intrebarile si n-a fost nimic pe care imparatul sa nu fi stiut sa i-l lamureasca.

4. Imparateasa din Seba a vazut toata intelepciunea lui Solomon si casa pe care o zidise,

5. si bucatele de la masa lui, si locuinta slujitorilor lui, si slujbele si hainele celor ce-i slujeau, si paharnicii lui, si arderile de tot pe care le aducea in Casa Domnului.

6. Uimita, a zis imparatului: "Deci era adevarat ce am auzit in tara mea despre faptele si intelepciunea ta!

7. Dar nu credeam, pana n-am venit si n-am vazut cu ochii mei. Si iata ca nici pe jumatate nu mi s-a spus. Tu ai mai multa intelepciune si propasire decat am auzit mergandu-ti faima.

8. Ferice de oamenii tai, ferice de slujitorii tai, care sunt necurmat inaintea ta, care aud intelepciunea ta!

9. Binecuvantat sa fie Domnul Dumnezeul tau care a binevoit sa te puna pe scaunul de domnie al lui Israel! Pentru ca Domnul iubeste pentru totdeauna pe Israel, de aceea te-a pus imparat, ca sa judeci si sa faci dreptate."

10. Ea a dat imparatului o suta douazeci de talanti de aur, foarte multe mirodenii si pietre scumpe. N-au mai venit niciodata in urma atatea mirodenii cate a dat imparateasa din Seba imparatului Solomon.

11. Corabiile lui Hiram, care au adus aur din Ofir, au adus din Ofir si foarte mult lemn de santal si pietre scumpe.

12. Imparatul a facut cu lemnul mirositor palimare pentru Casa Domnului si pentru casa imparatului, si harpe si laute pentru cantareti. N-a mai venit de atunci lemn de acesta mirositor si nu s-a mai vazut pana in ziua de azi.

13. Imparatul Solomon a dat imparatesei din Seba tot ce a dorit, tot ce a cerut si i-a mai dat si pe deasupra daruri vrednice de un imparat ca Solomon. Apoi ea s-a intors si s-a dus in tara ei, cu slujitorii ei.

14. Greutatea aurului care venea lui Solomon, pe fiecare an, era de sase sute saizeci si sase de talanti de aur,

15. afara de ce scotea de la negustorii cei mari si din negotul cu marfuri, de la toti imparatii Arabiei si de la dregatorii tarii.

16. Imparatul Solomon a facut doua sute de scuturi mari de aur batut, si pentru fiecare din ele a intrebuintat sase sute de sicli de aur,

17. si alte trei sute de scuturi mici de aur batut, si pentru fiecare din ele a intrebuintat trei mine de aur; si imparatul le-a pus in casa numita Padurea Libanului.

18. Imparatul a facut un mare scaun de domnie de fildes si l-a acoperit cu aur curat.

19. Scaunul acesta de domnie avea sase trepte, si partea de sus era rotunjita pe dinapoi; de fiecare parte a scaunului erau rezematori: langa rezematori stateau doi lei,

20. si pe cele sase trepte stateau doisprezece lei de o parte si de alta. Asa ceva nu s-a facut pentru nicio imparatie.

21. Toate paharele imparatului Solomon erau de aur, si toate vasele din casa Padurii Libanului erau de aur curat. Nimic nu era de argint: pe vremea lui Solomon argintul n-avea nicio trecere.

22. Caci imparatul avea pe mare corabii din Tars cu ale lui Hiram; si corabiile din Tars veneau la fiecare trei ani, aducand aur si argint, fildes, maimute si pauni.

23. Imparatul Solomon a intrecut pe toti imparatii pamantului in bogatii si intelepciune.

24. Toata lumea cauta sa vada pe Solomon, ca sa auda intelepciunea pe care o pusese Dumnezeu in inima lui.

25. Si fiecare isi aducea darul lui: lucruri de argint si lucruri de aur, haine, arme, mirodenii, cai si catari; asa era in fiecare an.

26. Solomon a strans care si calarime; avea o mie patru sute de care si douasprezece mii de calareti, pe care i-a pus in cetatile unde isi tinea carele si la Ierusalim, langa imparat.

27. Imparatul a facut ca argintul sa fie tot asa de obisnuit la Ierusalim ca pietrele, si cedrii tot asa de multi ca smochinii din Egipt care cresc pe campie.

28. Solomon isi aducea caii din Egipt; o ceata de negustori de-ai imparatului se ducea sa-i ia cu gramada pe un pret hotarat:

29. un car se aducea din Egipt cu sase sute de sicli de argint, si un cal cu o suta cincizeci de sicli. De asemenea aduceau cai cu ei pentru toti imparatii hetitilor si pentru imparatii Siriei.

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***