Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator

1 Imparati (1 Regi) 1

1. Imparatul David era batran, inaintat in varsta; il acopereau cu haine si nu se putea incalzi.

2. Slujitorii lui i-au zis: "Sa se caute pentru domnul, imparatul, o fata fecioara; ea sa stea inaintea imparatului, sa-l ingrijeasca si sa se culce la sanul tau; si domnul meu, imparatul, se va incalzi."

3. Au cautat in tot tinutul lui Israel o fata tanara si frumoasa si au gasit pe Abisag, sunamita, pe care au adus-o la imparat.

4. Aceasta fata era foarte frumoasa. Ea a ingrijit pe imparat si i-a slujit; dar imparatul nu s-a impreunat cu ea.

5. Adonia, fiul Haghitei, s-a sumetit pana acolo incat a zis: "Eu voi fi imparat!" Si si-a pregatit care si calareti si cincizeci de oameni care alergau inaintea lui.

6. Tatal sau nu-l mustrase niciodata in viata lui, zicand: "Pentru ce faci asa?" Adonia, de altfel, era foarte frumos la chip si se nascuse dupa Absalom.

7. El a vorbit cu Ioab, fiul Teruiei, si cu preotul Abiatar: si acestia au trecut de partea lui.

8. Dar preotul Tadoc, Benaia, fiul lui Iehoiada, prorocul Natan, Simei, Rei si vitejii lui David n-au fost cu Adonia.

9. Adonia a taiat oi, boi si vitei grasi, langa piatra lui Zohelet, care este langa En-Roguel; si a poftit pe toti fratii lui, fiii imparatului, si pe toti barbatii lui Iuda din slujba imparatului.

10. Dar n-a poftit pe prorocul Natan, nici pe Benaia, nici pe viteji, nici pe fratele sau Solomon.

11. Atunci Natan a zis Bat-Sebei, mama lui Solomon: "N-ai auzit ca Adonia, fiul Haghitei, s-a facut imparat, fara sa stie domnul nostru David?

12. Vino, dar, acum, si-ti voi da un sfat, ca sa-ti scapi viata ta si viata fiului tau Solomon.

13. Du-te, intra la imparatul David si spune-i: "Imparate, domnul meu, n-ai jurat tu roabei tale, zicand: "Fiul tau Solomon va imparati dupa mine si va sedea pe scaunul meu de domnie?" Pentru ce, dar, imparateste Adonia?"

14. Si in timp ce tu vei vorbi cu imparatul, eu insumi voi intra dupa tine si-ti voi intari cuvintele."

15. Bat-Seba s-a dus in odaia imparatului. El era foarte batran; si Abisag, sunamita, ii slujea.

16. Bat-Seba s-a plecat si s-a inchinat inaintea imparatului. Si imparatul a zis: "Ce vrei?"

17. Ea i-a raspuns: "Domnul meu, tu ai jurat roabei tale pe Domnul Dumnezeul tau, zicand: "Solomon, fiul tau, va imparati dupa mine si va sedea pe scaunul meu de domnie."

18. Si acum iata ca Adonia imparateste! Si tu nu stii, imparate, domnul meu!

19. El a injunghiat boi, vitei grasi si oi, in mare numar; si a poftit pe toti fiii imparatului, pe preotul Abiatar si pe Ioab, capetenia ostirii, dar pe robul tau Solomon nu l-a poftit.

20. Imparate, domnul meu, tot Israelul are ochii indreptati spre tine, ca sa-i faci cunoscut cine va sedea pe scaunul de domnie al imparatului, domnului meu, dupa el.

21. Si cand imparatul, domnul meu, va fi culcat impreuna cu parintii sai, se va intampla ca eu si fiul meu Solomon vom fi priviti ca niste vinovati."

22. Pe cand inca vorbea ea cu imparatul, iata ca a sosit prorocul Natan.

23. Au dat de stire imparatului si au zis: "Iata ca a venit prorocul Natan!" El a intrat inaintea imparatului si s-a inchinat inaintea imparatului cu fata pana la pamant.

24. Si Natan a zis: "Imparate, domnul meu, oare tu ai zis: "Adonia va imparati dupa mine si va sedea pe scaunul meu de domnie"?

25. Caci el s-a coborat astazi, a taiat boi, vitei grasi si oi, in mare numar; si a poftit pe toti fiii imparatului, pe capeteniile ostirii si pe preotul Abiatar. Si ei mananca si beau inaintea lui si zic: "Traiasca imparatul Adonia!"

26. Dar nu m-a poftit nici pe mine, care sunt robul tau, nici pe preotul Tadoc, nici pe Benaia, fiul lui Iehoiada, nici pe robul tau Solomon.

27. Oare din porunca domnului meu, imparatul, are loc lucrul acesta si fara sa fi facut cunoscut robului tau cine are sa se suie pe scaunul de domnie al imparatului, domnului meu, dupa el?"

28. Imparatul David a raspuns: "Chemati-mi pe Bat-Seba." Ea a intrat si s-a infatisat inaintea imparatului.

29. Si imparatul a jurat si a zis: "Viu este Domnul, care m-a izbavit din toate necazurile,

30. ca - asa cum am jurat pe Domnul Dumnezeul lui Israel, zicand: "Fiul tau Solomon va imparati dupa mine si va sedea pe scaunul meu de domnie in locul meu" - asa voi face azi."

31. Bat-Seba s-a plecat cu fata la pamant si s-a inchinat inaintea imparatului. Si a zis: "Traiasca pe vecie domnul meu, imparatul David!"

32. Imparatul David a zis: "Chemati-mi pe preotul Tadoc, pe prorocul Natan si pe Benaia, fiul lui Iehoiada." Ei au intrat si s-au infatisat inaintea imparatului.

33. Si imparatul le-a zis: "Luati cu voi pe slujitorii stapanului vostru, puneti pe fiul meu Solomon calare pe catarul meu si coborati-l la Ghihon.

34. Acolo, preotul Tadoc si prorocul Natan sa-l unga imparat peste Israel. Sa sunati din trambita si sa ziceti: "Traiasca imparatul Solomon!"

35. Sa va suiti apoi dupa el ca sa vina sa se aseze pe scaunul meu de domnie si sa imparateasca in locul meu. Caci porunca mea este ca el sa fie capetenia lui Israel si Iuda."

36. Benaia, fiul lui Iehoiada, a raspuns imparatului: "Amin! Asa sa vrea Domnul Dumnezeul domnului meu, imparatul:

37. Domnul sa fie cu Solomon cum a fost cu domnul meu, imparatul, ca sa-si inalte scaunul de domnie mai presus de scaunul de domnie al domnului meu, imparatul David!"

38. Atunci preotul Tadoc s-a coborat impreuna cu prorocul Natan, cu Benaia, fiul lui Iehoiada, cu cheretitii si peletitii; au pus pe Solomon calare pe catarul imparatului David si l-au dus la Ghihon.

39. Preotul Tadoc a luat cornul cu untdelemn din Cort si a uns pe Solomon. Au sunat din trambita, si tot poporul a zis: "Traiasca imparatul Solomon!"

40. Tot poporul s-a suit dupa el, si poporul canta din fluier si se desfata cu mare bucurie; se clatina pamantul de strigatele lor.

41. Zvonul acesta a ajuns pana la Adonia si la toti cei poftiti care erau cu el, tocmai in clipa cand sfarseau de mancat. Ioab, auzind sunetul trambitei, a zis: "Ce este cu vuietul acesta de care rasuna cetatea?"

42. Pe cand vorbea el inca, a venit Ionatan, fiul preotului Abiatar. Si Adonia a zis: "Apropie-te, ca esti un om viteaz si aduci vesti bune."

43. "Da", a raspuns Ionatan lui Adonia, "domnul nostru, imparatul David, a facut imparat pe Solomon.

44. A trimis cu el pe preotul Tadoc, pe prorocul Natan, pe Benaia, fiul lui Iehoiada, pe cheretiti si peletiti, si l-au pus calare pe catarul imparatului.

45. Preotul Tadoc si prorocul Natan l-au uns imparat la Ghihon. De acolo s-au suit inveselindu-se, si cetatea a fost pusa in miscare: acesta este vuietul pe care l-ati auzit.

46. Solomon s-a si asezat pe scaunul de domnie al imparatului.

47. Si slujitorii imparatului au venit sa binecuvanteze pe domnul nostru, imparatul David, zicand: "Dumnezeul tau sa faca numele lui Solomon mai vestit decat numele tau, si el sa-si inalte scaunul de domnie mai presus de scaunul tau de domnie!" Si imparatul s-a inchinat pe patul sau.

48. Iata ce a zis si imparatul: "Binecuvantat sa fie Domnul Dumnezeul lui Israel care mi-a dat astazi un urmas pe scaunul meu de domnie si mi-a ingaduit sa-l vad!"

49. Toti cei poftiti de Adonia s-au umplut de spaima; s-au sculat si au plecat care incotro.

50. Adonia s-a temut de Solomon; s-a sculat si el, a plecat si s-a apucat de coarnele altarului.

51. Au venit si au spus lui Solomon: "Iata ca Adonia se teme de imparatul Solomon si s-a apucat de coarnele altarului, zicand: "Sa-mi jure imparatul Solomon azi ca nu va omori pe robul sau cu sabia!"

52. Solomon a zis: "Daca va fi om cinstit, un par din cap nu-i va cadea la pamant; dar daca se va gasi rautate in el, va muri."

53. Si imparatul Solomon a trimis niste oameni, care l-au coborat de pe altar. El a venit si s-a inchinat inaintea imparatului Solomon, si Solomon i-a zis: "Du-te acasa."

Capitolul urmator
pixel
***