Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul:

12345
Capitolul urmator
Capitolul precedent

Plangerile lui Ieremia 4

1. Vai! cum s-a innegrit aurul si cum s-a schimbat aurul cel curat! Cum s-au risipit pietrele Sfantului Locas pe la toate colturile ulitelor!

2. Cum sunt priviti acum fiii Sionului, cei alesi si pretuiti ca aurul curat altadata, cum sunt priviti acum, vai! Ca niste vase de pamant si ca o lucrare facuta de mainile olarului!

3. Chiar si sacalii isi apleaca tata si dau sa suga puilor lor; dar fiica poporului meu a ajuns fara mila ca strutii din pustiu.

4. Limba sugarului i se lipeste de cerul gurii, uscata de sete; copiii cer paine, dar nimeni nu le-o da.

5. Cei ce se hraneau cu bucate alese lesina pe ulite. Cei ce fusesera crescuti in purpura se bucura acum de o gramada de gunoi!

6. Caci vina fiicei poporului meu este mai mare decat pacatul Sodomei, care a fost nimicita intr-o clipa fara sa fi pus cineva mana pe ea.

7. Voievozii ei erau mai stralucitori decat zapada, mai albi decat laptele; trupul le era mai rosu decat margeanul; fata le era ca safirul.

8. Dar acum, infatisarea le este mai negricioasa decat funinginea; asa ca nu mai sunt cunoscuti pe ulite, pielea le este lipita de oase, uscata ca lemnul.

9. Cei ce pier ucisi de sabie sunt mai fericiti decat cei ce pier de foame, care cad sleiti de puteri din lipsa roadelor campului!

10. Femeile, cu toata mila lor, isi fierb copiii, care le slujesc ca hrana, in mijlocul prapadului fiicei poporului meu.

11. Domnul Si-a sleit urgia, Si-a varsat mania aprinsa; a aprins in Sion un foc care-i mistuie temeliile.

12. Imparatii pamantului n-ar fi crezut si niciunul din locuitorii lumii n-ar fi crezut ca potrivnicul care-l impresura are sa intre pe portile Ierusalimului.

13. Iata roada pacatelor prorocilor sai, a nelegiuirilor preotilor sai care au varsat in mijlocul lui sangele celor neprihaniti!

14. Rataceau ca orbii pe ulite, manjiti de sange, asa ca nimeni nu putea sa se atinga de hainele lor.

15. "Departati-va, necuratilor!", li se striga, "La o parte, la o parte, nu va atingeti de noi!" Cand fugeau pribegind incoace si incolo printre neamuri, se spunea: "Sa nu mai locuiasca aici!"

16. In mania Lui, Domnul i-a imprastiat si nu-Si mai indreapta privirile spre ei! Vrajmasul n-a cautat la fata preotilor, nici n-a avut mila de cei batrani.

17. Si acolo ni se sfarseau ochii si asteptam zadarnic ajutor! Privirile ni se indreptau cu nadejde spre un neam care totusi nu ne-a izbavit.

18. Ne pandeau pasii ca sa ne impiedice sa mergem pe ulitele noastre; ni se apropia sfarsitul, ni se implinisera zilele… Da, ne venise sfarsitul!

19. Prigonitorii nostri erau mai iuti decat vulturii cerului. Ne-au fugarit pe munti si ne-au pandit in pustiu.

20. Suflarea vietii noastre, unsul Domnului a fost prins in gropile lor, el, despre care ziceam: "Vom trai sub umbra lui printre neamuri." -

21. Bucura-te si salta de bucurie, fiica Edomului care locuiesti in tara Ut! Dar si la tine va trece potirul, si tu te vei imbata si te vei dezgoli!

22. Fiica Sionului, nelegiuirea iti este ispasita: El nu te va mai trimite in robie. Dar tie, fiica Edomului, iti va pedepsi nelegiuirea si iti va da pe fata pacatele. -

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***