Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul:

12345
Capitolul urmator
Capitolul precedent

Plangerile lui Ieremia 2

1. Vai! In ce intunecime a aruncat Domnul in mania Lui pe fiica Sionului! A azvarlit din cer pe pamant podoaba lui Israel si nu Si-a mai adus aminte de scaunul picioarelor Lui, in ziua maniei Lui!

2. Domnul a nimicit fara mila toate locuintele lui Iacov. In urgia Lui a daramat intariturile fiicei lui Iuda si le-a pravalit la pamant; a facut de ocara imparatia si capeteniile ei.

3. In mania Lui aprinsa a doborat toata puterea lui Israel; Si-a tras inapoi de la el dreapta inaintea vrajmasului si a aprins in Iacov o vapaie de foc care mistuie toate de jur imprejur.

4. Si-a incordat arcul ca un vrajmas, Si-a ridicat dreapta ca un asupritor si a prapadit tot ce era placut privirilor, Si-a varsat ca un foc urgia peste cortul fiicei Sionului.

5. Ca un vrajmas a ajuns Domnul, a nimicit pe Israel, i-a daramat toate palatele, i-a prabusit intariturile si a umplut pe fiica lui Iuda de jale si suspin.

6. I-a pustiit Cortul sfant ca pe o gradina, a nimicit locul adunarii sale; Domnul a facut sa se uite in Sion sarbatorile si Sabatul si in mania Lui naprasnica a lepadat pe imparat si pe preot.

7. Domnul Si-a dispretuit altarul, Si-a lepadat Locasul Sau cel Sfant. A dat in mainile vrajmasului zidurile palatelor Sionului; au rasunat strigatele in Casa Domnului ca intr-o zi de sarbatoare.

8. Si-a pus de gand Domnul sa darame zidurile fiicei Sionului; a intins sfoara de masurat, si nu Si-a tras mana pana nu le-a nimicit. A cufundat in jale intaritura si zidurile, care nu mai sunt, toate, decat niste daramaturi triste.

9. Portile ii sunt cufundate in pamant; i-a nimicit si rupt zavoarele. Imparatul si capeteniile sale sunt intre neamuri. Lege nu mai au, si chiar prorocii nu mai primesc nicio vedenie de la Domnul.

10. Batranii fiicei Sionului sed pe pamant si tac; si-au presarat tarana pe cap, s-au incins cu saci; fecioarele Ierusalimului isi pleaca la pamant capul.

11. Mi s-au stors ochii de lacrimi, imi fierb maruntaiele, mi se varsa ficatul pe pamant, din pricina prapadului fiicei poporului meu, din pricina copiilor si pruncilor de tata lesinati pe ulitele cetatii.

12. Ei ziceau catre mamele lor: "Unde este paine si vin?" Si cadeau lesinati ca niste raniti pe ulitele cetatii, isi dadeau sufletul la pieptul mamelor lor.

13. "Cu ce sa te imbarbatez si cu ce sa te aseman, fiica Ierusalimului? Cu cine sa te pun alaturi si cu ce sa te mangai, fecioara, fiica Sionului? Caci rana ta este mare ca marea: cine va putea sa te vindece?

14. Prorocii tai ti-au prorocit vedenii desarte si amagitoare, nu ti-au dat pe fata nelegiuirea, ca sa abata astfel robia de la tine, ci ti-au facut prorocii mincinoase si inselatoare.

15. Toti trecatorii bat din palme asupra ta, suiera si dau din cap impotriva fiicei Ierusalimului si zic: "Aceasta este cetatea despre care se zicea ca este cea mai frumoasa si bucuria intregului pamant?"

16. Toti vrajmasii tai deschid gura impotriva ta, fluiera, scrasnesc din dinti si zic: "Am inghitit-o! Da, aceasta este ziua pe care o asteptam, am ajuns-o si o vedem!"

17. Domnul a infaptuit ce hotarase, a implinit cuvantul pe care-l sorocise de multa vreme, a nimicit fara mila; a facut din tine bucuria vrajmasului, a inaltat taria asupritorilor tai!

18. Inima lor striga catre Domnul… Zid al fiicei Sionului, varsa zi si noapte siroaie de lacrimi! Nu-ti da niciun ragaz, si ochiul tau sa n-aiba odihna!

19. Scoala-te si gemi noaptea cand incep strajile! Varsa-ti inima ca niste apa inaintea Domnului! Ridica-ti mainile spre El pentru viata copiilor tai care mor de foame la toate colturile ulitelor! -

20. Uita-Te, Doamne, si priveste: cui i-ai facut Tu asa? Sa manance femeile rodul pantecelui lor, pruncii dezmierdati de mainile lor? Sa fie macelariti preotii si prorocii in Locasul cel Sfant al Domnului?

21. Copiii si batranii stau culcati pe pamant in ulite; fecioarele si tinerii mei au cazut ucisi de sabie; i-ai ucis in ziua maniei Tale si i-ai injunghiat fara mila.

22. Ai chemat groaza din toate partile peste mine, ca la o zi de sarbatoare. In ziua maniei Domnului n-a scapat unul si n-a ramas cu viata. Pe cei ingrijiti si crescuti de mine, mi i-a nimicit vrajmasul! -

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***