Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Numeri 35

1. Domnul a vorbit lui Moise, in campia Moabului, langa Iordan, in fata Ierihonului. Si a zis:

2. "Porunceste copiilor lui Israel sa dea levitilor, din mostenirea pe care o vor avea, niste cetati in care sa poata locui. Sa mai dati levitilor si un loc gol imprejurul acestor cetati.

3. Cetatile sa fie ale lor, ca sa locuiasca in ele; iar locurile goale sa fie pentru vitele lor, pentru averile lor si pentru toate dobitoacele lor.

4. Locurile goale din jurul cetatilor pe care le veti da levitilor sa aiba, incepand de la zidul cetatii in afara, o mie de coti de jur imprejur.

5. Sa masurati afara din cetate, doua mii de coti in partea de rasarit, doua mii de coti in parte de miazazi, doua mii de coti in partea de apus si doua mii de coti in partea de miazanoapte, asa incat cetatea sa fie la mijloc. Acestea sa fie locurile goale din jurul cetatilor lor.

6. Dintre cetatile pe care le veti da levitilor, sase sa fie cetati de scapare unde va putea sa fuga ucigasul, si afara de acestea, sa le mai dati alte patruzeci si doua de cetati.

7. Toate cetatile pe care le veti da levitilor sa fie patruzeci si opt de cetati, impreuna cu locurile lor goale.

8. Cetatile pe care le veti da din mosiile copiilor lui Israel sa fie date mai multe de cei ce au mai multe, si mai putine de cei ce au mai putine; fiecare sa dea levitilor din cetatile lui dupa mostenirea pe care o va avea."

9. Domnul a vorbit lui Moise si a zis:

10. "Vorbeste copiilor lui Israel si spune-le: "Cand veti trece Iordanul si veti intra in tara Canaanului,

11. sa va alegeti niste cetati care sa va fie cetati de scapare, unde sa poata scapa ucigasul care va omori pe cineva fara voie.

12. Aceste cetati sa va slujeasca drept cetati de scapare impotriva razbunatorului sangelui, pentru ca ucigasul sa nu fie omorat inainte de a se infatisa in fata adunarii ca sa fie judecat.

13. Din cetatile pe care le veti da, sase sa va fie cetati de scapare.

14. Sa dati trei cetati dincoace de Iordan, si trei cetati in tara Canaanului: acestea sa va fie cetati de scapare.

15. Aceste sase cetati sa fie cetati de scapare pentru copiii lui Israel, pentru strain si pentru cel ce locuieste in mijlocul vostru: acolo va putea sa scape orice om care va ucide pe cineva fara voie.

16. Daca un om loveste pe aproapele sau cu o unealta de fier, si acesta moare, este un ucigas: ucigasul sa fie pedepsit cu moartea.

17. Daca-l loveste cu o piatra pe care o tine in mana, de care poate muri, si moare, este un ucigas: ucigasul sa fie pedepsit cu moartea.

18. Daca-l loveste cu vreo unealta de lemn pe care o tine in mana, de care poate muri, si moare, este un ucigas: ucigasul sa fie pedepsit cu moartea.

19. Razbunatorul sangelui sa omoare pe ucigas; cand il va intalni, sa-l omoare.

20. Daca un om impinge pe aproapele sau din ura sau daca-l pandeste si arunca ceva asupra lui, si moare,

21. sau daca-l loveste cu mana din vrajmasie, si moare, cel ce l-a lovit sa fie pedepsit cu moartea; este un ucigas: razbunatorul sangelui sa omoare pe ucigas, cand il va intalni.

22. Dar daca un om impinge pe aproapele lui fara veste si nu din vrajmasie sau daca arunca ceva asupra lui fara sa-l fi pandit,

23. sau daca arunca asupra lui din nebagare de seama o piatra care-i poate pricinui moartea, si moare, fara sa-l urasca si fara sa caute sa-i faca rau;

24. iata legile dupa care va judeca adunarea intre cel ce l-a lovit si razbunatorul sangelui:

25. Adunarea va izbavi pe ucigas din mana razbunatorului sangelui si-l va face sa se intoarca in cetatea de scapare unde fugise. Sa locuiasca acolo pana la moartea marelui preot care este uns cu untdelemn sfant.

26. Daca ucigasul iese din hotarul cetatii de scapare unde fugise

27. si daca razbunatorul sangelui intalneste afara din hotarul cetatii de scapare si ucide pe ucigas, nu va fi vinovat de omor.

28. Caci ucigasul trebuia sa locuiasca in cetatea lui de scapare pana la moartea marelui preot; si dupa moartea marelui preot, putea sa se intoarca la mosia lui.

29. Iata poruncile de drept pentru voi si pentru urmasii vostri, in toate locurile in care veti locui.

30. Daca un om omoara pe cineva, ucigasul sa fie omorat pe marturia martorilor. Un singur martor nu va fi de ajuns ca sa fie osandit cineva la moarte.

31. Sa nu primiti rascumparare pentru viata unui ucigas vinovat de moarte, ci sa fie pedepsit cu moartea.

32. Sa nu primiti rascumparare pentru cel ce trebuie sa fuga in cetatea lui de scapare, ca sa se intoarca sa locuiasca in tara pana la moartea preotului.

33. Sa nu pangariti tara unde veti fi, caci sangele celui nevinovat pangareste tara; si ispasirea sangelui varsat in tara nu se va putea face decat prin sangele celui ce-l va varsa.

34. Sa nu pangariti deci tara in care veti merge sa locuiti si in mijlocul careia voi locui si Eu, caci Eu sunt Domnul care locuieste in mijlocul copiilor lui Israel."

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***