Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Numeri 22

1. Copiii lui Israel au pornit si au tabarat in sesurile Moabului, dincolo de Iordan, in fata Ierihonului.

2. Balac, fiul lui Tipor, a vazut tot ce facuse Israel, amoritilor.

3. Si Moab a ramas foarte ingrozit in fata unui popor atat de mare la numar; l-a apucat groaza in fata copiilor lui Israel.

4. Moab a zis batranilor lui Madian: "Multimea aceasta are sa inghita tot ce este in jurul nostru, cum paste boul verdeata de pe camp." Balac, fiul lui Tipor, era pe atunci imparat al Moabului.

5. El a trimis soli la Balaam, fiul lui Beor, la Petor pe Rau, in tara fiilor poporului sau, ca sa-l cheme si sa-i spuna: "Iata, un popor a iesit din Egipt, acopera fata pamantului si s-a asezat in fata mea.

6. Vino, te rog, sa-mi blestemi pe poporul acesta, caci este mai puternic decat mine; poate ca asa il voi putea bate si-l voi izgoni din tara, caci stiu ca pe cine binecuvantezi tu este binecuvantat si pe cine blestemi tu este blestemat."

7. Batranii lui Moab si batranii lui Madian au plecat, avand cu ei daruri pentru ghicitor. Au ajuns la Balaam si i-au spus cuvintele lui Balac.

8. Balaam le-a zis: "Ramaneti aici peste noapte si va voi da raspuns, dupa cum imi va spune Domnul." Si capeteniile Moabului au ramas la Balaam.

9. Dumnezeu a venit la Balaam si a zis: "Cine sunt oamenii acestia pe care-i ai la tine?"

10. Balaam a raspuns lui Dumnezeu: "Balac, fiul lui Tipor, imparatul Moabului, i-a trimis sa-mi spuna:

11. "Iata, un popor a iesit din Egipt si acopera fata pamantului; vino, dar, si blestema-l; poate ca asa il voi putea bate si-l voi izgoni."

12. Dumnezeu a zis lui Balaam: "Sa nu te duci cu ei; si nici sa nu blestemi poporul acela, caci este binecuvantat."

13. Balaam s-a sculat dimineata si a zis capeteniilor lui Balac: "Duceti-va inapoi in tara voastra, caci Domnul nu vrea sa ma lase sa merg cu voi."

14. Si mai marii Moabului s-au sculat, s-au intors la Balac si i-au spus: "Balaam n-a vrut sa vina cu noi."

15. Balac a trimis din nou mai multe capetenii mai cu vaza decat cele dinainte.

16. Au ajuns la Balaam si i-au zis: "Asa vorbeste Balac, fiul lui Tipor: "Nu mai pune piedici, si vino la mine;

17. caci iti voi da multa cinste si voi face tot ce-mi vei spune; numai vino, te rog, si blestema-mi poporul acesta!"

18. Balaam a raspuns si a zis slujitorilor lui Balac: "Sa-mi dea Balac chiar si casa lui plina de argint si de aur, si tot n-as putea sa fac niciun lucru, fie mic, fie mare, impotriva poruncii Domnului Dumnezeului meu.

19. Totusi, va rog, ramaneti aici la noapte, si voi vedea ce-mi va mai spune Domnul."

20. Dumnezeu a venit la Balaam in timpul noptii si i-a zis: "Fiindca oamenii acestia au venit sa te cheme, scoala-te si du-te cu ei; dar sa faci numai ce-ti voi spune."

21. Balaam s-a sculat dimineata, a pus saua pe magarita si a plecat cu capeteniile lui Moab.

22. Dumnezeu S-a aprins de manie pentru ca plecase. Si Ingerul Domnului S-a asezat in drum, ca sa i Se impotriveasca. Balaam era calare pe magarita lui, si cei doi slujitori ai lui erau cu el.

23. Magarita a vazut pe Ingerul Domnului stand in drum cu sabia scoasa din teaca in mana, s-a abatut din drum si a luat-o pe camp. Balaam si-a batut magarita ca s-o aduca la drum.

24. Ingerul Domnului S-a asezat intr-o carare dintre vii, si de fiecare parte a cararii era cate un zid.

25. Magarita a vazut pe Ingerul Domnului; s-a strans spre zid si a strans piciorul lui Balaam de zid. Balaam a batut-o din nou.

26. Ingerul Domnului a trecut mai departe si S-a asezat intr-un loc unde nu era chip sa te intorci nici la dreapta, nici la stanga.

27. Magarita a vazut pe Ingerul Domnului si s-a culcat sub Balaam. Balaam s-a aprins de manie si a batut magarita cu un bat.

28. Domnul a deschis gura magaritei, si ea a zis lui Balaam: "Ce ti-am facut, de mai batut de trei ori?"

29. Balaam a raspuns magaritei: "Pentru ca ti-ai batut joc de mine; daca as avea o sabie in mana, te-as ucide pe loc."

30. Magarita a zis lui Balaam: "Nu sunt eu oare magarita ta pe care ai calarit in tot timpul pana in ziua de azi? Am eu oare obicei sa-ti fac asa?" Si el a raspuns: "Nu."

31. Domnul a deschis ochii lui Balaam, si Balaam a vazut pe Ingerul Domnului stand in drum, cu sabia scoasa in mana. Si s-a plecat si s-a aruncat cu fata la pamant.

32. Ingerul Domnului i-a zis: "Pentru ce ti-ai batut magarita de trei ori? Iata, Eu am iesit ca sa-ti stau impotriva, caci drumul pe care mergi este un drum care duce la pierzare, inaintea Mea.

33. Magarita M-a vazut si s-a abatut de trei ori dinaintea Mea; daca nu s-ar fi abatut dinaintea Mea, pe tine te-as fi omorat, iar pe ea as fi lasat-o vie."

34. Balaam a zis Ingerului Domnului: "Am pacatuit, caci nu stiam ca Te-ai asezat inaintea mea in drum; si acum, daca nu gasesti ca e bine ce fac eu, ma voi intoarce."

35. Ingerul Domnului a zis lui Balaam: "Du-te cu oamenii acestia; dar sa spui numai cuvintele pe care ti le voi spune Eu." Si Balaam a plecat inainte cu capeteniile lui Balac.

36. Balac a auzit ca vine Balaam si i-a iesit inainte pana la cetatea Moabului, care este la hotarul Arnonului, la hotarul cel mai departat.

37. Balac a zis lui Balaam: "N-am trimis eu oare la tine sa te cheme? Pentru ce n-ai venit la mine? Cum, nu pot eu oare sa-ti dau cinste?"

38. Balaam a raspuns lui Balac: "Iata ca am venit la tine; acum, imi va fi oare ingaduit sa spun ceva? Voi spune cuvintele pe care mi le va pune Dumnezeu in gura."

39. Balaam a mers cu Balac si au ajuns la Chiriat-Hutot.

40. Balac a jertfit boi si oi si a trimis din ei lui Balaam si capeteniilor care erau cu el.

41. Dimineata, Balac a luat pe Balaam si l-a suit pe Bamot-Baal, de unde Balaam putea sa vada o parte din popor.

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***