Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Numeri 21

1. Imparatul Aradului, un canaanit, care locuia la miazazi, a auzit ca Israel vine pe drumul Atarim. El s-a luptat impotriva lui Israel si a luat mai multi prinsi de razboi.

2. Atunci Israel a facut Domnului o juruinta si a zis: "Daca vei da pe poporul acesta in mainile mele, ii voi nimici cu desavarsire cetatile."

3. Domnul a auzit glasul lui Israel si a dat pe canaaniti in mainile lui. Israelitii i-au nimicit cu desavarsire, pe ei si cetatile lor; si locul acela l-au numit Horma.

4. Au plecat de la muntele Hor pe drumul care duce spre Marea Rosie, ca sa ocoleasca tara Edomului. Poporul si-a pierdut rabdarea pe drum

5. si a vorbit impotriva lui Dumnezeu si impotriva lui Moise: "Pentru ce ne-ati scos din Egipt ca sa murim in pustiu? Caci nu este nici paine, nici apa si ni s-a scarbit sufletul de aceasta hrana proasta."

6. Atunci Domnul a trimis impotriva poporului niste serpi infocati, care au muscat poporul, asa incat au murit multi oameni in Israel.

7. Poporul a venit la Moise si a zis: "Am pacatuit, caci am vorbit impotriva Domnului si impotriva ta. Roaga-te Domnului, ca sa departeze de la noi acesti serpi." Moise s-a rugat pentru popor.

8. Domnul a zis lui Moise: "Fa-ti un sarpe infocat si spanzura-l de o prajina; oricine este muscat si va privi spre el va trai."

9. Moise a facut un sarpe de arama si l-a pus intr-o prajina; si oricine era muscat de un sarpe si privea spre sarpele de arama, traia.

10. Copiii lui Israel au plecat si au tabarat la Obot.

11. Au plecat din Obot si au tabarat la Iie-Abarim, in pustiul din fata Moabului, spre rasaritul soarelui.

12. De acolo au plecat si au tabarat in valea Zered.

13. De acolo au plecat si au tabarat dincolo de Arnon, care curge prin pustiu, iesind din tinutul amoritilor; caci Arnonul face hotarul Moabului, intre Moab si amoriti.

14. De aceea se zice in cartea razboaielor Domnului: "Vaheb in Sufa, suvoaiele Arnonului,

15. si scurgerile suvoaielor, care se intind inspre Ar si se ating cu hotarul lui Moab."

16. De acolo s-au dus la Beer. La aceasta fantana, Domnul a zis lui Moise: "Strange poporul si le voi da apa."

17. Atunci a cantat Israel cantarea aceasta: "Tasneste, fantana! Cantati in cinstea ei!

18. Fantana pe care au sapat-o capeteniile, pe care au sapat-o mai marii poporului, cu toiagul de carmuire, cu toiegele lor!" Din pustiul acesta s-au dus la Matana;

19. din Matana, la Nahaliel; din Nahaliel, la Bamot;

20. din Bamot, la valea din campia Moabului, in varful muntelui Pisga, care cauta spre pustiu.

21. Israel a trimis soli la Sihon, imparatul amoritilor, ca sa-i spuna:

22. "Lasa-ma sa trec prin tara ta; nu vom intra nici in ogoare, nici in vii si nu vom bea apa din fantani; vom tine drumul imparatesc, pana vom trece de tinutul tau."

23. Sihon n-a ingaduit lui Israel sa treaca prin tinutul lui. Sihon a strans tot poporul si a iesit inaintea lui Israel, in pustiu. A venit la Iahat si s-a luptat impotriva lui Israel.

24. Israel l-a batut cu ascutisul sabiei si i-a cucerit tara de la Arnon pana la Iaboc, pana la hotarul copiilor lui Amon; caci hotarul copiilor lui Amon era intarit.

25. Israel a luat toate cetatile acelea si s-a asezat in toate cetatile amoritilor, in Hesbon si in toate satele de prin imprejurimi.

26. Caci Hesbonul era cetatea lui Sihon, imparatul amoritilor. El pornise cu razboi impotriva imparatului dinainte al Moabului si-i luase toata tara pana la Arnon.

27. De aceea zic poetii: "Veniti la Hesbon! Sa se zideasca din nou si sa se intareasca cetatea lui Sihon.

28. Caci a iesit un foc din Hesbon, o flacara din cetatea lui Sihon, si a mistuit pe Ar-Moab, pe locuitorii inaltimilor Arnonului.

29. Vai de tine, Moab! Esti pierdut, poporul lui Chemos! El a facut pe fiii lui fugari, si pe fetele lui le-a dat roabe Lui Sihon, imparatul amoritilor.

30. Noi am aruncat cu sagetile asupra lor: din Hesbon pana la Dibon totul este nimicit; am pustiit pana la Nofah, care se intindea pana la Medeba."

31. Israel s-a asezat astfel in tara amoritilor.

32. Moise a trimis sa iscodeasca Iaezerul. Au luat satele care tineau de el si au izgonit pe amoritii care erau in ele.

33. Au schimbat apoi drumul si s-au suit pe drumul care duce la Basan. Og, imparatul Basanului, le-a iesit inainte, cu tot poporul lui, ca sa lupte impotriva lor la Edrei.

34. Domnul a zis lui Moise: "Nu te teme de el; caci il dau in mainile tale, pe el si tot poporul lui, si toata tara lui; sa-i faci cum ai facut lui Sihon, imparatul amoritilor, care locuia la Hesbon."

35. Si ei l-au batut, pe el si pe fiii lui, si tot poporul lui, de n-au lasat sa scape niciunul macar, si au pus mana pe tara lui.

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***