Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Numeri 18

1. Domnul a zis lui Aaron: "Tu si fiii tai, si casa tatalui tau cu tine, sa purtati pedeapsa faradelegilor facute in Sfantul Locas; tu si fiii tai impreuna cu tine sa purtati pedeapsa faradelegilor facute in implinirea slujbei voastre preotesti.

2. Apropie de asemenea de tine, pe fratii tai, semintia lui Levi, semintia tatalui tau, ca sa fie legati de tine si sa-ti slujeasca, atunci cand tu si fiii tai impreuna cu tine veti fi inaintea Cortului intalnirii.

3. Ei sa pazeasca ce le vei porunci tu si cele privitoare la tot Cortul; dar sa nu se apropie nici de uneltele Sfantului Locas, nici de altar, ca sa nu muriti, si ei si voi.

4. Ei sa se alipeasca de tine si sa pazeasca tot ce priveste Cortul intalnirii pentru toata slujba Cortului. Niciun strain sa nu se apropie de voi.

5. Sa paziti cele privitoare la Sfantul Locas si altar, ca sa nu mai fie manie impotriva copiilor lui Israel.

6. Iata ca am luat pe fratii vostri levitii din mijlocul copiilor lui Israel, ca unii care sunt dati Domnului: ei va sunt incredintati voua in dar, ca sa faca slujba Cortului intalnirii.

7. Tu si fiii tai impreuna cu tine sa paziti slujbele preotiei voastre in tot ce priveste altarul si tot ce este dincolo de perdeaua dinauntru: aceasta este slujba pe care o veti face. Va dau in dar slujba preotiei. Strainul care se va apropia, va fi omorat."

8. Domnul a zis lui Aaron: "Iata, din toate lucrurile pe care Mi le inchina copiii lui Israel, iti dau pe cele care Imi sunt aduse prin ridicare; ti le dau tie si fiilor tai ca drept al ungerii, printr-o lege vesnica.

9. Iata ce va fi al tau dintre lucrurile preasfinte care nu sunt mistuite de foc: toate darurile din jertfele lor de mancare, toate jertfele lor de ispasire, si toate jertfele pentru vina, pe care Mi le vor aduce; lucrurile acestea preasfinte sa fie ale tale si ale fiilor tai.

10. Sa le mancati intr-un loc preasfant; orice barbat sa manance din ele; sa le priviti ca sfinte.

11. Iata ce va mai fi al tau: toate darurile pe care le vor aduce copiii lui Israel prin ridicare si leganandu-le intr-o parte si in alta, ti le dau tie, fiilor tai si fiicelor tale impreuna cu tine, printr-o lege vesnica. Oricine va fi curat in casa ta sa manance din ele.

12. Iti dau cele dintai roade pe care le vor aduce Domnului: tot ce va fi mai bun din untdelemn, tot ce va fi mai bun din must si grau.

13. Cele dintai roade ale pamantului lor, pe care le vor aduce Domnului, sa fie ale tale. Oricine va fi curat in casa ta sa manance din ele.

14. Tot ce va fi inchinat Domnului prin fagaduinta in Israel, sa fie al tau.

15. Orice intai nascut din orice trup, pe care-l vor aduce Domnului, atat din oameni, cat si din dobitoace, sa fie al tau. Numai sa lasi sa se rascumpere intaiul nascut al omului si sa lasi sa se rascumpere si intaiul nascut al unui dobitoc necurat.

16. Sa lasi sa se rascumpere intaii nascuti ai oamenilor, de la varsta de o luna, dupa pretuirea ta, cu pretul de cinci sicli de argint, dupa siclul Sfantului Locas, care este de douazeci de ghere.

17. Dar sa nu lasi sa se rascumpere intaiul nascut al vacii, nici intaiul nascut al oii, nici intaiul nascut al caprei: acestea sunt lucruri sfinte. Sangele lor sa-l stropesti pe altar si sa le arzi grasimea: aceasta va fi o jertfa mistuita de foc, de un miros placut Domnului.

18. Carnea lor sa fie a ta, ca si pieptul care se leagana intr-o parte si in alta si ca si spata dreapta.

19. Iti dau tie, fiilor tai si fiicelor tale impreuna cu tine, printr-o lege vesnica, toate darurile sfinte pe care le vor aduce Domnului, copiii lui Israel prin ridicare. Acesta este un legamant de neincalcat si pe vecie inaintea Domnului, pentru tine si pentru samanta ta impreuna cu tine."

20. Domnul a zis lui Aaron: "Tu sa n-ai nicio mostenire in tara lor si sa n-ai nicio parte de mosie in mijlocul lor. Eu sunt mostenirea si partea ta de mosie in mijlocul copiilor lui Israel.

21. Fiilor lui Levi le dau ca mostenire orice zeciuiala in Israel, pentru slujba pe care o fac ei, pentru slujba Cortului intalnirii.

22. Copiii lui Israel sa nu se mai apropie de Cortul intalnirii, ca sa nu se faca vinovati de vreun pacat si sa moara.

23. Ci levitii sa faca slujba Cortului intalnirii si sa ramana incarcati cu faradelegile lor. Ei sa n-aiba nicio mostenire in mijlocul copiilor lui Israel: aceasta sa fie o lege vesnica printre urmasii vostri.

24. Levitilor le dau de mostenire zeciuielile pe care le vor aduce copiii lui Israel, Domnului, prin ridicare; de aceea zic cu privire la ei: "Sa n-aiba nicio mostenire in mijlocul copiilor lui Israel."

25. Domnul a vorbit lui Moise si a zis:

26. "Sa vorbesti levitilor si sa le spui: "Cand veti primi de la copiii lui Israel zeciuiala pe care v-o dau din partea lor, ca mostenire a voastra, sa luati intai din ea un dar pentru Domnul, si anume: a zecea parte din zeciuiala;

27. si darul vostru vi se va socoti ca graul care se ia intai din arie si ca mustul care se ia intai din teasc.

28. Astfel sa luati si voi intai un dar pentru Domnul, din toate zeciuielile pe care le veti primi de la copiii lui Israel, si sa dati preotului Aaron darul pe care-l veti lua intai din ele pentru Domnul.

29. Din toate darurile care vi se vor da, sa luati intai toate darurile pentru Domnul; din tot ce va fi mai bun, sa luati intai partea inchinata Domnului.

30. Sa le spui: "Dupa ce veti lua din ele partea cea mai buna, zeciuiala va fi socotita levitilor ca venitul de la arie si ca venitul de la teasc.

31. Sa-l mancati intr-un loc oarecare, voi si casa voastra; caci aceasta este plata voastra pentru slujba pe care o faceti in Cortul intalnirii.

32. Nu va veti face vinovati pentru aceasta de niciun pacat, daca veti lua din ele pentru Domnul ce este mai bun, nici nu veti pangari darurile sfinte ale copiilor lui Israel si nu veti muri."

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***