Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Numeri 16

1. Core, fiul lui Itehar, fiul lui Chehat, fiul lui Levi, s-a rasculat impreuna cu Datan si Abiram, fiii lui Eliab, si On, fiul lui Pelet, toti trei fiii lui Ruben.

2. S-au rasculat impotriva lui Moise, impreuna cu doua sute cincizeci de oameni din copiii lui Israel, din fruntasii adunarii, din cei ce erau chemati la sfat, si care erau oameni cu nume.

3. Ei s-au adunat impotriva lui Moise si Aaron si le-au zis: "Destul! Caci toata adunarea, toti sunt sfinti, si Domnul este in mijlocul lor. Pentru ce va ridicati voi mai presus de adunarea Domnului?"

4. Cand a auzit Moise lucrul acesta, a cazut cu fata la pamant.

5. A vorbit lui Core si la toata ceata lui si a zis: "Maine, Domnul va arata cine este al Lui si cine este sfant si-l va lasa sa se apropie de El; va lasa sa se apropie de El pe acela pe care-l va alege.

6. Iata ce sa faceti: Luati cadelnite, Core si toata ceata lui.

7. Maine, puneti foc in ele si puneti tamaie pe el inaintea Domnului. Acela pe care-l va alege Domnul, va fi sfant. Destul, copiii lui Levi!"

8. Moise a zis lui Core: "Ascultati, dar, copiii lui Levi!

9. Prea putin lucru este oare pentru voi ca Dumnezeul lui Israel v-a ales din adunarea lui Israel, lasandu-va sa va apropiati de El, ca sa fiti intrebuintati la slujba Cortului Domnului si sa va infatisati inaintea adunarii ca sa-I slujiti?

10. V-a lasat sa va apropiati de El, pe tine si pe toti fratii tai, pe copiii lui Levi, si acum mai voiti si preotia!

11. De aceea te aduni tu si ceata ta impotriva Domnului! Caci cine este Aaron, ca sa cartiti impotriva lui?"

12. Moise a trimis sa cheme pe Datan si pe Abiram, fiii lui Eliab. Dar ei au zis: "Nu ne suim.

13. N-ajunge ca ne-ai scos dintr-o tara, unde curge lapte si miere, ca sa ne faci sa murim in pustiu, de vrei sa mai si stapanesti peste noi?

14. Ce bine ne-ai mai dus intr-o tara unde curge lapte si miere, si ce bine ne-ai mai dat in stapanire ogoare si vii! Crezi ca poti sa iei ochii oamenilor? Nu ne suim!"

15. Moise s-a maniat foarte tare si a zis Domnului: "Nu cauta la darul lor. Nu le-am luat nici macar un magar si n-am facut rau niciunuia din ei."

16. Moise a zis lui Core: "Tu si toata ceata ta, maine sa fiti inaintea Domnului, tu si ei, impreuna cu Aaron.

17. Luati-va fiecare cadelnita lui, puneti tamaie in ea si aduceti fiecare inaintea Domnului cadelnita lui: doua sute cincizeci de cadelnite; tu si Aaron, sa va luati si voi fiecare cadelnita lui."

18. Si-au luat fiecare cadelnita, au pus foc in ea, au pus tamaie in foc si au stat la usa Cortului intalnirii, impreuna cu Moise si Aaron.

19. Si Core a chemat toata adunarea impotriva lui Moise si Aaron, la usa Cortului intalnirii. Atunci slava Domnului s-a aratat intregii adunari.

20. Si Domnul a vorbit lui Moise si lui Aaron si a zis:

21. "Despartiti-va din mijlocul acestei adunari si-i voi topi intr-o clipa."

22. Ei au cazut cu fetele la pamant si au zis: "Dumnezeule, Dumnezeul duhurilor oricarui trup! Un singur om a pacatuit, si sa Te manii impotriva intregii adunari?"

23. Domnul a vorbit lui Moise si a zis:

24. "Vorbeste adunarii si spune-i: "Dati-va la o parte din preajma locuintei lui Core, Datan si Abiram!"

25. Moise s-a sculat si s-a dus la Datan si Abiram; si batranii lui Israel au mers dupa el.

26. A vorbit adunarii si a zis: "Departati-va de corturile acestor oameni rai si nu va atingeti de nimic din ce este al lor, ca sa nu pieriti odata cu pedepsirea lor pentru toate pacatele lor."

27. Ei s-au departat din preajma locuintei lui Core, Datan si Abiram. Datan si Abiram au iesit afara si au stat la usa corturilor lor, cu nevestele, copiii si pruncii lor.

28. Moise a zis: "Iata cum veti cunoaste ca Domnul m-a trimis sa fac toate aceste lucruri si ca nu lucrez din capul meu.

29. Daca oamenii acestia vor muri cum mor toti oamenii si daca vor avea aceeasi soarta ca toti oamenii, nu m-a trimis Domnul;

30. dar daca Domnul va face un lucru nemaiauzit, daca pamantul isi va deschide gura ca sa-i inghita cu tot ce au, asa incat se vor cobori de vii in Locuinta mortilor - atunci veti sti ca oamenii acestia au hulit pe Domnul."

31. Pe cand ispravea el de spus toate aceste vorbe, pamantul de sub ei s-a despicat in doua.

32. Pamantul si-a deschis gura si i-a inghitit, pe ei si casele lor, impreuna cu toti oamenii lui Core si toate averile lor.

33. Si s-au coborat astfel de vii in Locuinta mortilor, ei si tot ce aveau; pamantul i-a acoperit de tot si au pierit din mijlocul adunarii.

34. Tot Israelul, care era in jurul lor, cand au tipat ei, a fugit; caci ziceau: "Sa fugim ca sa nu ne inghita pamantul!"

35. Un foc a iesit de la Domnul si a mistuit pe cei doua sute cincizeci de oameni care aduceau tamaia.

36. Domnul a vorbit lui Moise si zis:

37. "Spune lui Eleazar, fiul preotului Aaron, sa scoata cadelnitele din foc si sa lepede focul din ele, caci sunt sfintite.

38. Cu cadelnitele acestor oameni, care au pacatuit si au ispasit pacatul cu viata lor, sa se faca niste placi intinse cu care sa se acopere altarul. Fiindca au fost aduse inaintea Domnului si sunt sfintite, sa slujeasca de aducere aminte copiilor lui Israel.

39. Preotul Eleazar a luat cadelnitele de arama, pe care le adusesera cei arsi, si a facut din ele niste placi pentru acoperirea altarului.

40. Acesta este un semn de aducere aminte pentru copiii lui Israel, pentru ca niciun strain, care nu este din neamul lui Aaron, sa nu se apropie sa aduca tamaie inaintea Domnului si sa nu i se intample ca lui Core si cetei lui, dupa cum spusese Domnul prin Moise.

41. A doua zi, toata adunarea copiilor lui Israel a cartit impotriva lui Moise si impotriva lui Aaron, zicand: "Voi ati omorat pe poporul Domnului!"

42. Pe cand se strangea adunarea impotriva lui Moise si impotriva lui Aaron, si pe cand isi indreptau privirile spre Cortul intalnirii, iata ca l-a acoperit norul si s-a aratat slava Domnului.

43. Atunci Moise si Aaron au venit inaintea Cortului intalnirii.

44. Si Domnul a vorbit lui Moise si a zis:

45. "Dati-va la o parte din mijlocul acestei adunari, si-i voi topi intr-o clipa!" Ei au cazut cu fetele la pamant;

46. si Moise a zis lui Aaron: "Ia cadelnita, pune foc in ea de pe altar, pune tamaie in ea, du-te repede la adunare si fa ispasire pentru ei; caci a izbucnit mania Domnului si a inceput urgia."

47. Aaron a luat cadelnita, cum zisese Moise, si a alergat in mijlocul adunarii, si iata ca incepuse urgia printre popor. El a tamaiat si a facut ispasire pentru norod.

48. S-a asezat intre cei morti si intre cei vii, si urgia a incetat.

49. Paisprezece mii sapte sute de insi au murit de urgia aceasta, afara de cei ce murisera din pricina lui Core.

50. Aaron s-a intors la Moise, la usa Cortului intalnirii. Urgia incetase.

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***