Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Numeri 14

1. Toata adunarea a ridicat glasul si a inceput sa tipe. Si poporul a plans in noaptea aceea.

2. Toti copiii lui Israel au cartit impotriva lui Moise si Aaron, si toata adunarea le-a zis: "De ce n-om fi murit noi in tara Egiptului sau de ce n-om fi murit in pustiul acesta?

3. Pentru ce ne duce Domnul in tara aceasta, in care vom cadea ucisi de sabie, iar nevestele noastre si copilasii nostri vor fi de jaf? Nu este oare mai bine sa ne intoarcem in Egipt?"

4. Si au zis unul altuia: "Sa ne alegem o capetenie si sa ne intoarcem in Egipt."

5. Moise si Aaron au cazut cu fata la pamant, in fata intregii adunari a copiilor lui Israel care era stransa laolalta.

6. Si, dintre cei ce iscodisera tara, Iosua, fiul lui Nun, si Caleb, fiul lui Iefune, si-au rupt hainele,

7. si au vorbit astfel intregii adunari a copiilor lui Israel: "Tara pe care am strabatut-o noi ca s-o iscodim este o tara foarte buna, minunata.

8. Daca Domnul va fi binevoitor cu noi, ne va duce in tara aceasta si ne-o va da: este o tara in care curge lapte si miere.

9. Numai nu va razvratiti impotriva Domnului si nu va temeti de oamenii din tara aceea, caci ii vom manca. Ei nu mai au niciun sprijin: Domnul este cu noi, nu va temeti de ei!"

10. Toata adunarea vorbea sa-i ucida cu pietre, cand slava Domnului s-a aratat peste Cortul intalnirii, inaintea tuturor copiilor lui Israel.

11. Si Domnul a zis lui Moise: "Pana cand Ma va nesocoti poporul acesta? Pana cand nu va crede el in Mine, cu toate minunile pe care le fac in mijlocul lui?

12. De aceea, il voi lovi cu ciuma, si-l voi nimici, dar pe tine te voi face un neam mai mare si mai puternic decat el."

13. Moise a zis Domnului: "Egiptenii vor auzi lucrul acesta, ei, din mijlocul carora ai scos pe poporul acesta prin puterea Ta.

14. Si vor spune locuitorilor tarii aceleia. Ei stiau ca Tu, Domnul, esti in mijlocul poporului acestuia; ca Te aratai in chip vazut, Tu, Domnul; ca norul Tau sta peste el; ca Tu mergi inaintea lui, ziua, intr-un stalp de nor, si, noaptea, intr-un stalp de foc.

15. Daca omori pe poporul acesta ca pe un singur om, neamurile, care au auzit vorbindu-se de Tine, vor zice:

16. "Domnul n-avea putere sa duca pe poporul acesta in tara pe care jurase ca i-o va da: de aceea l-a omorat in pustiu!"

17. Acum, sa se arate puterea Domnului in marimea ei, cum ai spus cand ai zis:

18. "Domnul este incet la manie si bogat in bunatate, iarta faradelegea si razvratirea; dar nu tine pe cel vinovat drept nevinovat si pedepseste faradelegea parintilor in copii pana la al treilea si al patrulea neam.

19. Iarta, dar, faradelegea poporului acestuia, dupa marimea indurarii Tale, cum ai iertat poporului acestuia din Egipt pana aici."

20. Si Domnul a zis: "Iert cum ai cerut.

21. Dar cat este de adevarat ca Eu sunt viu si ca slava Domnului va umple tot pamantul,

22. atat este de adevarat ca toti cei ce au vazut cu ochii lor slava Mea si minunile pe care le-am facut in Egipt si in pustiu, si totusi M-au ispitit de zece ori acum si n-au ascultat glasul Meu,

23. toti aceia nu vor vedea tara pe care am jurat parintilor lor ca le-o voi da, si anume, toti cei ce M-au nesocotit, n-o vor vedea.

24. Iar pentru ca robul Meu Caleb a fost insufletit de un alt duh si a urmat in totul calea Mea, il voi face sa intre in tara in care s-a dus, si urmasii lui o vor stapani.

25. Amalecitii si canaanitii locuiesc valea aceasta: deci maine, intoarceti-va si plecati in pustiu, pe calea care duce spre Marea Rosie."

26. Domnul a vorbit lui Moise si lui Aaron si a zis:

27. "Pana cand voi lasa aceasta rea adunare sa carteasca impotriva Mea? Am auzit cartirile copiilor lui Israel, care carteau impotriva Mea.

28. Spune-le: "Pe viata Mea! - zice Domnul - ca va voi face intocmai cum ati vorbit in auzul urechilor Mele.

29. Trupurile voastre moarte vor cadea in pustiul acesta. Voi toti, a caror numaratoare s-a facut, numarandu-va de la varsta de douazeci de ani in sus, si care ati cartit impotriva Mea,

30. nu veti intra in tara pe care jurasem ca va voi da-o s-o locuiti, afara de Caleb, fiul lui Iefune, si Iosua, fiul lui Nun.

31. Pe copilasii vostri insa, despre care ati zis ca vor fi de jaf, ii voi face sa intre in ea, ca sa cunoasca tara pe care ati nesocotit-o voi.

32. Iar cat despre voi, trupurile voastre moarte vor cadea in pustiu.

33. Si copiii vostri vor rataci patruzeci de ani in pustiu si vor ispasi astfel pacatele voastre, pana ce toate trupurile voastre moarte vor cadea in pustiu.

34. Dupa cum in patruzeci de zile ati iscodit tara, tot asa, patruzeci de ani veti purta pedeapsa faradelegilor voastre; adica un an de fiecare zi: si veti sti atunci ce inseamna sa-Mi trag Eu mana de la voi.

35. Eu, Domnul, am vorbit! In adevar, asa voi face acestei rele adunari care s-a unit impotriva Mea; vor fi nimiciti in pustiul acesta si in el vor muri."

36. Barbatii pe care ii trimisese Moise sa iscodeasca tara, si care, la intoarcerea lor, facusera ca toata adunarea sa carteasca impotriva lui, innegrind tara;

37. oamenii acestia, care innegrisera tara, au murit acolo inaintea Domnului, loviti de o moarte naprasnica.

38. Numai Iosua, fiul lui Nun, si Caleb, fiul lui Iefune, au ramas cu viata dintre oamenii aceia care se dusesera sa iscodeasca tara.

39. Moise a spus aceste lucruri tuturor copiilor lui Israel; si poporul a fost intr-o mare jale.

40. S-au sculat dis-de-dimineata a doua zi si s-au suit pe varful muntelui zicand: "Iata-ne! Suntem gata sa ne suim in locul de care a vorbit Domnul, caci am pacatuit."

41. Moise a zis: "Pentru ce calcati porunca Domnului? Nu veti izbuti!

42. Nu va suiti, caci Domnul nu este in mijlocul vostru! Nu cautati sa fiti batuti de vrajmasii vostri!

43. Caci amalecitii si canaanitii sunt inaintea voastra si veti cadea ucisi de sabie; odata ce v-ati abatut de la Domnul, Domnul nu va fi cu voi."

44. Ei s-au indaratnicit si s-au suit pe varful muntelui; dar chivotul legamantului si Moise n-au iesit din mijlocul taberei.

45. Atunci s-au coborat amalecitii si canaanitii, care locuiau pe muntele acela, i-au batut si i-au taiat in bucati pana la Horma.

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***