Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Numeri 13

1. Domnul a vorbit lui Moise si a zis:

2. "Trimite niste oameni sa iscodeasca tara Canaanului, pe care o dau copiilor lui Israel. Sa trimiti cate un om pentru fiecare din semintiile parintilor lor, toti sa fie dintre fruntasii lor."

3. Moise i-a trimis din pustiul Paran, dupa porunca Domnului; toti oamenii acestia erau capetenii ale copiilor lui Israel.

4. Iata numele lor: pentru semintia lui Ruben: Samua, fiul lui Zacur;

5. pentru semintia lui Simeon: Safat, fiul lui Hori;

6. pentru semintia lui Iuda: Caleb, fiul lui Iefune;

7. pentru semintia lui Isahar: Igual, fiul lui Iosif;

8. pentru semintia lui Efraim: Hosea, fiul lui Nun;

9. pentru semintia lui Beniamin: Palti, fiul lui Rafu;

10. pentru semintia lui Zabulon: Gadiel, fiul lui Sodi;

11. pentru semintia lui Iosif, semintia lui Manase: Gadi, fiul lui Susi;

12. pentru semintia lui Dan: Amiel, fiul lui Ghemali;

13. pentru semintia lui Aser: Setur, fiul lui Micael;

14. pentru semintia lui Neftali: Nahbi, fiul lui Vofsi;

15. pentru semintia lui Gad: Gheuel, fiul lui Machi.

16. Acestea sunt numele barbatilor pe care i-a trimis Moise sa iscodeasca tara. Lui Hosea, fiul lui Nun, Moise i-a pus numele Iosua.

17. Moise i-a trimis sa iscodeasca tara Canaanului. El le-a zis: "Mergeti de aici spre miazazi, si apoi sa va suiti pe munte.

18. Vedeti tara, vedeti cum este ea, cum este poporul care o locuieste, daca este tare sau slab, daca este mic sau mare la numar;

19. vedeti cum este tara in care locuieste: daca este buna sau rea; cum sunt cetatile in care locuieste: daca sunt deschise sau intarite;

20. cum este pamantul: daca este gras sau sterp, daca sunt sau nu copaci pe el. Fiti cu inima si luati cu voi roade din tara." Era pe vremea cand incep sa se coaca strugurii.

21. Ei s-au suit si au iscodit tara, de la pustiul Tin pana la Rehob, pe drumul care duce la Hamat.

22. S-au suit pe la miazazi si au mers pana la Hebron, unde se aflau Ahiman, Sesai si Talmai, copiii lui Anac. Hebronul fusese zidit cu sapte ani inainte de cetatea Toan din Egipt.

23. Au ajuns pana la valea Escol; acolo au taiat o ramura de vita cu un strugure si l-au dus cate doi cu ajutorul unei prajini, au luat si rodii si smochine.

24. Locul acela l-au numit valea Escol din pricina strugurelui pe care l-au taiat de acolo copiii lui Israel.

25. S-au intors de la iscodirea tarii dupa patruzeci de zile implinite.

26. Au plecat si au ajuns la Moise si la Aaron si la toata adunarea copiilor lui Israel, la Cades, in pustiul Paran. Le-au adus stiri, lor si intregii adunari, si le-au aratat roadele tarii.

27. Iata ce au istorisit lui Moise: "Ne-am dus in tara in care ne-ai trimis. Cu adevarat, este o tara in care curge lapte si miere si iata-i roadele.

28. Dar poporul care locuieste in tara aceasta este puternic, cetatile sunt intarite si foarte mari. Ba inca am vazut acolo si pe fiii lui Anac.

29. Amalecitii locuiesc tinutul de la miazazi; iebusitii si amoritii locuiesc muntele; si canaanitii si hetitii locuiesc langa mare si de-a lungul Iordanului."

30. Caleb a potolit poporul care cartea impotriva lui Moise. El a zis: "Haidem sa ne suim si sa punem mana pe tara, caci vom fi biruitori!"

31. Dar barbatii care fusesera impreuna cu el au zis: "Nu putem sa ne suim impotriva poporului acestuia, caci este mai tare decat noi."

32. Si au innegrit inaintea copiilor lui Israel tara pe care o iscodisera. Ei au zis: "Tara pe care am strabatut-o, ca s-o iscodim, este o tara care mananca pe locuitorii ei; toti aceia pe care i-am vazut acolo sunt oameni de statura inalta.

33. Apoi am mai vazut in ea pe uriasi, pe copiii lui Anac, care se trag din neamul uriasilor: inaintea noastra, si fata de ei parca eram niste lacuste."

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***