Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul:

12345678910111213
Capitolul urmator
Capitolul precedent

Neemia 9

1. In a douazeci si patra zi a aceleiasi luni, copiii lui Israel s-au adunat, imbracati in saci si presarati cu tarana, pentru tinerea unui post.

2. Cei ce erau din neamul lui Israel, despartindu-se de toti strainii, au venit si si-au marturisit pacatele lor si faradelegile parintilor lor.

3. Dupa ce au sezut jos, au citit in cartea Legii Domnului Dumnezeului lor a patra parte din zi; si alta a patra parte din zi si-au marturisit pacatele si s-au inchinat inaintea Domnului Dumnezeului lor.

4. Iosua, Bani, Cadmiel, Sebania, Buni, Serebia, Bani si Chenani s-au suit pe scaunul levitilor si au strigat cu glas tare catre Domnul Dumnezeul lor.

5. Si levitii, Iosua, Cadmiel, Bani, Hasabnia, Serebia, Hodia, Sebania si Petahia au zis: "Sculati-va si binecuvantati pe Domnul Dumnezeul vostru, din vesnicie in vesnicie! "Binecuvantat sa fie Numele Tau cel slavit, care este mai presus de orice binecuvantare si de orice lauda!

6. Tu, Doamne, numai Tu ai facut cerurile, cerurile cerurilor si toata ostirea lor, si pamantul cu tot ce este pe el, marile cu tot ce cuprind ele. Tu dai viata tuturor acestor lucruri, si ostirea cerurilor se inchina inaintea Ta.

7. Tu, Doamne Dumnezeule, ai ales pe Avram, l-ai scos din Ur din Haldeea si i-ai pus numele Avraam.

8. Tu ai gasit inima lui credincioasa inaintea Ta, ai facut legamant cu el si ai fagaduit ca vei da semintei lui tara canaanitilor, hetitilor, amoritilor, ferezitilor, iebusitilor si ghirgasitilor. Si Ti-ai tinut cuvantul, caci esti drept.

9. Tu ai vazut necazul parintilor nostri in Egipt si le-ai auzit strigatele la Marea Rosie.

10. Ai facut semne si minuni impotriva lui faraon, impotriva tuturor slujitorilor lui si impotriva intregului popor din tara lui, pentru ca stiai cu cata ingamfare se purtasera fata de parintii nostri, si Ti-ai aratat slava Ta cum se vede astazi.

11. Ai despartit marea inaintea lor, si au trecut pe uscat prin mijlocul marii: dar ai prabusit in adanc, ca o piatra in fundul apelor, pe cei ce-i urmareau.

12. I-ai calauzit ziua printr-un stalp de nor, si noaptea printr-un stalp de foc care le lumina drumul pe care aveau sa-l urmeze.

13. Te-ai coborat pe muntele Sinai, le-ai vorbit din inaltimea cerurilor si le-ai dat porunci drepte, legi adevarate, invataturi si oranduiri minunate.

14. Le-ai facut cunoscut Sabatul Tau cel sfant si le-ai dat prin robul Tau Moise, porunci, invataturi si o Lege.

15. Le-ai dat, de la inaltimea cerurilor, paine cand le era foame si ai scos apa din stanca atunci cand le era sete. Si le-ai spus sa intre in stapanirea tarii pe care jurasesi ca le-o vei da.

16. Dar parintii nostri s-au ingamfat si si-au intepenit grumazul. N-au urmat poruncile Tale,

17. n-au vrut sa asculte si au dat uitarii minunile pe care le facusesi pentru ei. Si-au intepenit grumazul; si, in razvratirea lor, si-au pus o capetenie ca sa se intoarca in robia lor. Dar Tu, Tu esti un Dumnezeu gata sa ierti, indurator si milostiv, incet la manie si bogat in bunatate. Si nu i-ai parasit,

18. nici chiar atunci cand si-au facut un vitel turnat si au zis: "Iata Dumnezeul tau care te-a scos din Egipt!", si s-au dedat la mari ocari fata de Tine.

19. In indurarea Ta fara margini, nu i-ai parasit in pustiu, si stalpul de nor n-a incetat sa-i calauzeasca ziua pe drum, nici stalpul de foc sa le lumineze noaptea drumul pe care aveau sa-l urmeze.

20. Le-ai dat Duhul Tau cel bun ca sa-i faca intelepti; n-ai indepartat mana Ta de la gura lor si le-ai dat apa sa-si potoleasca setea.

21. Patruzeci de ani ai avut grija sa-i hranesti in pustiu, si n-au dus lipsa de nimic, hainele nu li s-au invechit, si picioarele nu li s-au umflat.

22. Le-ai dat in mana imparatii si popoare ale caror tinuturi le-ai impartit intre ei, si au stapanit tara lui Sihon, imparatul Hesbonului, si tara lui Og, imparatul Basanului.

23. Le-ai inmultit fiii ca stelele cerurilor si i-ai adus in tara despre care spusesesi parintilor lor ca au s-o ia in stapanire.

24. Si fiii lor au intrat si au luat tara in stapanire; ai smerit inaintea lor pe locuitorii tarii, canaanitii, si i-ai dat in mainile lor, impreuna cu imparatii si popoarele tarii, ca sa le faca ce le place.

25. Au ajuns stapani pe cetati intarite si pe pamanturi roditoare; au stapanit case pline de tot felul de bunatati, puturi sapate, vii, maslini si pomi roditori din belsug; au mancat, s-au saturat, s-au ingrasat si au trait in desfatari, prin bunatatea Ta cea mare.

26. Totusi ei s-au rasculat si s-au razvratit impotriva Ta. Au aruncat Legea Ta la spatele lor, au ucis pe prorocii Tai, care-i rugau fierbinte sa se intoarca la Tine, si s-au dedat la mari ocari fata de Tine.

27. Atunci i-ai lasat in mainile vrajmasilor lor, care i-au apasat. Dar, in vremea necazului lor, au strigat catre Tine; si Tu i-ai auzit de la inaltimea cerurilor si, in indurarea Ta cea mare, le-ai dat izbavitori, care i-au scapat din mainile vrajmasilor lor.

28. Cand au avut odihna, au inceput iarasi sa faca rau inaintea Ta. Atunci i-ai lasat in mainile vrajmasilor lor, care i-au stapanit. Dar din nou au strigat catre Tine; si Tu i-ai auzit de la inaltimea cerurilor si, in marea Ta indurare, i-ai izbavit de mai multe ori.

29. I-ai rugat fierbinte sa se intoarca la Legea Ta; dar ei au staruit in ingamfarea lor, n-au ascultat de poruncile Tale, au pacatuit impotriva oranduirilor Tale, care fac viu pe cel ce le implineste, Ti-au intors spatele cu indaratnicie, si-au intepenit grumazul si n-au ascultat.

30. I-ai ingaduit astfel multi ani, le-ai dat instiintari prin Duhul Tau, prin proroci, si tot n-au luat aminte. Atunci i-ai dat in mainile unor popoare straine.

31. Dar, in marea Ta indurare, nu i-ai nimicit si nu i-ai parasit, caci Tu esti un Dumnezeu milostiv si indurator.

32. Si acum, Dumnezeul nostru, Dumnezeule mare, puternic si infricosat, Tu care Iti tii legamantul Tau de indurare, nu privi ca putin lucru toate suferintele prin care am trecut noi, imparatii nostri, capeteniile noastre, preotii nostri, prorocii nostri, parintii nostri si tot poporul Tau, din vremea imparatilor Asiriei pana in ziua de azi.

33. Tu ai fost drept in tot ce ni s-a intamplat, caci Te-ai aratat credincios, iar noi am facut rau.

34. Imparatii nostri, capeteniile noastre, preotii nostri si parintii nostri n-au pazit Legea si n-au dat ascultare nici poruncilor, nici instiintarilor pe care li le dadeai.

35. Cand erau stapani, in mijlocul multelor binefaceri pe care li le dadeai, in tara intinsa si roditoare pe care le-o dadusesi, nu Ti-au slujit si nu s-au abatut de la faptele lor rele.

36. Si astazi, iata-ne robi! Iata-ne robi pe pamantul pe care l-ai dat parintilor nostri pentru ca sa se bucure de roadele si de bunurile lui!

37. El isi inmulteste roadele pentru imparatii carora ne-ai supus din pricina pacatelor noastre; ei stapanesc dupa plac asupra trupurilor noastre si asupra vitelor noastre, si suntem intr-o mare stramtorare!"

38. Pentru toate acestea, noi am incheiat un legamant, pe care l-am facut in scris. Si capeteniile noastre, levitii nostri si preotii nostri si-au pus pecetea pe el.

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***