Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul:

12345678910111213
Capitolul urmator
Capitolul precedent

Neemia 8

1. Cand a venit luna a saptea, copiii lui Israel erau in cetatile lor. Atunci tot poporul s-a strans ca un singur om pe locul deschis dinaintea portii apelor. Au zis carturarului Ezra sa se duca sa ia cartea Legii lui Moise data de Domnul lui Israel.

2. Si preotul Ezra a adus Legea inaintea adunarii, alcatuita din barbati si femei si din toti cei ce erau in stare s-o inteleaga. Era intaia zi a lunii a saptea.

3. Ezra a citit in carte de dimineata pana la amiaza, pe locul deschis dinaintea portii apelor, in fata barbatilor si femeilor si in fata celor ce erau in stare s-o inteleaga. Tot poporul a fost cu luare aminte la citirea cartii Legii.

4. Carturarul Ezra statea pe un scaun de lemn ridicat cu prilejul acesta. Langa el, la dreapta, stateau: Matitia, Sema, Anaia, Urie, Hilchia si Maaseia, si la stanga: Pedaia, Misael, Malchia, Hasum, Hasbadana, Zaharia si Mesulam.

5. Ezra a deschis cartea inaintea intregului popor, caci statea mai sus decat tot poporul. Si cand a deschis-o, tot poporul s-a sculat.

6. Ezra a binecuvantat pe Domnul Dumnezeul cel mare, si tot poporul a raspuns ridicand mainile: "Amin! Amin!" Si s-au plecat, si s-au inchinat inaintea Domnului cu fata la pamant.

7. Iosua, Bani, Serebia, Iamin, Acub, Sabetai, Hodia, Maaseia, Chelita, Azaria, Iozabad, Hanan, Pelaia si levitii lamureau poporului Legea, si fiecare statea la locul lui.

8. Ei citeau deslusit in cartea Legii lui Dumnezeu si-i aratau intelesul, ca sa-i faca sa inteleaga ce citisera.

9. Dregatorul Neemia, preotul si carturarul Ezra si levitii care invatau pe popor au zis intregului popor: "Ziua aceasta este inchinata Domnului Dumnezeului vostru; sa nu va bociti si sa nu plangeti!" Caci tot poporul plangea cand a auzit cuvintele Legii.

10. Ei le-au zis: "Duceti-va de mancati carnuri grase si beti bauturi dulci si trimiteti cate o parte si celor ce n-au nimic pregatit, caci ziua aceasta este inchinata Domnului nostru; nu va mahniti, caci bucuria Domnului va fi taria voastra."

11. Levitii potoleau pe tot poporul, zicand: "Taceti, caci ziua aceasta este sfanta; nu va mahniti!"

12. Si tot poporul s-a dus sa manance si sa bea. Si au trimis cate o parte si altora, si s-au inveselit mult. Caci intelesesera cuvintele care li se talcuisera.

13. A doua zi, capii de familie din tot poporul, preotii si levitii s-au strans la carturarul Ezra ca sa auda talcuirea cuvintelor Legii.

14. Si au gasit scris in Lege ca Domnul poruncise prin Moise ca fiii lui Israel trebuie sa locuiasca in corturi in timpul sarbatorii lunii a saptea.

15. Atunci au trimis sa raspandeasca vestea aceasta in toate cetatile lor si la Ierusalim: "Duceti-va la munte si aduceti ramuri de maslin, ramuri de maslin salbatic, ramuri de mirt, ramuri de finic si ramuri de copaci stufosi, ca sa faceti corturi, cum este scris."

16. Atunci poporul s-a dus si a adus ramuri si au facut corturi pe acoperisul caselor lor, in curtile lor, in curtile Casei lui Dumnezeu, pe locul deschis dinaintea portii apelor si pe locul deschis de la poarta lui Efraim.

17. Toata adunarea celor ce se intorsesera din robie a facut corturi si au locuit in aceste corturi. Din vremea lui Iosua, fiul lui Nun, pana in ziua aceasta nu mai facusera copiii lui Israel asa ceva. Si a fost foarte mare veselie.

18. Au citit in cartea Legii lui Dumnezeu in fiecare zi, din cea dintai zi pana la cea din urma. Au praznuit sarbatoarea sapte zile si a fost o adunare de sarbatoare in ziua a opta, cum este poruncit.

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***