Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul:

12345678910111213
Capitolul urmator
Capitolul precedent

Neemia 5

1. Din partea oamenilor din popor si din partea nevestelor lor s-au ridicat mari plangeri impotriva fratilor lor iudei.

2. Unii ziceau: "Noi, fiii nostri si fetele noastre suntem multi; sa ni se dea grau ca sa mancam si sa traim."

3. Altii ziceau: "Punem zalog ogoarele, viile si casele noastre, ca sa avem grau in timpul foametei."

4. Altii ziceau: "Am imprumutat argint punand zalog ogoarele si viile noastre pentru birul imparatului.

5. Si totusi carnea noastra este ca si carnea fratilor nostri, copiii nostri sunt ca si copiii lor; si iata, supunem la robie pe fiii nostri si pe fetele noastre, si multe din fetele noastre au si fost supuse la robie; suntem fara putere, caci ogoarele si viile noastre sunt ale altora."

6. M-am suparat foarte tare cand le-am auzit plangerile si cuvintele acestea.

7. Am hotarat sa mustru pe cei mari si pe dregatori, si le-am zis: "Ce! Voi imprumutati cu camata fratilor vostri?" Si am strans in jurul meu o mare multime

8. si le-am zis: "Noi am rascumparat, dupa puterea noastra, pe fratii nostri iudei vanduti neamurilor; si voi sa vindeti pe fratii vostri? Si inca noua sa ne fie vanduti?" Ei au tacut, neavand ce sa raspunda.

9. Apoi am zis: "Ce faceti voi nu este bine. N-ar trebui sa umblati in frica Dumnezeului nostru, ca sa nu fiti de ocara neamurilor vrajmase noua?

10. Si eu, si fratii mei, si slujitorii mei le-am imprumutat argint si grau. Sa le lasam, dar, datoria aceasta!

11. Dati-le inapoi astazi ogoarele, viile, maslinii si casele, si a suta parte din argintul, din graul, din mustul si din untdelemnul pe care l-ati cerut de la ei ca dobanda."

12. Ei au raspuns: "Le vom da inapoi si nu le vom cere nimic, vom face cum ai zis." Atunci am chemat pe preoti, inaintea carora i-am pus sa jure ca isi vor tine cuvantul.

13. Si mi-am scuturat mantaua, zicand: "Asa sa scuture Dumnezeu afara din Casa Lui si de averile lui pe orice om care nu-si va tine cuvantul, si asa sa fie scuturat omul acela, si lasat cu mainile goale!" Toata adunarea a zis: "Amin." Si au laudat pe Domnul. Si poporul s-a tinut de cuvant.

14. Din ziua cand m-a pus imparatul dregator peste ei in tara lui Iuda, de la al douazecilea an pana la al treizeci si doilea an al imparatului Artaxerxe, timp de doisprezece ani, nici eu, nici fratii mei n-am trait din veniturile cuvenite dregatorului.

15. Inainte de mine, cei dintai dregatori impovarau poporul si luau de la el paine si vin, afara de cei patruzeci de sicli de argint; chiar si slujitorii lor apasau poporul. Eu n-am facut asa, din frica de Dumnezeu.

16. Ba, mai mult, am lucrat la dregerea zidului acestuia, n-am cumparat niciun ogor, si toti slujitorii mei erau la lucru.

17. Aveam la masa o suta cincizeci de oameni, iudei si dregatori, afara de cei ce veneau la noi din neamurile dimprejur.

18. Mi se pregatea in fiecare zi un bou, sase berbeci alesi si pasari, si la fiecare zece zile se pregatea din belsug tot vinul care era de trebuinta. Cu toate acestea, n-am cerut veniturile cuvenite dregatorului, pentru ca lucrarile apasau greu asupra poporului acestuia.

19. Adu-Ti aminte de mine, spre bine, Dumnezeule, pentru tot ce am facut pentru poporul acesta!

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***