Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul:

12345678910111213
Capitolul precedent

Neemia 13

1. In vremea aceea, s-a citit in fata poporului in cartea lui Moise si s-a gasit scris ca amonitul si moabitul nu trebuiau sa intre niciodata in adunarea lui Dumnezeu,

2. pentru ca nu venisera inaintea copiilor lui Israel cu paine si apa si pentru ca tocmisera impotriva lor cu pret de argint pe Balaam ca sa-i blesteme. Dar Dumnezeul nostru a prefacut blestemul in binecuvantare.

3. Cand au auzit Legea, au deosebit din Israel pe toti strainii.

4. Inainte de aceasta, preotul Eliasib, care era pus peste camarile Casei Dumnezeului nostru si ruda cu Tobia,

5. pregatise pentru el o camara mare, unde puneau mai inainte darurile de mancare, tamaia, uneltele, zeciuiala din grau, din must si din untdelemn, partile randuite pentru leviti, cantareti si usieri si darurile ridicate pentru preoti.

6. Eu nu eram la Ierusalim cand s-au petrecut toate acestea, caci ma intorsesem la imparat in al treizeci si doilea an al lui Artaxerxe, imparatul Babilonului. La sfarsitul anului am capatat de la imparat invoire

7. sa ma intorc la Ierusalim, si am vazut raul pe care-l facuse Eliasib, pregatind o camara pentru Tobia in curtile Casei lui Dumnezeu.

8. Mi-a parut foarte rau si am aruncat afara din camara toate lucrurile lui Tobia.

9. Apoi am poruncit sa se curete odaile si am pus iarasi in ele uneltele Casei lui Dumnezeu, darurile de mancare si tamaia.

10. Am auzit de asemenea ca partile levitilor nu li se dadusera si ca levitii si cantaretii insarcinati cu slujba fugisera fiecare in tinutul lui.

11. Am mustrat pe dregatori si am zis: "Pentru ce a fost parasita Casa lui Dumnezeu?" Si am strans pe leviti si pe cantareti, si i-am pus iarasi in slujba lor.

12. Atunci tot Iuda a adus in camari zeciuiala din grau, din must si din untdelemn.

13. Am dat camarile in grija preotului Selemia, carturarului Tadoc si lui Pedaia, unul din leviti, si le-am adaugat si pe Hanan, fiul lui Zacur, fiul lui Matania, caci le mergea numele ca sunt credinciosi. Ei au fost insarcinati sa faca impartirile cuvenite fratilor lor.

14. Adu-Ti aminte de mine, Dumnezeule, pentru aceste lucruri si nu uita faptele mele evlavioase facute pentru Casa Dumnezeului meu si pentru lucrurile care trebuie pazite in ea!

15. Pe vremea aceasta am vazut in Iuda niste oameni calcand la teasc in ziua Sabatului, aducand snopi, incarcand magarii cu vin, struguri si smochine, si cu tot felul de lucruri si aducandu-le la Ierusalim in ziua Sabatului. Si i-am mustrat chiar in ziua cand isi vindeau marfurile.

16. Mai erau si niste tirieni, asezati in Ierusalim, care aduceau peste si tot felul de marfuri si le vindeau fiilor lui Iuda in ziua Sabatului si in Ierusalim.

17. Am mustrat pe mai marii lui Iuda si le-am zis: "Ce inseamna aceasta fapta rea pe care o faceti, pangarind ziua Sabatului?

18. Oare n-au lucrat asa parintii vostri, si nu din pricina aceasta a trimis Dumnezeul nostru toate aceste nenorociri peste noi si peste cetatea aceasta? Si voi aduceti din nou mania Lui impotriva lui Israel, pangarind Sabatul!"

19. Apoi am poruncit sa se inchida portile Ierusalimului inainte de Sabat, de indata ce le va ajunge umbra, si sa nu se deschida decat dupa Sabat. Si am pus cativa din slujitorii mei la porti sa opreasca intrarea sarcinilor de marfuri in ziua Sabatului.

20. Si asa negustorii si vanzatorii de tot felul de lucruri au petrecut noaptea o data si de doua ori afara din Ierusalim.

21. I-am mustrat si le-am zis: "Pentru ce stati noaptea inaintea zidului? Daca veti mai face inca o data lucrul acesta, voi pune mana pe voi." Din clipa aceea, n-au mai venit in timpul Sabatului.

22. Am poruncit si levitilor sa se curete si sa vina sa pazeasca portile, ca sa sfinteasca ziua Sabatului. Adu-Ti aminte de mine, Dumnezeule, si pentru aceste lucruri si ocroteste-ma dupa marea Ta indurare!

23. Tot pe vremea aceea, am vazut pe niste iudei, care isi luasera neveste asdodiene, amonite si moabite.

24. Jumatate din fiii lor vorbeau limba asdodiana si nu stiau sa vorbeasca limba evreiasca; nu cunosteau decat limba cutarui sau cutarui popor.

25. I-am mustrat si i-am blestemat; am lovit pe unii din ei, le-am smuls parul si i-am pus sa jure in Numele lui Dumnezeu, zicand: "Sa nu va dati fetele dupa fiii lor si sa nu luati fetele lor de neveste nici pentru fiii vostri, nici pentru voi.

26. Oare nu in aceasta a pacatuit Solomon, imparatul lui Israel? Nu era alt imparat ca el in multimea popoarelor; el era iubit de Dumnezeul lui, si Dumnezeu il pusese imparat peste tot Israelul. Totusi femeile straine l-au tarat si pe el in pacat.

27. Si acum trebuie sa auzim despre voi ca savarsiti o nelegiuire atat de mare si ca pacatuiti impotriva Dumnezeului nostru luand neveste straine?"

28. Unul din fiii lui Ioiada, fiul marelui preot, Eliasib, era ginerele lui Sanbalat, horonitul. L-am izgonit de la mine.

29. Adu-Ti aminte de ei, Dumnezeule, caci au spurcat preotia si legamantul incheiat de preoti si leviti.

30. I-am curatat de orice strain si am pus randuiala in tot ce trebuiau sa pazeasca preotii si levitii, fiecare in slujba lui,

31. in ce privea atat darul lemnelor la vremuri hotarate, cat si cele dintai roade. Adu-Ti aminte de mine spre bine, Dumnezeule!

Capitolul precedent
pixel
***