Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul precedent

Leviticul 27

1. Domnul a vorbit lui Moise si a zis: "Vorbeste copiilor lui Israel si spune-le:

2. "Cand se vor face juruinte Domnului, daca e vorba de oameni, ei sa fie ai Domnului, dupa pretuirea ta.

3. Iar pretuirea pe care o vei face unui barbat de la douazeci pana la saizeci de ani, sa fie de cincizeci de sicli de argint, dupa siclul Sfantului Locas;

4. daca este femeie, pretuirea sa fie de treizeci de sicli.

5. De la cinci pana la douazeci de ani, pretuirea sa fie de douazeci de sicli pentru un baiat, si de zece sicli pentru o fata.

6. De la o luna pana la cinci ani, pretuirea sa fie de cinci sicli de argint pentru un baiat, si de trei sicli de argint pentru o fata.

7. De la saizeci de ani in sus, pretuirea sa fie de cincisprezece sicli pentru un barbat, si de zece sicli pentru o femeie.

8. Daca cel ce a facut juruinta este prea sarac ca sa plateasca pretuirea aceasta facuta de tine, sa-l aduca la preot sa-l pretuiasca; si preotul sa faca o pretuire potrivit cu mijloacele omului aceluia.

9. Daca este vorba de dobitoacele care pot fi aduse ca jertfa Domnului, orice dobitoc care se va da Domnului va fi ceva sfant.

10. Sa nu-l schimbe si sa nu puna unul rau in locul unuia bun, nici unul bun in locul unuia rau; daca s-ar intampla sa se inlocuiasca un dobitoc cu altul, si unul si celalalt va fi sfant.

11. Daca este vorba de dobitoacele necurate care nu pot fi aduse ca jertfa Domnului, sa aduca dobitocul la preot,

12. care-i va face pretuirea, dupa cum va fi bun sau rau, si va ramane la pretuirea preotului.

13. Daca vrea sa-l rascumpere, sa mai adauge o cincime la pretuirea lui.

14. Daca cineva isi inchina Domnului casa, harazind-o Domnului ca un dar sfant, preotul sa-i faca pretuirea, dupa cum va fi buna sau rea, si sa ramana la pretuirea facuta de preot.

15. Daca cel ce si-a inchinat Domnului casa vrea s-o rascumpere, sa adauge o cincime la pretul pretuirii ei, si va fi a lui.

16. Daca cineva inchina Domnului un ogor din mosia lui, pretuirea ta sa fie dupa catimea de samanta pe care o da, si anume cincizeci de sicli de argint pentru un omer de samanta de orz.

17. Daca isi inchina Domnului ogorul, cu incepere chiar din anul de veselie, sa ramana la pretuirea ta;

18. dar daca isi inchina Domnului ogorul dupa anul de veselie, atunci preotul sa-i socoteasca pretul dupa numarul anilor care mai raman pana la anul de veselie si sa-l scada din pretuirea ta.

19. Daca cel ce si-a inchinat Domnului ogorul vrea sa-l rascumpere, atunci sa mai adauge o cincime la argintul pretuit de tine, si ogorul sa ramana al lui.

20. Daca nu-si rascumpara ogorul si-l vinde altui om, nu va mai putea fi rascumparat.

21. Si cand va iesi cumparatorul din el la anul de veselie, ogorul acela sa fie inchinat Domnului, ca ogor harazit Lui; sa fie mosia preotului.

22. Daca cineva inchina Domnului un ogor cumparat de el, care nu face parte din mosia lui,

23. preotul sa-i socoteasca pretul dupa cat face pretuirea pana la anul de veselie, si omul acela sa plateasca in aceeasi zi pretul hotarat de tine, ca lucru inchinat Domnului.

24. In anul de veselie, ogorul sa se intoarca la acela de la care fusese cumparat si din mosia caruia facea parte.

25. Toate pretuirile sa se faca in siclii Sfantului Locas: siclul are douazeci de ghere.

26. Nimeni nu va putea sa inchine Domnului pe intaiul nascut din vita lui, care chiar este al Domnului ca intai nascut: fie bou, fie miel, este al Domnului.

27. Daca este vorba insa de un dobitoc necurat, sa-l rascumpere cu pretul pretuit de tine, mai adaugand inca o cincime; daca nu este rascumparat, sa fie vandut dupa pretuirea ta.

28. Tot ce va darui un om Domnului prin fagaduinta, din ce are, nu va putea nici sa se vanda, nici sa se rascumpere: fie om, fie dobitoc, fie un ogor din mosia lui; tot ce va fi daruit Domnului prin fagaduinta va fi un lucru preasfant pentru Domnul.

29. Niciun om inchinat Domnului prin fagaduinta nu va putea fi rascumparat, ci va fi omorat.

30. Orice zeciuiala din pamant, fie din roadele pamantului, fie din rodul pomilor, este a Domnului; este un lucru inchinat Domnului.

31. Daca vrea cineva sa rascumpere ceva din zeciuiala lui, sa mai adauge o cincime.

32. Orice zeciuiala din cirezi si din turme, din tot ce trece sub toiag, sa fie o zeciuiala inchinata Domnului.

33. Sa nu se cerceteze daca dobitocul este bun sau rau si sa nu se schimbe; daca se inlocuieste un dobitoc cu un altul, si unul si celalalt va fi sfant, si nu vor putea fi rascumparati."

34. Acestea sunt poruncile pe care le-a dat lui Moise, Domnul, pentru copiii lui Israel, pe muntele Sinai.

Capitolul precedent
pixel
***