Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Leviticul 25

1. Domnul a vorbit lui Moise pe muntele Sinai si a zis:

2. "Vorbeste copiilor lui Israel si spune-le: "Cand veti intra in tara pe care v-o dau, pamantul sa se odihneasca, sa tina un Sabat in cinstea Domnului.

3. Sase ani sa-ti semeni ogorul, sase ani sa-ti tai via si sa strangi roadele.

4. Dar anul al saptelea sa fie un Sabat, o vreme de odihna pentru pamant, un Sabat tinut in cinstea Domnului: in anul acela sa nu-ti semeni ogorul si sa nu-ti tai via.

5. Sa nu seceri ce va iesi din grauntele cazute de la seceris si sa nu culegi strugurii din via ta netaiata: acesta sa fie un an de odihna pentru pamant.

6. Ceea ce va iesi de la sine din pamant in timpul Sabatului lui sa va slujeasca de hrana, tie, robului si roabei tale, celui tocmit de tine cu ziua si strainului care locuieste cu tine,

7. vitelor tale si fiarelor din tara ta; tot venitul pamantului sa slujeasca de hrana.

8. Sa numeri sapte saptamani de ani, de sapte ori sapte ani, si zilele acestor sapte saptamani de ani vor face patruzeci si noua de ani.

9. In a zecea zi a lunii a saptea, sa pui sa sune cu trambita rasunatoare; in ziua Ispasirii, sa sunati cu trambita in toata tara voastra.

10. Si sa sfintiti astfel anul al cincizecilea, sa vestiti slobozenia in tara pentru toti locuitorii ei: acesta sa fie pentru voi anul de veselie; fiecare din voi sa se intoarca la mosia lui si fiecare din voi sa se intoarca in familia lui.

11. Anul al cincizecilea sa fie pentru voi anul de veselie; atunci sa nu semanati, sa nu secerati ce vor aduce ogoarele de la ele si sa nu culegeti via netaiata.

12. Caci este anul de veselie: sa-l priviti ca ceva sfant. Sa mancati ce va vor da ogoarele voastre.

13. In anul acesta de veselie, fiecare din voi sa se intoarca la mosia lui.

14. Daca vindeti ceva aproapelui vostru sau daca cumparati ceva de la aproapele vostru, niciunul din voi sa nu insele pe fratele lui.

15. Sa cumperi de la aproapele tau, socotind anii de la anul de veselie, si el sa-ti vanda socotind anii de rod.

16. Cu cat vor fi mai multi ani, cu atat sa ridici pretul; si cu cat vor fi mai putini ani, cu atat sa-l scazi; caci el iti vinde numai numarul secerisurilor.

17. Niciunul din voi sa nu insele deci pe aproapele lui, si sa te temi de Dumnezeul tau; caci Eu sunt Domnul Dumnezeul vostru.

18. Impliniti legile Mele, paziti poruncile Mele si impliniti-le; si veti locui fara frica in tara.

19. Tara isi va da roadele, veti manca din ele si va veti satura, si veti locui fara frica in ea.

20. Daca veti zice: "Ce vom manca in anul al saptelea, fiindca nu vom semana si nu vom strange roadele?"

21. Eu va voi da binecuvantarea Mea in anul al saselea, si pamantul va da roade pentru trei ani.

22. Cand veti semana in anul al optulea, veti manca tot din vechile roade; pana la al noualea an, pana la noile roade, veti manca tot din cele vechi.

23. Pamanturile sa nu se vanda de veci; caci tara este a Mea, iar voi sunteti la Mine ca niste straini si venetici.

24. De aceea in toata tara pe care o veti stapani, sa dati dreptul de rascumparare pentru pamanturi.

25. Daca fratele tau saraceste si vinde o bucata din mosia lui, cel ce are dreptul de rascumparare, ruda lui cea mai de aproape, sa vina si sa rascumpere ce a vandut fratele sau.

26. Daca un om n-are pe nimeni care sa aiba dreptul de rascumparare si-i sta in putinta lui singur sa faca rascumpararea,

27. sa socoteasca anii de la vanzare, sa dea inapoi cumparatorului ce prisoseste si sa se intoarca la mosia lui.

28. Daca n-are cu ce sa-i dea inapoi, lucrul vandut sa ramana in mainile cumparatorului pana la anul de veselie; la anul de veselie, el sa se intoarca la mosia lui, si cumparatorul sa iasa din ea.

29. Daca un om vinde o casa de locuit intr-o cetate inconjurata cu ziduri, sa aiba drept de rascumparare pana la implinirea unui an de la vanzare; dreptul lui de rascumparare sa tina un an.

30. Dar daca aceasta casa, asezata intr-o cetate inconjurata cu ziduri, nu este rascumparata inainte de implinirea unui an intreg, ea va ramane de veci cumparatorului si urmasilor lui; iar in anul de veselie sa nu iasa din ea.

31. Casele din sate, care nu sunt inconjurate cu ziduri, sa fie privite ca tarini de pamant: ele vor putea fi rascumparate, si cumparatorul va iesi din ele in anul de veselie.

32. Cat priveste cetatile levitilor si casele pe care le vor avea ei in aceste cetati, levitii sa aiba un drept necurmat de rascumparare.

33. Cine va cumpara de la leviti o casa sa iasa in anul de veselie din casa vanduta lui si din cetatea in care o avea; caci casele din cetatile levitilor sunt averea lor in mijlocul copiilor lui Israel.

34. Ogoarele asezate in jurul cetatilor levitilor nu se vor putea vinde; caci ei le vor stapani de veci.

35. Daca fratele tau saraceste si nu mai poate munci langa tine, sa-l sprijini, fie ca strain, fie ca venetic, ca sa traiasca impreuna cu tine.

36. Sa nu iei de la el nici dobanda, nici camata: sa te temi de Dumnezeul tau, si fratele tau sa traiasca impreuna cu tine.

37. Sa nu-i imprumuti banii tai cu dobanda si sa nu-i imprumuti merindea ta pe camata.

38. Eu sunt Domnul Dumnezeul tau care v-am scos din tara Egiptului, ca sa va dau tara Canaanului, ca sa fiu Dumnezeul vostru.

39. Daca fratele tau saraceste langa tine si se vinde tie, sa nu-l pui sa-ti faca munca de rob.

40. Ci sa fie la tine ca un om tocmit cu ziua, ca un venetic; sa stea in slujba ta pana la anul de veselie.

41. Atunci sa iasa de la tine, el si copiii lui care vor fi cu el, si sa se intoarca in familia lui, la mosia parintilor lui.

42. Caci ei sunt slujitorii Mei, pe care i-am scos din tara Egiptului; sa nu fie vanduti cum se vand robii.

43. Sa nu-l stapanesti cu asprime si sa te temi de Dumnezeul tau.

44. Daca vrei sa ai robi si roabe, sa-i iei de la neamurile care va inconjoara; de la ele sa cumparati robi si roabe.

45. Veti putea sa-i cumparati si dintre copiii strainilor care vor locui la tine si din familiile lor, pe care le vor naste in tara voastra; ei vor fi averea voastra.

46. Ii puteti lasa mostenire copiilor vostri dupa voi, ca pe o mosie; si puteti sa-i tineti astfel robi pe veci. Dar cat despre fratii vostri, copiii lui Israel, niciunul din voi sa nu stapaneasca pe fratele sau cu asprime.

47. Daca un strain sau un venetic se imbogateste, si fratele tau saraceste langa el si se vinde strainului care locuieste la tine sau vreunuia din familia strainului,

48. el sa aiba dreptul de rascumparare, dupa ce se va fi vandut: unul din fratii lui sa poata sa-l rascumpere.

49. Unchiul lui, sau fiul unchiului lui, sau una din rudele lui de aproape, va putea sa-l rascumpere; sau, daca are mijloace, sa se rascumpere singur.

50. Sa faca socoteala cu cel ce l-a cumparat, din anul cand s-a vandut pana in anul de veselie; si pretul de platit va atarna de numarul anilor, care vor fi pretuiti ca ai unui om tocmit cu plata.

51. Daca mai sunt inca multi ani pana la anul de veselie, isi va plati rascumpararea dupa pretul anilor acelora si sa-l scada din pretul cu care a fost cumparat;

52. daca mai raman putini ani pana la anul de veselie, sa le faca socoteala si sa-si plateasca rascumpararea dupa acesti ani.

53. Sa fie la el ca unul tocmit cu anul; si acela la care va fi sa nu se poarte cu asprime cu el sub ochii tai.

54. Iar daca nu este rascumparat in niciunul din aceste feluri, sa iasa de la el in anul de veselie, el si copiii lui care vor fi impreuna cu el.

55. Caci copiii lui Israel sunt robii Mei; ei sunt robii Mei, pe care i-am scos din tara Egiptului. Eu sunt Domnul Dumnezeul vostru.

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***