Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Leviticul 23

1. Domnul a vorbit lui Moise si a zis:

2. "Vorbeste copiilor lui Israel si spune-le: "Iata sarbatorile Domnului, pe care le veti vesti ca adunari sfinte, iata sarbatorile Mele:

3. Sase zile sa lucrati; dar ziua a saptea este Sabatul, ziua de odihna, cu o adunare sfanta. Sa nu faceti nicio lucrare in timpul ei: este Sabatul Domnului, in toate locuintele voastre.

4. Iata sarbatorile Domnului, cu adunari sfinte, pe care le veti vesti la vremurile lor hotarate.

5. In luna intai, in a paisprezecea zi a lunii, intre cele doua seri, va fi Pastile Domnului.

6. Si in a cincisprezecea zi a lunii acesteia, va fi sarbatoarea Azimelor in cinstea Domnului; sapte zile sa mancati azime.

7. In ziua intai, sa aveti o adunare sfanta: atunci sa nu faceti nicio lucrare de sluga.

8. Sapte zile sa aduceti Domnului jertfe mistuite de foc. In ziua a saptea sa fie o adunare sfanta: atunci sa nu faceti nicio lucrare de sluga."

9. Domnul a vorbit lui Moise si a zis:

10. "Vorbeste copiilor lui Israel si spune-le: "Cand veti intra in tara pe care v-o dau si cand veti secera semanaturile, sa aduceti preotului un snop, ca parga a secerisului vostru.

11. El sa legene snopul intr-o parte si intr-alta inaintea Domnului, ca sa fie primit: preotul sa-l legene intr-o parte si intr-alta, a doua zi dupa Sabat.

12. In ziua cand veti legana snopul, sa aduceti, ca ardere de tot Domnului, un miel de un an fara cusur;

13. sa adaugati la el doua zecimi de efa din floarea fainii framantata cu untdelemn, ca dar de mancare mistuit de foc, de un miros placut Domnului; si sa aduceti o jertfa de bautura de un sfert de hin de vin.

14. Sa nu mancati nici paine, nici spice prajite sau pisate, pana in ziua aceasta, cand veti aduce un dar de mancare Dumnezeului vostru. Aceasta este o lege vesnica pentru urmasii vostri, in toate locurile in care veti locui.

15. De a doua zi dupa Sabat, din ziua cand veti aduce snopul ca sa fie leganat intr-o parte si intr-alta, sa numarati sapte saptamani intregi.

16. Sa numarati cincizeci de zile pana in ziua care vine dupa al saptelea Sabat; si atunci sa aduceti Domnului un nou dar de mancare.

17. Sa aduceti din locuintele voastre doua paini, ca sa fie leganate intr-o parte si intr-alta; sa fie facute cu doua zecimi de efa din floarea fainii si coapte cu aluat: acestea sunt cele dintai roade pentru Domnul.

18. Afara de aceste paini, sa aduceti ca ardere de tot Domnului sapte miei de un an fara cusur, un vitel si doi berbeci; sa adaugati la ei darul de mancare si jertfa de bautura obisnuite, ca dar de mancare mistuit de foc, de un miros placut Domnului.

19. Sa aduceti si un tap ca jertfa de ispasire, si doi miei de un an ca jertfa de multumire.

20. Preotul sa legene aceste dobitoace intr-o parte si intr-alta ca dar leganat inaintea Domnului, impreuna cu painea adusa ca parga si cu cei doi miei: ele sa fie inchinate Domnului si sa fie ale preotului.

21. In aceeasi zi, sa vestiti sarbatoarea si sa aveti o adunare sfanta: atunci sa nu faceti nicio lucrare de sluga. Aceasta este o lege vesnica pentru urmasii vostri, in toate locurile in care veti locui.

22. Cand veti secera semanaturile din tara voastra, sa lasi nesecerat un colt din campul tau si sa nu strangi ce ramane de pe urma seceratorilor. Sa lasi saracului si strainului aceste spice. Eu sunt Domnul Dumnezeul vostru."

23. Domnul a vorbit lui Moise si a zis:

24. "Vorbeste copiilor lui Israel si spune-le: "In luna a saptea, in cea dintai zi a lunii, sa aveti o zi de odihna, vestita cu sunet de trambite, si o adunare sfanta.

25. Atunci sa nu faceti nicio lucrare de sluga si sa aduceti Domnului jertfe mistuite de foc."

26. Domnul a vorbit lui Moise si a zis:

27. "In ziua a zecea a acestei a saptea luni, va fi ziua Ispasirii: atunci sa aveti o adunare sfanta, sa va smeriti sufletele si sa aduceti Domnului jertfe mistuite de foc.

28. Sa nu faceti nicio lucrare in ziua aceea, caci este ziua Ispasirii, cand trebuie facuta ispasire pentru voi inaintea Domnului Dumnezeului vostru.

29. Oricine nu se va smeri in ziua aceea va fi nimicit din poporul lui.

30. Pe oricine va face in ziua aceea vreo lucrare oarecare il voi nimici din mijlocul poporului lui.

31. Sa nu faceti nicio lucrare atunci. Aceasta este o lege vesnica pentru urmasii vostri, in toate locurile in care veti locui.

32. Aceasta sa fie pentru voi o zi de Sabat, o zi de odihna, si sa va smeriti sufletele in ziua aceasta; din seara zilei a noua pana in seara urmatoare, sa praznuiti Sabatul vostru."

33. Domnul a vorbit lui Moise si a zis:

34. "Vorbeste copiilor lui Israel si spune-le: "In a cincisprezecea zi a acestei a saptea luni, va fi sarbatoarea Corturilor in cinstea Domnului, timp de sapte zile.

35. In ziua intai sa fie o adunare sfanta: sa nu faceti nicio lucrare de sluga in timpul ei.

36. Timp de sapte zile, sa aduceti Domnului jertfe mistuite de foc. A opta zi, sa aveti o adunare sfanta si sa aduceti Domnului jertfe mistuite de foc; aceasta sa fie o adunare de sarbatoare: sa nu faceti nicio lucrare de sluga in timpul ei.

37. Acestea sunt sarbatorile Domnului, in care veti vesti adunari sfinte, ca sa se aduca Domnului jertfe mistuite de foc, arderi de tot, daruri de mancare, jertfe de vite si jertfe de bautura, fiecare lucru la ziua hotarata.

38. Afara de acestea sa paziti Sabatele Domnului si sa va aduceti darurile voastre Domnului, sa aduceti toate jertfele facute pentru implinirea unei juruinte si toate darurile voastre facute de bunavoie.

39. In a cincisprezecea zi a lunii acesteia a saptea, cand veti strange roadele tarii, sa praznuiti o sarbatoare in cinstea Domnului, timp de sapte zile: cea dintai zi sa fie o zi de odihna, si a opta sa fie tot o zi de odihna.

40. In ziua intai, sa luati poame din pomii cei frumosi, ramuri de finici, ramuri de copaci stufosi si de salcii de rau, si sa va bucurati inaintea Domnului Dumnezeului vostru sapte zile.

41. In fiecare an sa praznuiti sarbatoarea aceasta in cinstea Domnului, timp de sapte zile. Aceasta este o lege vesnica pentru urmasii vostri. In luna a saptea s-o praznuiti.

42. Sapte zile sa locuiti in corturi; toti bastinasii din Israel sa locuiasca in corturi,

43. pentru ca urmasii vostri sa stie ca am facut pe copiii lui Israel sa locuiasca in corturi, dupa ce i-am scos din tara Egiptului. Eu sunt Domnul Dumnezeul vostru."

44. Asa a spus Moise copiilor lui Israel care sunt sarbatorile Domnului.

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***