Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Leviticul 22

1. Domnul a vorbit lui Moise si a zis:

2. "Vorbeste lui Aaron si fiilor lui, ca sa se fereasca de lucrurile sfinte, care Imi sunt inchinate de copiii lui Israel, si sa nu necinsteasca Numele Meu cel sfant. Eu sunt Domnul.

3. Spune-le: "Orice om dintre urmasii vostri si din neamul vostru, care se va apropia de lucrurile sfinte pe care le inchina Domnului copiii lui Israel si care va avea pe el o necuratie, omul acela sa fie nimicit dinaintea Mea. Eu sunt Domnul.

4. Orice om din neamul lui Aaron, care va avea lepra sau scurgere de samanta, sa nu manance din lucrurile sfinte pana nu va fi curat. Tot asa si cel ce se va atinge de cineva spurcat prin atingerea de vreun mort, de cel ce va avea o lepadare de samanta in somn,

5. cel ce se va atinge de o taratoare si se va spurca sau un om atins de vreo necuratie oarecare si care se va fi facut necurat prin ea.

6. Cine se va atinge de aceste lucruri va fi necurat pana seara; sa nu manance din lucrurile sfinte, decat dupa ce isi va scalda trupul in apa;

7. dupa asfintitul soarelui, va fi curat; si in urma va manca din lucrurile sfinte, caci aceasta este hrana lui.

8. Sa nu manance dintr-o vita moarta sau sfasiata, ca sa nu se spurce cu ea. Eu sunt Domnul.

9. Sa pazeasca poruncile Mele, ca sa nu-si ia pedeapsa pentru pacatul lor si sa nu moara, pentru ca au necinstit lucrurile sfinte. Eu sunt Domnul care ii sfintesc.

10. Niciun strain sa nu manance din lucrurile sfinte; cel ce locuieste la un preot ca oaspete si cel tocmit cu ziua sa nu manance din lucrurile sfinte.

11. Dar robul cumparat de preot cu pret de argint va putea sa manance, tot asa si cel nascut in casa lui; ei sa manance din hrana lui.

12. Fata unui preot, maritata dupa un strain, sa nu manance din lucrurile sfinte aduse jertfa prin ridicare.

13. Dar fata unui preot, care va fi ramas vaduva sau despartita de barbat, fara sa aiba copii, si care se va intoarce in casa tatalui sau, ca atunci cand era fata, va putea sa manance din hrana tatalui ei. Dar niciun strain sa nu manance din ea.

14. Daca un om mananca dintr-un lucru sfant, fara sa bage de seama, sa dea preotului pretul lucrului sfant, adaugand inca o cincime la el.

15. Preotii sa nu necinsteasca lucrurile sfinte aduse de copiii lui Israel, pe care le-au adus ei Domnului ca jertfa prin ridicare;

16. ei vor face sa apese astfel asupra lor pacatul de care s-ar face vinovati mancand din lucrurile sfinte: caci Eu sunt Domnul care ii sfintesc."

17. Domnul a vorbit lui Moise si a zis:

18. "Vorbeste lui Aaron si fiilor lui si tuturor copiilor lui Israel si spune-le: "Orice om din casa lui Israel sau dintre strainii din Israel, care va aduce o ardere de tot Domnului, fie pentru implinirea unei juruinte, fie ca dar de bunavoie,

19. sa ia o parte barbateasca fara cusur din boi, miei sau capre, pentru ca jertfa sa fie primita.

20. Sa nu aduceti niciuna care sa aiba vreun cusur, caci n-ar fi primita.

21. Daca un om aduce Domnului din boi sau din oi o jertfa de multumire, fie pentru implinirea unei juruinte, fie ca dar de bunavoie, vita pentru jertfa sa fie fara cusur, ca sa fie primita; sa n-aiba niciun cusur in ea.

22. Sa n-aduceti niciuna care sa fie oarba, sluta sau ciuntita, care sa aiba bube, raie sau pecingine; din acestea sa n-aduceti pe altar ca jertfa mistuita de foc inaintea Domnului.

23. Ca dar de bunavoie vei putea sa jertfesti un bou sau un miel cu un madular prea lung sau prea scurt; dar, ca dar pentru implinirea unei juruinte, nu va fi primit.

24. Sa n-aduceti Domnului un dobitoc cu boasele frante, stricate, smulse sau taiate; sa nu-l aduceti ca jertfa in tara voastra.

25. Nici sa nu luati de la strain vreunul din aceste dobitoace, ca sa-l aduceti ca mancare Dumnezeului vostru; caci sunt slutite, au metehne: si n-ar fi primite."

26. Domnul a zis lui Moise:

27. "Vitelul, mielul sau iedul, dupa nastere, sa mai ramana sapte zile cu mama sa, si apoi, de la a opta zi inainte, va fi primit sa fie adus Domnului ca jertfa mistuita de foc.

28. Vaca, oaia sau capra, sa n-o injunghiati ca jertfa in aceeasi zi cu fatul lor.

29. Cand veti aduce Domnului o jertfa de multumire, s-o aduceti asa ca sa fie primita.

30. Vita sa se manance in aceeasi zi; sa nu lasati nimic din ea pana a doua zi dimineata. Eu sunt Domnul.

31. Sa paziti poruncile Mele si sa le impliniti. Eu sunt Domnul.

32. Sa nu necinstiti Numele Meu cel sfant, ca sa fiu sfintit in mijlocul copiilor lui Israel. Eu sunt Domnul care va sfintesc

33. si care v-am scos din tara Egiptului, ca sa fiu Dumnezeul vostru. Eu sunt Domnul."

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***