Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Leviticul 16

1. Domnul a vorbit lui Moise, dupa moartea celor doi fii ai lui Aaron, morti cand s-au infatisat inaintea Domnului.

2. Domnul a zis lui Moise: "Vorbeste fratelui tau, Aaron, si spune-i sa nu intre in tot timpul in Sfantul Locas, dincolo de perdeaua dinauntru, inaintea capacului ispasirii, care este pe chivot, ca sa nu moara; caci deasupra capacului ispasirii Ma voi arata in nor.

3. Iata cum sa intre Aaron in Sfantul Locas: Sa ia un vitel pentru jertfa de ispasire si un berbec pentru arderea de tot.

4. Sa se imbrace cu tunica sfintita de in si sa-si puna pe trup izmenele de in; sa se incinga cu braul de in si sa-si acopere capul cu mitra de in; acestea sunt vesmintele sfintite, cu care se va imbraca el dupa ce isi va spala trupul in apa.

5. Sa ia de la adunarea copiilor lui Israel doi tapi pentru jertfa de ispasire si un berbec pentru arderea de tot.

6. Aaron sa-si aduca vitelul lui pentru jertfa de ispasire si sa faca ispasire pentru el si pentru casa lui.

7. Sa ia cei doi tapi si sa-i puna inaintea Domnului, la usa Cortului intalnirii.

8. Aaron sa arunce sorti pentru cei doi tapi: un sort pentru Domnul si un sort pentru Azazel.

9. Aaron sa ia tapul care a iesit la sorti pentru Domnul si sa-l aduca jertfa de ispasire.

10. Iar tapul care a iesit la sorti pentru Azazel sa fie pus viu inaintea Domnului, ca sa slujeasca pentru facerea ispasirii, si sa i se dea drumul in pustiu pentru Azazel.

11. Aaron sa-si aduca vitelul lui pentru jertfa de ispasire si sa faca ispasire pentru el si pentru casa lui. Sa-si injunghie vitelul pentru jertfa lui de ispasire.

12. Sa ia o cadelnita plina cu carbuni aprinsi de pe altarul dinaintea Domnului si doi pumni de tamaie mirositoare pisata marunt; sa duca aceste lucruri dincolo de perdeaua dinauntru;

13. sa puna tamaia pe foc inaintea Domnului, pentru ca norul de fum de tamaie sa acopere capacul ispasirii de pe chivotul marturiei, si astfel nu va muri.

14. Sa ia din sangele vitelului si sa stropeasca cu degetul pe partea dinainte a capacului ispasirii spre rasarit; sa stropeasca din sange de sapte ori cu degetul lui inaintea capacului ispasirii.

15. Sa injunghie tapul adus ca jertfa de ispasire pentru popor si sa-i duca sangele dincolo de perdeaua dinauntru. Cu sangele acesta sa faca intocmai cum a facut cu sangele vitelului, sa stropeasca cu el spre capacul ispasirii si inaintea capacului ispasirii.

16. Astfel sa faca ispasire pentru Sfantul Locas, pentru necuratiile copiilor lui Israel si pentru toate calcarile de lege, prin care au pacatuit ei. Sa faca la fel pentru Cortul intalnirii, care este cu ei in mijlocul necuratiilor lor.

17. Sa nu fie nimeni in Cortul intalnirii cand va intra Aaron sa faca ispasirea in Sfantul Locas, pana va iesi din el. Sa faca ispasire pentru el si pentru casa lui si pentru toata adunarea lui Israel.

18. Dupa ce va iesi, sa se duca la altarul care este inaintea Domnului si sa faca ispasire pentru altar; sa ia din sangele vitelului si tapului si sa puna pe coarnele altarului de jur imprejur.

19. Sa stropeasca pe altar cu degetul lui de sapte ori din sange, si astfel sa-l curete si sa-l sfinteasca de necuratiile copiilor lui Israel.

20. Cand va ispravi de facut ispasirea pentru Sfantul Locas, pentru Cortul intalnirii si pentru altar, sa aduca tapul cel viu.

21. Aaron sa-si puna amandoua mainile pe capul tapului celui viu si sa marturiseasca peste el toate faradelegile copiilor lui Israel si toate calcarile lor de lege cu care au pacatuit ei; sa le puna pe capul tapului, apoi sa-l izgoneasca in pustiu, printr-un om care va avea insarcinarea aceasta.

22. Tapul acela va duce asupra lui toate faradelegile lor intr-un pamant pustiit; in pustiu sa-i dea drumul.

23. Aaron sa intre in Cortul intalnirii; sa-si lepede vesmintele de in, pe care le imbracase la intrarea in Sfantul Locas, si sa le puna acolo.

24. Sa-si spele trupul cu apa intr-un loc sfant si sa-si ia din nou vesmintele. Apoi sa iasa afara, sa-si aduca arderea lui de tot si arderea de tot a poporului si sa faca ispasire pentru el si pentru popor.

25. Iar grasimea jertfei de ispasire s-o arda pe altar.

26. Cel ce va izgoni tapul pentru Azazel sa-si spele hainele si sa-si scalde trupul in apa; dupa aceea sa intre iarasi in tabara.

27. Sa scoata afara din tabara vitelul ispasitor si tapul ispasitor, al caror sange a fost dus in Sfantul Locas pentru facerea ispasirii, si sa le arda in foc pieile, carnea si balega.

28. Cel ce le va arde sa-si spele hainele si sa-si scalde trupul in apa; dupa aceea sa intre iarasi in tabara.

29. Aceasta sa va fie o lege vesnica: in luna a saptea, in a zecea zi a lunii, sa va smeriti sufletele, sa nu faceti nicio lucrare, nici bastinasul, nici strainul care locuieste in mijlocul vostru.

30. Caci in ziua aceasta se va face ispasire pentru voi ca sa va curatati: veti fi curatati de toate pacatele voastre inaintea Domnului.

31. Aceasta sa fie pentru voi o zi de Sabat, o zi de odihna, in care sa va smeriti sufletele. Aceasta sa fie o lege vesnica.

32. Ispasirea sa fie facuta de preotul care a primit ungerea si care a fost inchinat in slujba Domnului, ca sa urmeze tatalui sau in slujba preotiei; sa se imbrace cu vesmintele de in, cu vesmintele sfintite.

33. Sa faca ispasire pentru Locul Preasfant, sa faca ispasire pentru Cortul intalnirii si pentru altar si sa faca ispasire pentru preoti si pentru tot poporul adunarii.

34. Aceasta sa fie pentru voi o lege vesnica: o data pe an sa se faca ispasire pentru copiii lui Israel, pentru pacatele lor." Aaron a facut intocmai cum poruncise lui Moise, Domnul.

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***