Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Leviticul 14

1. Domnul a vorbit lui Moise si a zis:

2. "Iata care va fi legea cu privire la cel lepros, in ziua curatarii lui. Sa-l aduca inaintea preotului.

3. Preotul sa iasa afara din tabara si sa cerceteze pe cel lepros. Daca leprosul este tamaduit de rana leprei,

4. preotul sa porunceasca sa se ia, pentru cel ce trebuie curatat, doua pasari vii si curate, lemn de cedru, carmaz si isop.

5. Preotul sa porunceasca sa se injunghie una din aceste pasari intr-un vas de pamant, in apa curgatoare.

6. Sa ia pasarea cea vie, lemnul de cedru, carmazul si isopul, si sa le inmoaie impreuna cu pasarea cea vie in sangele pasarii injunghiate in apa curgatoare.

7. Sa stropeasca de sapte ori pe cel ce trebuie curatat de lepra. Apoi sa-l declare curat si sa dea drumul pasarii celei vii pe camp.

8. Cel ce se curata trebuie sa-si spele hainele, sa-si rada tot parul si sa se scalde in apa; si va fi curat. In urma va putea sa intre in tabara, dar sa ramana sapte zile afara din Cort.

9. In ziua a saptea, sa-si rada tot parul, capul, barba si sprancenele: tot parul sa si-l rada; sa-si spele hainele si sa-si scalde trupul in apa, si va fi curat.

10. A opta zi, sa ia doi miei fara cusur si o oaie de un an fara cusur, trei zecimi dintr-o efa de floarea fainii, ca dar de mancare framantat cu untdelemn, si un log (pahar) de untdelemn.

11. Preotul care face curatarea sa aduca inaintea Domnului pe omul care se curata si toate lucrurile acestea, la usa Cortului intalnirii.

12. Preotul sa ia unul din miei si sa-l aduca jertfa pentru vina, impreuna cu logul de untdelemn; sa le legene intr-o parte si intr-alta inaintea Domnului, ca dar leganat.

13. Sa injunghie mielul in locul unde se injunghie jertfele de ispasire si arderile de tot, adica in Locul Sfant; caci, la jertfa pentru vina, ca si la jertfa de ispasire, dobitocul pentru jertfa va fi al preotului: el este un lucru preasfant.

14. Preotul sa ia din sangele jertfei de ispasire; sa puna pe marginea urechii drepte a celui ce se curata, pe degetul cel mare de la mana dreapta a lui si pe degetul cel mare de la piciorul drept.

15. Preotul sa ia untdelemn din log si sa toarne in palma mainii stangi.

16. Preotul sa-si inmoaie degetul mainii drepte in untdelemnul din palma mainii stangi si sa stropeasca din untdelemn de sapte ori cu degetul inaintea Domnului.

17. Din untdelemnul care-i mai ramane in mana, preotul sa puna pe (moalele) marginea urechii drepte a celui ce se curata, pe degetul cel mare al mainii drepte si pe degetul cel mare al piciorului drept, deasupra sangelui de la jertfa pentru vina.

18. Iar untdelemnul care-i mai ramane in mana, preotul sa-l puna pe capul celui ce se curata; si preotul sa faca ispasire pentru el inaintea Domnului.

19. Apoi preotul sa aduca jertfa de ispasire; si sa faca ispasire pentru cel ce se curata de intinaciunea lui. In urma sa injunghie arderea de tot.

20. Preotul sa aduca pe altar arderea de tot si darul de mancare; si sa faca ispasire pentru omul acesta, si va fi curat.

21. Daca este sarac si nu poate sa aduca toate aceste lucruri, atunci sa ia un singur miel, care sa fie adus ca jertfa pentru vina, dupa ce a fost leganat intr-o parte si intr-alta, ca dar leganat, si sa faca ispasire pentru el. Sa ia o zecime din floarea fainii framantata cu untdelemn, pentru darul de mancare, si un log de untdelemn.

22. Sa ia si doua turturele sau doi pui de porumbel, dupa mijloacele lui, unul ca jertfa de ispasire, celalalt ca ardere de tot.

23. In ziua a opta, sa aduca pentru curatarea lui toate aceste lucruri la preot, la usa Cortului intalnirii, inaintea Domnului.

24. Preotul sa ia mielul pentru jertfa de vina si logul cu untdelemn; si sa le legene intr-o parte si intr-alta, ca dar leganat, inaintea Domnului.

25. Sa injunghie mielul jertfei pentru vina. Preotul sa ia din sangele jertfei pentru vina; sa puna pe marginea urechii drepte a celui ce se curata, pe degetul cel mare al mainii drepte si pe degetul cel mare al piciorului drept.

26. Preotul sa toarne untdelemn in palma mainii stangi.

27. Preotul sa stropeasca de sapte ori cu degetul de la mana dreapta, inaintea Domnului, din untdelemnul care este in mana stanga a lui.

28. Iar din untdelemnul din mana lui, preotul sa puna pe marginea urechii drepte a celui ce se curata, pe degetul cel mare al mainii drepte si pe degetul cel mare al piciorului drept, in locul unde a pus din sangele jertfei pentru vina.

29. Ce mai ramane din untdelemn in mana, preotul sa-l puna pe capul celui ce se curata, ca sa faca ispasire pentru el inaintea Domnului.

30. Apoi sa aduca una din turturele sau un pui de porumbel, cum va putea,

31. unul ca jertfa de ispasire, si altul ca ardere de tot, impreuna cu darul de mancare; si preotul sa faca ispasire inaintea Domnului pentru cel ce se curata.

32. Aceasta este legea pentru curatarea celui ce are o rana de lepra si nu poate sa aduca tot ce este randuit pentru curatarea lui."

33. Domnul a vorbit lui Moise si lui Aaron si a zis:

34. "Dupa ce veti intra in tara Canaanului, pe care v-o dau in stapanire, daca voi trimite o rana de lepra pe vreo casa din tara pe care o veti stapani,

35. cel cu casa sa se duca sa spuna preotului si sa zica: "Mi se pare ca este ceva ca o rana in casa mea."

36. Preotul, inainte de a intra ca sa cerceteze rana, sa porunceasca sa se desarte casa, ca nu cumva tot ce este in ea sa se faca necurat. Dupa aceea sa intre preotul si sa cerceteze casa.

37. Preotul sa cerceteze rana. Daca vede ca pe zidurile casei sunt niste gropisoare verzui sau rosiatice, parand mai adanci decat zidul,

38. sa iasa din casa si, cand va ajunge la usa, sa puna sa incuie casa sapte zile.

39. In ziua a saptea, preotul sa se intoarca in ea. Si daca va vedea ca rana s-a intins pe zidurile casei,

40. sa porunceasca sa se scoata pietrele atinse de rana si sa le arunce afara din cetate, intr-un loc necurat.

41. Sa puna sa razuiasca toata partea dinauntru a casei, si tencuiala razuita sa se arunce afara din cetate, intr-un loc necurat.

42. Sa ia alte pietre si sa le puna in locul celor dintai; si sa se ia alta tencuiala ca sa se tencuiasca din nou casa.

43. Daca rana se va intoarce si va izbucni din nou in casa, dupa ce au scos pietrele, dupa ce au razuit si tencuit din nou casa,

44. preotul sa se intoarca in ea. Si daca vede ca rana s-a intins in casa, este o lepra invechita in casa: casa este necurata.

45. Sa darame casa, lemnele si toata tencuiala casei; si sa scoata aceste lucruri afara din cetate, intr-un loc necurat.

46. Cine va intra in casa in tot timpul cand era inchisa va fi necurat pana seara.

47. Cine se va culca in casa sa-si spele hainele. Cine va manca in casa de asemenea sa-si spele hainele.

48. Daca preotul, care s-a intors in casa, vede ca rana nu s-a intins, dupa ce a fost tencuita din nou casa, sa declare casa curata, caci rana este vindecata.

49. Pentru curatarea casei sa ia doua pasari, lemn de cedru, carmaz si isop.

50. Sa injunghie una din pasari intr-un vas de pamant, intr-o apa curgatoare.

51. Sa ia lemnul de cedru, isopul, carmazul si pasarea cea vie; sa le inmoaie in sangele pasarii injunghiate si in apa curgatoare si sa stropeasca de sapte ori casa.

52. Sa curete casa cu sangele pasarii, cu apa curgatoare, cu pasarea cea vie, cu lemnul de cedru, cu isopul si carmazul.

53. Sa dea drumul pasarii celei vii afara din cetate, pe camp. Sa faca astfel ispasire pentru casa, si ea va fi curata.

54. Aceasta este legea pentru orice rana de lepra si pentru raia de cap,

55. pentru lepra de pe haine si de pe case,

56. pentru umflaturi, pentru pecingini si pentru pete:

57. ea arata cand un lucru este necurat si cand este curat. Aceasta este legea pentru lepra."

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***