Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Leviticul 13

1. Domnul a vorbit lui Moise si lui Aaron si a zis:

2. "Cand un om va avea pe pielea trupului o umflatura, o pecingine, sau o pata alba care va semana cu o rana de lepra pe pielea trupului lui, trebuie adus la preotul Aaron sau la unul din fiii lui, care sunt preoti.

3. Preotul sa cerceteze rana de pe pielea trupului. Daca parul din rana s-a facut alb si daca rana se arata mai adanca decat pielea trupului, este o rana de lepra: preotul care va face cercetarea sa declare pe omul acela necurat.

4. Daca pe pielea trupului va fi o pata alba, care nu se arata mai adanca decat pielea, si daca parul nu s-a facut alb, preotul sa inchida sapte zile pe cel cu rana.

5. A saptea zi preotul sa-l cerceteze iarasi. Daca i se pare ca rana a stat pe loc si nu s-a intins pe piele, preotul sa-l inchida a doua oara inca sapte zile.

6. Preotul sa-l cerceteze a doua oara in ziua a saptea. Daca rana a mai scazut si nu s-a intins pe piele, preotul va spune ca omul acesta este curat: este o pecingine; el sa-si spele hainele, si va fi curat.

7. Dar daca pecinginea s-a intins pe piele, dupa ce s-a aratat el preotului si dupa ce acesta l-a declarat curat, sa se mai supuna inca o data cercetarii preotului.

8. Preotul il va cerceta. Daca pecinginea s-a intins pe piele, preotul il va declara necurat: este lepra.

9. Cand se va arata o rana de lepra pe un om, sa-l aduca la preot.

10. Preotul sa-l cerceteze. Si daca are pe piele o umflatura alba, daca umflatura aceasta a facut ca parul sa albeasca, si in umflatura este si o urma de carne vie,

11. atunci pe pielea trupului omului acestuia este o lepra invechita: preotul sa-l declare necurat; sa nu-l inchida, caci este necurat.

12. Daca lepra va face o spuzeala pe piele si va acoperi toata pielea celui cu rana, din cap pana in picioare, pretutindeni pe unde-si va arunca preotul privirile,

13. preotul sa-l cerceteze; si daca va vedea ca lepra a acoperit tot trupul, sa declare curat pe cel cu rana: fiindca s-a facut toata alba, el este curat.

14. Dar in ziua cand se va vedea in el carne vie, va fi necurat;

15. cand preotul va vedea carnea vie, sa-l declare necurat: carnea vie este necurata, este lepra.

16. Daca se schimba carnea vie si se face alba, sa se duca la preot;

17. preotul sa-l cerceteze, si daca rana s-a facut alba, preotul sa declare curat pe cel cu rana: el este curat.

18. Cand un om va avea pe pielea trupului sau o buba care a fost tamaduita,

19. si pe locul unde era buba se va arata o umflatura alba sau o pata de un alb rosiatic, omul acela sa se arate preotului.

20. Preotul sa-l cerceteze. Daca pata pare mai adanca decat pielea si daca parul s-a facut alb, preotul sa-l declare necurat: este o rana de lepra, care a dat in buba.

21. Daca preotul vede ca nu este par alb in pata, ca ea nu este mai adanca decat pielea si ca a mai scazut, sa inchida pe omul acela sapte zile.

22. Daca s-a intins pata pe piele, preotul sa-l declare necurat: este o rana de lepra.

23. Dar daca pata a ramas pe loc si nu s-a intins, este semnul ranii uscate unde a fost buba; preotul sa-l declare curat.

24. Cand un om va avea pe pielea trupului o arsura pricinuita de foc, si se va arata pe urma arsurii o pata alba sau de un alb rosiatic,

25. preotul sa-l cerceteze. Daca parul din pata s-a facut alb, si ea pare mai adanca decat pielea, este lepra, care a dat in arsura; preotul sa declare pe omul acela necurat: este o rana de lepra.

26. Daca preotul vede ca nu este par alb in pata, ca ea nu este mai adanca decat pielea si ca a mai scazut, sa inchida pe omul acela sapte zile.

27. Preotul sa-l cerceteze a saptea zi. Si daca pata s-a intins pe piele, preotul sa-l declare necurat: este o rana de lepra.

28. Dar daca pata a ramas pe loc, nu s-a intins pe piele si a mai scazut, este o rana pricinuita de umflatura arsurii; preotul sa-l declare curat, caci este semnul ranii vindecate a arsurii.

29. Cand un barbat sau o femeie va avea o rana pe cap sau la barba,

30. preotul sa cerceteze rana. Daca pare mai adanca decat pielea si are par galbui si subtire, preotul sa declare pe omul acela necurat: este raie de cap, este lepra de cap sau de barba.

31. Daca preotul vede ca rana raiei nu pare mai adanca decat pielea si n-are par negru, sa inchida sapte zile pe cel cu rana de raie la cap.

32. Preotul sa cerceteze rana a saptea zi. Daca raia nu s-a intins, daca n-are par galbui si daca nu pare mai adanca decat pielea,

33. cel cu raia la cap sa se rada, dar sa nu rada locul unde este raia; si preotul sa-l inchida a doua oara sapte zile.

34. Preotul sa cerceteze raia a saptea zi. Daca raia nu s-a intins pe piele si nu pare mai adanca decat pielea, preotul sa-l declare curat; el sa-si spele hainele si va fi curat.

35. Dar daca raia s-a intins pe piele, dupa ce a fost declarat curat,

36. preotul sa-l cerceteze. Si daca raia s-a intins pe piele, preotul n-are sa mai caute sa vada daca are par galbui: este necurat.

37. Daca i se pare ca raia a stat pe loc si ca din ea a crescut par negru, raia este vindecata: este curat, si preotul sa-l declare curat.

38. Cand un barbat sau o femeie va avea pete pe pielea trupului, si anume pete albe,

39. preotul sa-l cerceteze. Daca pe pielea trupului lui sunt pete de un alb galbui, acestea nu sunt decat niste pete care au facut spuzeala pe piele: este curat.

40. Cand unui om ii va cadea parul de pe cap, este plesuv: este curat.

41. Daca i-a cazut parul de pe cap numai in partea dinainte, este plesuv in partea dinainte: este curat.

42. Dar daca in partea plesuva dinainte sau dinapoi este o rana de un alb rosiatic, este lepra, care a facut spuzeala in partea plesuva dinainte sau dinapoi.

43. Preotul sa-l cerceteze. Daca in partea plesuva dinapoi sau dinainte este o umflatura de rana de un alb rosiatic, asemanatoare cu lepra de pe pielea trupului,

44. este lepros, este necurat: preotul sa-l declare necurat; rana lui este pe cap.

45. Leprosul atins de aceasta rana sa-si poarte hainele sfasiate si sa umble cu capul gol; sa-si acopere barba si sa strige: "Necurat! Necurat!"

46. Cata vreme va avea rana, va fi necurat: este necurat! Sa locuiasca singur; locuinta lui sa fie afara din tabara.

47. Cand se va arata o rana de lepra pe o haina, fie haina de lana, fie haina de in,

48. in urzeala sau in batatura de in sau de lana, pe o piele sau pe vreun lucru de piele,

49. si rana va fi verzuie sau rosiatica pe haina sau pe piele, in urzeala sau in batatura, sau pe vreun lucru de piele, este o rana de lepra si trebuie aratata preotului.

50. Preotul sa cerceteze rana si sa inchida sapte zile lucrul cu rana.

51. Sa cerceteze a saptea zi rana. Daca rana s-a intins pe haina, in urzeala sau in batatura, pe piele sau pe lucrul acela de piele, este o rana de lepra invechita: lucrul acela este necurat.

52. Sa arda haina, urzeala sau batatura de lana sau de in, sau lucrul de piele pe care se gaseste rana, caci este o lepra invechita: sa fie ars in foc.

53. Dar daca preotul vede ca rana nu s-a intins pe haina, pe urzeala sau pe batatura, sau pe lucrul acela de piele,

54. sa porunceasca sa se spele partea atinsa de rana si sa-l inchida a doua oara sapte zile.

55. Preotul sa cerceteze rana, dupa ce se va spala. Si daca rana nu si-a schimbat infatisarea si nu s-a intins, lucrul acela este necurat: sa fie ars in foc, caci o parte din fata sau din dos a fost roasa.

56. Daca preotul vede ca rana a mai scazut, dupa ce a fost spalata, s-o rupa din haina sau din piele, din urzeala sau din batatura.

57. Si daca se mai iveste pe haina, in urzeala sau in batatura, sau pe lucrul de piele, inseamna ca este o spuzeala de lepra: lucrul atins de rana sa fie ars in foc.

58. Haina, urzeala sau batatura, sau vreun lucru de piele, care a fost spalat, si de unde a pierit rana, sa se mai spele a doua oara si va fi curat.

59. Aceasta este legea privitoare la rana leprei, cand loveste hainele de lana sau de in, urzeala sau batatura, sau un lucru oarecare de piele, si dupa care vor fi declarate curate sau necurate."

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***