Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Judecatorii 9

1. Abimelec, fiul lui Ierubaal, s-a dus la Sihem la fratii mamei lui si iata cum le-a vorbit, atat lor, cat si la toata familia casei tatalui mamei sale:

2. "Spuneti, va rog, in auzul tuturor locuitorilor din Sihem: "Este mai bine pentru voi ca saptezeci de oameni, toti fii ai lui Ierubaal, sa stapaneasca peste voi sau un singur om sa stapaneasca peste voi?" Si aduceti-va aminte ca eu sunt os din oasele voastre si carne din carnea voastra."

3. Fratii mamei lui au spus toate cuvintele acestea pentru el in auzul tuturor locuitorilor din Sihem, si inima lor s-a plecat spre Abimelec; caci isi ziceau: "El este frate cu noi."

4. I-au dat saptezeci de sicli de argint, pe care i-au ridicat din casa lui Baal-Berit. Abimelec a cumparat cu ei pe niste oameni fara capatai si neastamparati, care au mers dupa el.

5. A venit in casa tatalui sau la Ofra si a ucis pe fratii sai, fiii lui Ierubaal, saptezeci de oameni, pe aceeasi piatra. N-a scapat decat Iotam, cel mai tanar fiu al lui Ierubaal, caci se ascunsese.

6. Toti locuitorii din Sihem si toata casa lui Milo s-au strans laolalta si au venit de au facut imparat pe Abimelec, langa stejarul sadit in Sihem.

7. Iotam a aflat despre lucrul acesta. S-a dus si s-a asezat pe varful muntelui Garizim si iata ce le-a strigat el cu glas tare: "Ascultati-ma, locuitorii Sihemului, si Dumnezeu sa va asculte!

8. Copacii au plecat sa unga un imparat si sa-l puna in fruntea lor. Ei au zis maslinului: "Imparateste peste noi!"

9. Dar maslinul le-a raspuns: "Sa-mi parasesc eu untdelemnul meu, care imi aduce laude din partea lui Dumnezeu si a oamenilor, ca sa ma duc sa domnesc peste copaci?"

10. Si copacii au zis smochinului: "Vino, tu, de imparateste peste noi!"

11. Dar smochinul le-a raspuns: "Sa-mi parasesc eu dulceata mea si rodul meu cel minunat, ca sa ma duc sa domnesc peste copaci?"

12. Si copacii au zis vitei: "Vino, tu, si domneste peste noi!"

13. Dar vita le-a raspuns: "Sa-mi parasesc eu vinul, care inveseleste pe Dumnezeu si pe oameni, ca sa ma duc sa domnesc peste copaci?"

14. Atunci toti copacii au zis spinului: "Vino, tu, si imparateste peste noi."

15. Si spinul a raspuns copacilor: "Daca, in adevar, vreti sa ma ungeti ca imparat al vostru, veniti si adapostiti-va sub umbra mea; altfel, sa iasa un foc din spin si sa mistuie cedrii Libanului."

16. Acum, oare cu adevarat si cu toata curatia ati lucrat voi, facand imparat pe Abimelec? Ati aratat voi bunavointa fata de Ierubaal si de casa lui? V-ati purtat voi oare cu el potrivit cu slujba pe care v-a facut-o? -

17. Caci tatal meu s-a luptat pentru voi; si-a pus viata in primejdie si v-a izbavit din mana lui Madian;

18. si voi v-ati ridicat impotriva casei tatalui meu, i-ati ucis fiii, saptezeci de oameni, pe aceeasi piatra, si ati facut imparat peste locuitorii din Sihem pe Abimelec, fiul roabei lui, pentru ca este fratele vostru. -

19. Daca, in adevar si cu toata curatia, v-ati purtat voi astazi fata de Ierubaal si casa lui, bine! Abimelec sa fie bucuria voastra, si voi sa fiti bucuria lui!

20. Daca nu, sa iasa un foc din Abimelec si sa mistuie pe locuitorii din Sihem si casa lui Milo; si un foc sa iasa din locuitorii Sihemului si din casa lui Milo si sa mistuie pe Abimelec!"

21. Iotam s-a dat in laturi si a luat-o la fuga; s-a dus la Beer, unde a locuit departe de fratele sau Abimelec.

22. Abimelec stapanise trei ani peste Israel.

23. Atunci Dumnezeu a trimis un duh rau intre Abimelec si locuitorii Sihemului, si locuitorii Sihemului au fost necredinciosi lui Abimelec,

24. pentru ca si cruzimea savarsita cu cei saptezeci de fii ai lui Ierubaal sa-si ia pedeapsa, si sangele lor sa cada asupra fratelui lor Abimelec, care-i ucisese, si asupra locuitorilor Sihemului, care-l ajutasera sa ucida pe fratii sai.

25. Locuitorii Sihemului au pus la panda impotriva lui, pe varfurile muntilor, niste oameni care jefuiau pe toti cei ce treceau pe langa ei pe drum. Si lucrul acesta a fost adus la cunostinta lui Abimelec.

26. Gaal, fiul lui Ebed, a venit cu fratii sai si au trecut la Sihem. Locuitorii Sihemului au avut incredere in el!

27. Au iesit la camp, le-au cules viile, le-au calcat strugurii si au inceput sa se inveseleasca; au intrat in casa dumnezeului lor, au mancat si au baut si au blestemat pe Abimelec.

28. Si Gaal, fiul lui Ebed, zicea: "Cine este Abimelec si cine este Sihem, ca sa slujim lui Abimelec? Nu este el fiul lui Ierubaal si nu este Zebul ingrijitorul lui? Slujiti barbatilor lui Hamor, tatal lui Sihem; de ce sa slujim lui Abimelec?

29. Oh! Daca as fi eu stapanul acestui popor, as rasturna pe Abimelec." Si despre Abimelec zicea: "Strange-ti ostirea si iesi!"

30. Zebul, carmuitorul cetatii, a auzit ce zicea Gaal, fiul lui Ebed, si s-a aprins de manie.

31. A trimis pe ascuns niste soli la Abimelec, ca sa-i spuna: "Iata, Gaal, fiul lui Ebed, si fratii lui, au venit la Sihem si au rasculat cetatea impotriva ta.

32. Acum, pleaca noaptea, tu si poporul care este cu tine, si stai la panda in camp.

33. Dimineata, la rasaritul soarelui, sa te arunci cu navala asupra cetatii. Si cand Gaal si poporul care este cu el vor iesi impotriva ta, sa-i faci ce-ti vor ingadui puterile.

34. Abimelec si tot poporul care era cu el au plecat noaptea si s-au pus la panda langa Sihem, impartiti in patru cete.

35. Gaal, fiul lui Ebed, a iesit si a stat la intrarea portii cetatii. Abimelec si tot poporul care era cu el s-au sculat atunci de la panda.

36. Gaal a zarit poporul si a zis lui Zebul: "Iata un popor care se coboara din varful muntilor." Zebul i-a raspuns: "Este umbra muntilor pe care-i iei drept oameni."

37. Gaal, luand iarasi cuvantul, a zis: "Este chiar un popor care se coboara de pe inaltimile tarii, si o ceata vine pe drumul Stejarului Ghicitorilor."

38. Zebul i-a raspuns: "Unde iti este acum gura cu care ziceai: "Cine este Abimelec, ca sa-i slujim? Nu este oare acesta poporul pe care-l dispretuiai tu? Mergi acum si lupta-te cu el!"

39. Gaal a inaintat in fruntea locuitorilor Sihemului si s-a luptat cu Abimelec.

40. Urmarit de Abimelec, a luat-o la fuga dinaintea lui, si multi oameni au cazut morti pana la intrarea portii.

41. Abimelec s-a oprit la Aruma. Si Zebul a izgonit pe Gaal si pe fratii lui, care n-au putut sa ramana la Sihem.

42. A doua zi, poporul a iesit la camp. Abimelec, caruia i s-a dat de stire,

43. si-a luat ceata, a impartit-o in trei parti si s-a pus la panda in camp. Vazand ca poporul iesea din cetate, s-a sculat impotriva lor si i-a batut.

44. Abimelec si cetele care erau cu el au pornit inainte si s-au asezat la intrarea portii cetatii: doua din aceste cete s-au aruncat asupra tuturor celor ce erau in camp si i-au batut.

45. Abimelec a batut cetatea toata ziua; a luat-o si a ucis poporul care se afla in ea. Apoi a daramat cetatea pana in temelie si a presarat sare peste ea.

46. La auzul acestui lucru, toti locuitorii turnului Sihemului s-au dus in cetatuia casei dumnezeului Berit.

47. S-a dat de stire lui Abimelec ca toti locuitorii turnului Sihemului s-au strans acolo.

48. Atunci Abimelec s-a suit pe muntele Talmon, el si tot poporul care era cu el. A luat o secure in mana, a taiat o ramura de copac, a luat-o si a pus-o pe umar. Apoi a zis poporului care era cu el: "Ati vazut ce am facut? Grabiti-va si faceti si voi ca mine."

49. Si au taiat fiecare cate o ramura si au mers dupa Abimelec; au asezat ramurile langa cetatuie si i-au dat foc ei si celor ce se aflau in ea. Asa au pierit toti oamenii din turnul Sihemului, in numar de aproape o mie, barbati si femei.

50. Abimelec a pornit impotriva Tebetului. A impresurat Tebetul si l-a luat.

51. In mijlocul cetatii era un turn tare, unde au fugit toti locuitorii cetatii, barbati si femei; au incuiat usile dupa ei si s-au suit pe acoperisul turnului.

52. Abimelec a ajuns pana la turn; l-a batut si s-a apropiat de usa turnului ca sa-i puna foc.

53. Atunci o femeie a aruncat o piatra de rasnita pe capul lui Abimelec si i-a sfaramat teasta capului.

54. Indata el a chemat pe tanarul care-i purta armele si i-a zis: "Scoate-ti sabia si omoara-ma, ca sa nu se zica de mine: "L-a omorat o femeie." Tanarul l-a strapuns cu sabia si a murit.

55. Cand au vazut barbatii lui Israel ca Abimelec a murit, au plecat fiecare acasa.

56. Astfel a facut Dumnezeu sa cada asupra lui Abimelec raul pe care-l facuse tatalui sau, ucigand pe cei saptezeci de frati ai lui;

57. si Dumnezeu a facut sa cada asupra capului oamenilor din Sihem tot raul pe care-l facusera. Astfel s-a implinit fata de ei blestemul lui Iotam, fiul lui Ierubaal.

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***