Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Judecatorii 7

1. Ierubaal, sau Ghedeon, si tot poporul care era cu el, s-au sculat dis-de-dimineata si au tabarat la izvorul Harod. Tabara lui Madian era la miazanoapte de Ghedeon, spre dealul More, in vale.

2. Domnul a zis lui Ghedeon: "Poporul pe care-l ai cu tine este prea mult, pentru ca sa dau pe Madian in mainile lui; el ar putea sa se laude impotriva Mea si sa zica: "Mana mea m-a izbavit."

3. Vesteste, dar, lucrul acesta in auzul poporului: "Cine este fricos si se teme, sa se intoarca si sa se departeze de muntele Galaadului." Douazeci si doua de mii de oameni din popor s-au intors si au mai ramas zece mii.

4. Domnul a zis lui Ghedeon: "Poporul este inca prea mult. Coboara-i la apa, si acolo ti-i voi alege; acela despre care iti voi spune: "Acesta sa mearga cu tine", va merge cu tine; si acela despre care iti voi spune: "Acesta sa nu mearga cu tine", nu va merge cu tine."

5. Ghedeon a coborat poporul la apa, si Domnul a zis lui Ghedeon: "Pe toti cei ce vor lipai apa cu limba, cum lipaie cainele, sa-i desparti de toti cei ce vor bea apa din genunchi."

6. Cei ce au lipait apa, ducand-o la gura cu mana, au fost in numar de trei sute de oameni; si tot poporul celalalt a ingenuncheat ca sa bea.

7. Si Domnul a zis lui Ghedeon: "Cu cei trei sute de oameni care au lipait, va voi mantui si voi da pe Madian in mainile tale. Toti ceilalti din popor sa se duca fiecare acasa.

8. Au luat merindea poporului si trambitele lui. Apoi Ghedeon a trimis pe toti barbatii lui Israel, pe fiecare in cortul lui, si a tinut pe cei trei sute de oameni. Tabara lui Madian era jos in vale.

9. Domnul a zis lui Ghedeon in timpul noptii: "Scoala-te si coboara-te in tabara, caci am dat-o in mainile tale.

10. Daca ti-e frica sa te cobori, coboara-te cu Pura, slujitorul tau.

11. Sa asculti ce vor zice, si dupa aceea ti se vor intari mainile: coboara-te, dar, in tabara." El s-a coborat cu Pura, slujitorul lui, pana la intaia straja a taberei.

12. Madian, Amalec si toti fiii rasaritului erau raspanditi in vale, ca o multime de lacuste, si camilele lor erau fara numar, ca nisipul de pe marginea marii.

13. Ghedeon a sosit; si iata ca un om istorisea tovarasului sau un vis. El zicea: "Am visat un vis; si se facea ca o turta de orz se rostogolea in tabara lui Madian; a venit de s-a lovit pana la cort, si cortul a cazut; l-a rasturnat cu susul in jos, si cortul a fost daramat."

14. Tovarasul lui a raspuns si a zis: "Aceasta nu este altceva decat sabia lui Ghedeon, fiul lui Ioas, barbatul lui Israel; Dumnezeu a dat in mainile lui pe Madian si toata tabara."

15. Cand a auzit Ghedeon istorisirea visului si talcuirea lui, s-a aruncat cu fata la pamant, s-a intors in tabara lui Israel si a zis: "Sculati-va, caci Domnul a dat in mainile voastre tabara lui Madian."

16. A impartit in trei cete pe cei trei sute de oameni si le-a dat tuturor trambite si ulcioare goale, cu niste faclii in ulcioare.

17. El le-a zis: "Sa va uitati la mine si sa faceti ca mine. Cum voi ajunge in tabara, sa faceti ce voi face eu;

18. si cand voi suna din trambita, eu si toti cei ce vor fi cu mine, sa sunati si voi din trambita de jur imprejurul taberei si sa ziceti: "Sabia Domnului si a lui Ghedeon!"

19. Ghedeon si cei o suta de oameni care erau cu el au ajuns la capatul taberei la inceputul strajii de la mijlocul noptii, indata dupa ce pusesera pe pazitori. Au sunat din trambita si au spart ulcioarele pe care le aveau in mana.

20. Cele trei cete au sunat din trambita si au spart ulcioarele; au apucat facliile cu mana stanga, si trambitele cu mana dreapta ca sa sune si au strigat: "Sabia Domnului si a lui Ghedeon!"

21. Au ramas fiecare la locul lui in jurul taberei, si toata tabara a inceput sa alerge, sa tipe si sa fuga.

22. Cei trei sute de oameni au sunat iarasi din trambita; si, in toata tabara, Domnul i-a facut sa intoarca sabia unii impotriva altora. Tabara a fugit pana la Bet-Sita spre Terera, pana la hotarul de la Abel-Mehola langa Tabat.

23. Barbatii lui Israel s-au strans, cei din Neftali, din Aser si din tot Manase, si au urmarit pe Madian.

24. Ghedeon a trimis soli in tot muntele lui Efraim ca sa spuna: "Coborati-va inaintea lui Madian si taiati-le trecerea apelor pana la Bet-Bara si Iordan." Toti barbatii lui Efraim s-au strans si au pus stapanire pe trecerea apelor pana la Bet-Bara si Iordan.

25. Au pus mana pe doua capetenii ale lui Madian: Oreb si Zeeb; au ucis pe Oreb la stanca lui Oreb si au ucis pe Zeeb la teascul lui Zeeb. Au urmarit pe Madian si au adus capetele lui Oreb si Zeeb la Ghedeon, de cealalta parte a Iordanului.

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***