Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Judecatorii 5

1. In ziua aceea, Debora a cantat aceasta cantare cu Barac, fiul lui Abinoam:

2. "Niste capetenii s-au pus in fruntea poporului in Israel, si poporul s-a aratat gata de lupta: Binecuvantati pe Domnul!

3. Ascultati, imparati! Luati aminte, domnitori! Voi canta, da, voi canta Domnului, voi canta din lauta Domnului Dumnezeului lui Israel.

4. Doamne, cand ai iesit din Seir, cand ai plecat din campiile Edomului, pamantul s-a cutremurat, cerurile au picurat, si norii au turnat ape cu galeata;

5. muntii s-au clatinat inaintea Domnului, Sinaiul acela s-a clatinat inaintea Domnului Dumnezeului lui Israel."

6. "Pe vremea lui Samgar, fiul lui Anat, pe vremea Iaelei drumurile erau parasite, si calatorii apucau pe cai strambe.

7. Capeteniile erau fara putere in Israel, fara putere, pana cand m-am sculat eu, Debora, pana cand m-am ridicat eu, ca o mama in Israel.

8. El isi alesese noi dumnezei: atunci razboiul era la porti; dar nu vedeai nici scut, nici sulita la patruzeci de mii in Israel.

9. Inima mea se indreapta spre capeteniile lui Israel, spre aceia din popor care s-au aratat gata sa lupte. Binecuvantati pe Domnul!

10. Voi, care calariti pe magarite albe, voi, care sedeti pe covoare, si voi, care umblati pe drum - cantati!

11. Arcasii, din mijlocul adapatoarelor, sa laude cu glasul lor binefacerile Domnului, binefacerile carmuirii Sale in Israel. Atunci poporul Domnului s-a coborat la porti:

12. Trezeste-te, trezeste-te, Debora! Trezeste-te, trezeste-te si zi o cantare! Scoala-te, Barac, si adu-ti robii de razboi, fiul lui Abinoam!

13. Atunci o ramasita din popor a biruit pe cei puternici, Domnul mi-a dat biruinta asupra celor viteji.

14. Din Efraim au venit locuitorii lui Amalec. Dupa tine a mers Beniamin in ostirea ta. Din Machir au venit capeteniile, si din Zabulon carmuitorii.

15. Mai marii lui Isahar au fost cu Debora, si Isahar a venit dupa Barac, a fost trimis pe urma lui in vale. La paraiele lui Ruben au fost mari hotarari!

16. Pentru ce ai ramas in mijlocul staulelor sa asculti behaitul turmelor? La paraiele lui Ruben mari au fost sfaturile!

17. Galaadul de dincolo de Iordan nu si-a parasit locuinta. Pentru ce a stat Dan pe corabii? Aser a stat pe malul marii si s-a odihnit in limanurile lui.

18. Zabulon este un popor care a infruntat moartea, si Neftali la fel, pe inaltimile din campie.

19. Imparatii au venit, s-au luptat; atunci au luptat imparatii Canaanului la Tanaac, la apele Meghido; n-au luat nicio prada, nici argint.

20. Din ceruri se luptau, de pe cararile lor, stelele se luptau impotriva lui Sisera,

21. Paraul Chison i-a luat, paraul din vremurile stravechi, paraul Chison! Suflete, calca-n picioare pe viteji!

22. Atunci copitele cailor au rasunat de goana, de goana nabadaioasa a razboinicilor lor.

23. Blestemati pe Meroza, a zis Ingerul Domnului, blestemati, blestemati pe locuitorii lui; caci n-au venit in ajutorul Domnului, in ajutorul Domnului, printre oamenii viteji.

24. Binecuvantata sa fie intre femei Iael, nevasta lui Heber, chenitul! Binecuvantata sa fie ea intre femeile care locuiesc in corturi!

25. El a cerut apa, si ea i-a dat lapte; in pahar imparatesc i-a adus unt.

26. Cu o mana a luat tarusul, si cu dreapta ciocanul lucratorilor, a lovit pe Sisera, i-a despicat capul, I-a sfaramat si strapuns tampla.

27. El s-a ghemuit: a cazut si s-a culcat la picioarele ei; s-a ghemuit si a cazut la picioarele ei; acolo unde s-a ghemuit, acolo a cazut fara viata.

28. Pe fereastra, prin zabrele, se uita mama lui Sisera si striga: "Pentru ce zaboveste carul lui sa vina? Pentru ce vin carele lui asa de incet?"

29. Cele mai intelepte dintre femeile ei ii raspund si ea isi raspunde singura:

30. "Negresit, au gasit prada! Si-o impart: o fata, doua fete de fiecare om; prada de haine vopsite pentru Sisera; prada de haine vopsite, cusute la gherghef, doua haine vopsite si cusute la gherghef, de pus pe grumazul biruitorului!"

31. Asa sa piara toti vrajmasii Tai, Doamne! Dar cei ce-L iubesc sunt ca soarele, cand se arata in puterea lui." Tara a avut odihna patruzeci de ani.

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***