Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Judecatorii 4

1. Copiii lui Israel iarasi au facut ce nu placea Domnului, dupa moartea lui Ehud.

2. Si Domnul i-a vandut in mainile lui Iabin, imparatul Canaanului, care domnea la Hator. Capetenia ostirii lui era Sisera, si locuia la Haroset-Goim.

3. Copiii lui Israel au strigat catre Domnul, caci Iabin avea noua sute de care de fier si, de douazeci de ani apasa cu putere pe copiii lui Israel.

4. Pe vremea aceea judecator in Israel era Debora, prorocita, nevasta lui Lapidot.

5. Ea sedea sub finicul Deborei, intre Rama si Betel, pe muntele lui Efraim; si copiii lui Israel se suiau la ea ca sa fie judecati.

6. Ea a trimis sa cheme pe Barac, fiul lui Abinoam, din Chedes-Neftali, si i-a zis: "Iata porunca pe care a dat-o Domnul Dumnezeul lui Israel: "Du-te, indreapta-te spre muntele Taborului si ia cu tine zece mii de oameni din copiii lui Neftali si din copiii lui Zabulon;

7. voi trage spre tine, la paraul Chison, pe Sisera, capetenia ostirii lui Iabin, impreuna cu carele si ostile lui, si-l voi da in mainile tale."

8. Barac i-a zis: "Daca vii tu cu mine, ma voi duce; dar daca nu vii cu mine, nu ma voi duce."

9. Ea a raspuns: "Voi merge cu tine; dar nu vei avea slava in calea pe care mergi, caci Domnul va da pe Sisera in mainile unei femei." Si Debora s-a sculat si s-a dus cu Barac la Chedes.

10. Barac a chemat pe Zabulon si Neftali la Chedes; zece mii de oameni mergeau in urma lui, si Debora a plecat cu el.

11. Heber, chenitul, se despartise de cheniti, fiii lui Hobab, socrul lui Moise, si isi intinsese cortul pana la stejarul Taanaim, langa Chedes.

12. Au dat de stire lui Sisera ca Barac, fiul lui Abinoam, s-a indreptat spre muntele Taborului.

13. Si, de la Haroset-Goim, Sisera si-a strans spre paraul Chisonului toate carele, noua sute de care de fier, si tot poporul care era cu el.

14. Atunci Debora a zis lui Barac: "Scoala-te, caci iata ziua cand da Domnul pe Sisera in mainile tale. Intr-adevar, Domnul merge inaintea ta." Si Barac s-a repezit de pe muntele Taborului, cu zece mii de oameni dupa el.

15. Domnul a pus pe fuga dinaintea lui Barac, prin ascutisul sabiei, pe Sisera, toate carele lui si toata tabara. Sisera s-a dat jos din carul lui si a fugit pe jos.

16. Barac a urmarit carele si ostirea pana la Haroset-Goim; si toata ostirea lui Sisera a cazut sub ascutisul sabiei, fara sa fi ramas un singur om.

17. Sisera a fugit pe jos in cortul Iaelei, nevasta lui Heber, chenitul; caci intre Iabin, imparatul Hatorului, si casa lui Heber, chenitul, era pace.

18. Iael a iesit inaintea lui Sisera si i-a zis: "Intra, domnul meu, intra la mine si nu te teme!" El a intrat la ea in cort, si ea l-a ascuns sub o invelitoare.

19. El a zis: "Da-mi, te rog, putina apa sa beau, caci mi-e sete." Ea a deschis burduful cu lapte, i-a dat sa bea si l-a acoperit.

20. El i-a mai zis: "Stai la usa cortului, si daca vine cineva si te intreaba: "Este cineva aici?", sa raspunzi: "Nu."

21. Iael, nevasta lui Heber, a luat un tarus de-al cortului, a pus mana pe ciocan, s-a apropiat incet de el si i-a batut tarusul in tampla, asa ca a raspuns pana in pamant. El adormise adanc si era rupt de oboseala; si a murit.

22. Pe cand Barac urmarea pe Sisera, Iael i-a iesit inainte si i-a zis: "Vino, si-ti voi arata pe omul pe care-l cauti." El a intrat la ea, si iata ca Sisera statea intins, mort, cu tarusul batut in tampla.

23. In ziua aceea, Dumnezeu a smerit pe Iabin, imparatul Canaanului, inaintea copiilor lui Israel.

24. Si mana copiilor lui Israel a apasat greu asupra lui Iabin, imparatul Canaanului, pana ce au nimicit pe Iabin, imparatul Canaanului.

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***