Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Judecatorii 3

1. Iata neamurile pe care le-a lasat Domnul ca sa incerce pe Israel prin ele, pe toti cei ce nu cunoscusera toate razboaiele Canaanului.

2. El voia numai ca varstele de oameni ale copiilor lui Israel sa cunoasca si sa invete razboiul, si anume cei ce nu-l cunoscusera mai inainte.

3. Neamurile acestea erau cei cinci domnitori ai filistenilor, toti canaanitii, sidonitii si hevitii care locuiau pe muntele Liban, de la muntele Baal-Hermon pana la intrarea Hamatului.

4. Neamurile acestea au slujit ca sa puna pe Israel la incercare, pentru ca Domnul sa vada daca vor asculta de poruncile pe care le daduse parintilor lor prin Moise.

5. Si copiii lui Israel au locuit in mijlocul canaanitilor, hetitilor, amoritilor, ferezitilor, hevitilor si iebusitilor;

6. au luat de neveste pe fetele lor si au dat de neveste fiilor lor pe fetele lor si au slujit dumnezeilor lor.

7. Copiii lui Israel au facut ce nu placea Domnului, au uitat pe Domnul si au slujit Baalilor si idolilor.

8. Domnul S-a aprins de manie impotriva lui Israel si i-a vandut in mainile lui Cusan-Riseataim,imparatul Mesopotamiei. Si copiii lui Israel au fost supusi opt ani lui Cusan-Riseataim.

9. Copiii lui Israel au strigat catre Domnul, si Domnul le-a ridicat un izbavitor, care i-a izbavit: pe Otniel, fiul lui Chenaz, fratele cel mai mic al lui Caleb.

10. Duhul Domnului a fost peste el. El a ajuns judecator in Israel si a pornit la razboi. Domnul a dat in mainile lui pe Cusan-Riseataim, imparatul Mesopotamiei, si mana Lui a fost puternica impotriva lui Cusan-Riseataim.

11. Tara a avut odihna patruzeci de ani. Si Otniel, fiul lui Chenaz, a murit.

12. Copiii lui Israel au facut iarasi ce nu placea Domnului; si Domnul a intarit pe Eglon, imparatul Moabului, impotriva lui Israel, pentru ca facusera ce nu placea Domnului.

13. Eglon a strans la el pe fiii lui Amon si pe amaleciti si a pornit. A batut pe Israel si a luat Cetatea Finicilor.

14. Si copiii lui Israel au fost supusi optsprezece ani lui Eglon, imparatul Moabului.

15. Copiii lui Israel au strigat catre Domnul, si Domnul le-a ridicat un izbavitor, pe Ehud, fiul lui Ghera, beniamitul, care nu se slujea de mana dreapta. Copiii lui Israel au trimis prin el un dar lui Eglon, imparatul Moabului.

16. Ehud si-a facut o sabie cu doua taisuri, lunga de un cot, si a incins-o pe sub haine, in partea dreapta.

17. A dat darul lui Eglon, imparatul Moabului: Eglon era un om foarte gras.

18. Cand a ispravit de dat darul, a dat drumul oamenilor care-l adusesera.

19. El insusi s-a intors de la pietrariile de langa Ghilgal si a zis: "Imparate, am sa-ti spun ceva in taina." Imparatul a zis: "Tacere!" Si toti cei ce erau langa el au iesit afara.

20. Ehud a inceput vorba cu el pe cand statea singur in odaia lui de vara si a zis: "Am un cuvant din partea lui Dumnezeu pentru tine." Eglon s-a sculat de pe scaun.

21. Atunci Ehud a intins mana stanga, a scos sabia din partea dreapta si i-a implantat-o in pantece.

22. Chiar si manerul a intrat dupa fier, si grasimea s-a strans in jurul fierului; caci n-a putut scoate sabia din pantece, ci a lasat-o in trup asa cum o infipsese.

23. Ehud a iesit prin tinda, a inchis usile de la odaia de sus dupa el si a tras zavorul.

24. Dupa ce a iesit el, au venit slujitorii imparatului si s-au uitat; si iata ca usile odaii de sus erau inchise cu zavorul. Ei au zis: "Fara indoiala, isi acopera picioarele in odaia de vara."

25. Au asteptat multa vreme; si fiindca el nu deschidea usile odaii de sus, au luat cheia si au descuiat; si iata ca stapanul lor era mort, intins pe pamant.

26. Pana sa se dumireasca ei, Ehud a luat-o la fuga, a trecut de pietrarii si a scapat in Seira.

27. Cum a ajuns, a sunat din trambita pe muntele lui Efraim. Copiii lui Israel s-au coborat cu el din munte, si el s-a pus in fruntea lor.

28. El le-a zis: "Veniti dupa mine, caci Domnul a dat in mainile voastre pe vrajmasii vostri moabiti." Ei s-au coborat dupa el, au pus stapanire pe vadurile Iordanului, in fata Moabului, si n-au lasat pe nimeni sa treaca.

29. Au ucis atunci aproape zece mii de oameni din Moab, toti voinici si viteji, si n-a scapat unul.

30. In ziua aceea Moabul a fost smerit sub mana lui Israel. Si tara a avut odihna optzeci de ani.

31. Dupa el a urmat Samgar, fiul lui Anat. El a ucis sase sute de oameni dintre filisteni cu un otic de plug. Si el a fost un izbavitor al lui Israel.

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***