Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Judecatorii 20

1. Toti copiii lui Israel au iesit de la Dan pana la Beer-Seba si tara Galaadului, si adunarea s-a strans ca un singur om inaintea Domnului, la Mitpa.

2. Capeteniile intregului popor, toate semintiile lui Israel, au venit in adunarea poporului lui Dumnezeu: erau patru sute de mii de oameni pedestri, care scoteau sabia.

3. Si fiii lui Beniamin au auzit ca se suisera copiii lui Israel la Mitpa. Copiii lui Israel au zis: "Spuneti cum s-a intamplat aceasta nelegiuire?"

4. Atunci levitul, barbatul femeii care fusese ucisa, a luat cuvantul si a zis: "Ajunsesem, impreuna cu tiitoarea mea, la Ghibeea lui Beniamin, ca sa ramanem peste noapte acolo.

5. Locuitorii din Ghibeea s-au sculat impotriva mea si au inconjurat noaptea casa in care eram. Aveau de gand sa ma omoare; au siluit pe tiitoarea mea pana cand a murit.

6. Mi-am luat tiitoarea si am taiat-o in bucati, pe care le-am trimis in tot tinutul mostenirii lui Israel; caci au savarsit o nelegiuire si o miselie in Israel.

7. Iata-va pe toti, copii ai lui Israel; sfatuiti-va si luati o hotarare aici!"

8. Tot poporul s-a sculat ca un singur om si a zis: "Niciunul din noi sa nu se duca in cortul lui si nimeni sa nu se intoarca acasa.

9. Iata acum ce vom face cetatii Ghibeea: sa mergem impotriva ei dupa cum vom iesi la sorti.

10. Sa luam din toate semintiile lui Israel zece oameni din o suta, o suta dintr-o mie si o mie din zece mii; ei sa se duca sa caute merinde pentru popor pentru ca, la intoarcerea lor, sa facem cetatii Ghibeea din Beniamin, potrivit cu toata miselia pe care a facut-o ea in Israel."

11. Astfel toti barbatii lui Israel s-au strans impotriva cetatii, uniti ca un singur om.

12. Semintiile lui Israel au trimis niste oameni in toate familiile lui Beniamin, ca sa-i spuna: "Ce inseamna nelegiuirea aceasta care s-a facut intre voi?

13. Scoateti afara acum pe oamenii aceia stricati din Ghibeea ca sa-i omoram si sa curatam raul din mijlocul lui Israel." Dar beniamitii n-au vrut sa asculte glasul fratilor lor, copiii lui Israel.

14. Beniamitii au iesit din cetatile lor si s-au strans la Ghibeea ca sa lupte impotriva copiilor lui Israel.

15. Numarul beniamitilor iesiti in ziua aceea din cetati a fost de douazeci si sase de mii de oameni care scoteau sabia, fara sa se mai socoteasca si locuitorii din Ghibeea, care alcatuiau sapte sute de oameni alesi.

16. In tot poporul acesta, erau sapte sute de oameni alesi care nu se slujeau de mana dreapta; toti acestia, aruncand o piatra cu prastia, puteau sa ocheasca un fir de par si nu dadeau gres.

17. S-a facut si numaratoarea barbatilor lui Israel, afara de ai lui Beniamin, si s-au gasit patru sute de mii care scoteau sabia, toti barbati de razboi.

18. Si copiii lui Israel s-au sculat, s-au suit la Betel si au intrebat pe Dumnezeu, zicand: "Cine din noi sa se suie intai ca sa lupte impotriva fiilor lui Beniamin?" Domnul a raspuns: "Iuda sa se suie intai."

19. Copiii lui Israel au pornit dis-de-dimineata si au tabarat la Ghibeea.

20. Si barbatii lui Israel au inaintat ca sa inceapa lupta impotriva barbatilor lui Beniamin si s-au asezat in linie de bataie impotriva lor, inaintea cetatii Ghibeea.

21. Fiii lui Beniamin au iesit din Ghibeea si in ziua aceea au culcat la pamant douazeci si doua de mii de oameni din Israel.

22. Poporul, barbatii lui Israel, s-au imbarbatat si s-au asezat din nou in linie de bataie in locul unde se asezasera in ziua intai.

23. Si copiii lui Israel s-au suit si au plans inaintea Domnului pana seara; au intrebat pe Domnul si au zis: "Sa ma mai sui la lupta impotriva fiilor fratelui meu Beniamin?" Domnul a raspuns: "Suiti-va impotriva lui."

24. Copiii lui Israel au inaintat impotriva fiilor lui Beniamin, in ziua a doua.

25. Si in aceeasi zi, beniamitii le-au iesit inainte din Ghibeea si iarasi au culcat la pamant optsprezece mii de oameni din copiii lui Israel, toti in stare sa poarte armele.

26. Toti copiii lui Israel si tot poporul s-au suit si au venit la Betel; au plans si au ramas acolo inaintea Domnului, au postit in ziua aceea pana seara si au adus arderi de tot si jertfe de multumire inaintea Domnului.

27. Si copiii lui Israel au intrebat pe Domnul - acolo se gasea atunci chivotul legamantului lui Dumnezeu,

28. si Fineas, fiul lui Eleazar, fiul lui Aaron, statea pe vremea aceea inaintea lui Dumnezeu - si au zis: "Sa mai pornesc la lupta impotriva fiilor fratelui meu Beniamin sau sa ma las?" Domnul a raspuns: "Suiti-va, caci maine ii voi da in mainile voastre."

29. Atunci Israel a pus niste oameni la panda in jurul cetatii Ghibeea.

30. Copiii lui Israel s-au suit impotriva fiilor lui Beniamin, a treia zi, si s-au asezat in linie de bataie inaintea cetatii Ghibeea, ca si in celelalte dati.

31. Si fiii lui Beniamin au iesit inaintea poporului si au fost trasi departe de cetate. Au inceput sa loveasca de moarte in popor, ca si in celelalte dati, pe drumurile cele mari, care suie: unul la Betel si altul la Ghibeea prin campie, si au ucis aproape treizeci de barbati din Israel.

32. Fiii lui Beniamin ziceau: "Iata-i batuti inaintea noastra ca si mai inainte!" Dar copiii lui Israel ziceau: "Sa fugim si sa-i tragem departe de cetate, la drumul mare."

33. Toti barbatii lui Israel si-au parasit locurile si s-au insiruit de bataie la Baal-Tamar; si oamenii lui Israel, care stateau la panda, s-au aruncat din locul in care erau, din Maare-Ghibeea.

34. Zece mii de oameni alesi din tot Israelul au ajuns inaintea cetatii Ghibeea. Lupta a fost apriga, si beniamitii nu-si inchipuiau prapadul prin care aveau sa treaca.

35. Domnul a batut pe Beniamin inaintea lui Israel, si copiii lui Israel au ucis in ziua aceea douazeci si cinci de mii o suta de oameni din Beniamin, toti in stare sa poarte armele.

36. Fiii lui Beniamin credeau ca barbatii lui Israel sunt batuti, caci acestia faceau loc beniamitilor si se bizuiau pe oamenii pe care-i pusesera la panda impotriva cetatii Ghibeea.

37. Oamenii de la panda s-au aruncat repede asupra cetatii Ghibeea, au pornit inainte si au trecut toata cetatea prin ascutisul sabiei.

38. Dupa un semn asupra caruia se invoisera cu barbatii lui Israel, cei de la panda aveau sa faca sa se inalte din cetate un fum gros.

39. Atunci barbatii lui Israel s-au intors in lupta. Beniamitii le omorasera aproape treizeci de oameni si ziceau: "Negresit, iata-i batuti inaintea noastra ca in cea dintai lupta!"

40. Dar un fum gros incepea sa se inalte atunci din cetate. Beniamitii s-au uitat inapoi; si iata ca flacarile se ridicau din cetatea intreaga spre cer.

41. Barbatii lui Israel se intorsesera; si barbatii lui Beniamin s-au inspaimantat, vazand prapadul care avea sa-i ajunga.

42. Au dat dosul inaintea barbatilor lui Israel si au fugit pe calea care duce in pustiu. Dar navalitorii s-au luat dupa ei, iar pe cei ce iesisera din cetate i-au culcat la pamant, caci ii prinsesera la mijloc.

43. Au inconjurat pe Beniamin, l-au gonit si l-au zdrobit de indata ce voia sa se odihneasca, pana in fata cetatii Ghibeea inspre soare-rasare.

44. Optsprezece mii de barbati au cazut din Beniamin, toti voinici.

45. Din cei ce au dat dosul ca sa fuga spre pustiu, la stanca Rimon, barbatii lui Israel au nimicit cinci mii pe drumuri; i-au urmarit pana la Ghideom si au ucis din ei doua mii.

46. Intreg numarul beniamitilor care au pierit in ziua aceea a fost de douazeci si cinci de mii de oameni in stare sa poarte armele, toti voinici.

47. Sase sute de oameni erau cei ce dadusera dosul si fugisera spre pustiu, la stanca Rimon; acolo au ramas patru luni.

48. Barbatii lui Israel s-au intors la fiii lui Beniamin si i-au trecut prin ascutisul sabiei, de la oamenii din cetati pana la dobitoace si tot ce au gasit. Au pus de asemenea foc tuturor cetatilor pe care le-au gasit in cale.

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***