Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Judecatorii 19

1. Pe vremea cand nu era imparat in Israel, un levit, care locuia la marginea muntelui lui Efraim, si-a luat ca tiitoare o femeie din Betleemul lui Iuda.

2. Tiitoarea nu i-a fost credincioasa si l-a parasit, ca sa se duca in casa tatalui ei in Betleemul lui Iuda, unde a ramas timp de patru luni.

3. Barbatul ei s-a sculat si s-a dus la ea, ca sa-i vorbeasca inimii si s-o aduca inapoi. Avea cu el pe sluga lui si doi magari. Ea l-a adus in casa tatalui ei; si cand l-a vazut tatal femeii aceleia tinere, l-a primit cu bucurie.

4. Socrul sau, tatal femeii aceleia tinere, l-a tinut la el trei zile. Au mancat si au baut, si au ramas noaptea acolo.

5. A patra zi, s-au sculat dis-de-dimineata, si levitul se pregatea sa plece. Dar tatal tinerei femei a zis ginerelui sau: "Ia o bucata de paine, ca sa prinzi la inima; si apoi veti pleca."

6. Si au sezut de au mancat si au baut amandoi. Apoi tatal tinerei femei a zis barbatului: "Hotaraste-te, dar, sa ramai aici la noapte, si sa ti se inveseleasca inima."

7. Barbatul se scula sa plece; dar, in urma staruintelor socrului sau, a ramas acolo si noaptea aceea.

8. In ziua a cincea, s-a sculat dis-de-dimineata sa plece. Atunci tatal tinerei femei a zis: "Intareste-ti mai intai inima, te rog; si ramai pana ce se va pleca ziua spre seara." Si au mancat amandoi.

9. Barbatul se scula sa plece cu tiitoarea si sluga lui, dar socrul sau, tatal tinerei femei, i-a zis: "Iata ca ziua a trecut, e tarziu, ramai, dar, peste noapte aici; iata ca ziua se pleaca spre noapte, ramai aici peste noapte, si sa ti se inveseleasca inima; maine va veti scula dis-de-dimineata ca sa porniti la drum, si te vei duce la cortul tau."

10. Barbatul n-a vrut sa mai ramana si in noaptea aceea, ci s-a sculat si a plecat. A ajuns pana in fata Iebusului, adica Ierusalimul, cu cei doi magari inseuati si cu tiitoarea lui.

11. Cand s-au apropiat de Iebus, ziua se plecase mult spre seara. Sluga a zis atunci stapanului sau: "Haidem sa ne indreptam spre cetatea aceasta a iebusitilor si sa ramanem in ea peste noapte."

12. Stapanul sau i-a raspuns: "Nu putem sa intram intr-o cetate straina, unde nu sunt copii de ai lui Israel, ci sa mergem pana la Ghibeea."

13. A mai zis slugii sale: "Haidem sa ne apropiem de unul din locurile acestea, Ghibeea sau Rama, si sa ramanem acolo peste noapte."

14. Au mers mai departe, si apunea soarele cand s-au apropiat de Ghibeea, care este a lui Beniamin.

15. S-au indreptat intr-acolo ca sa se duca sa ramana peste noapte in Ghibeea. Levitul a intrat si s-a oprit in piata cetatii. Nu s-a gasit nimeni care sa-i primeasca in casa sa ramana peste noapte.

16. Si iata ca un batran se intorcea seara de la munca campului; omul acesta era din muntele lui Efraim, locuia pentru o vreme la Ghibeea, si oamenii din locul acela erau beniamiti.

17. El a ridicat ochii si a vazut pe calator in piata cetatii. Si batranul i-a zis: "Incotro mergi si de unde vii?"

18. El i-a raspuns: "Venim din Betleemul lui Iuda si mergem pana la marginea muntelui lui Efraim, de unde sunt. Ma dusesem la Betleemul lui Iuda, si acum ma duc la Casa Domnului. Dar nu se gaseste nimeni sa ma primeasca in casa.

19. Avem insa paie si nutret pentru magarii nostri; avem si paine si vin pentru mine, pentru roaba ta si pentru baiatul care este cu robii tai. Nu ducem lipsa de nimic."

20. Batranul a zis: "Pacea sa fie cu tine! Toate nevoile tale le iau asupra mea, numai sa nu ramai in piata peste noapte."

21. L-a dus in casa lui si a dat nutret magarilor. Calatorii si-au spalat picioarele; apoi au mancat si au baut.

22. Pe cand se inveseleau ei, iata ca oamenii din cetate, niste fii ai lui Belial, oameni stricati, au inconjurat casa, au batut la poarta si au zis batranului, stapanul casei: "Scoate pe omul acela care a intrat la tine, ca sa ne impreunam cu el."

23. Stapanul casei a iesit la ei si le-a zis: "Nu, fratilor, va rog sa nu faceti un lucru asa de rau; fiindca omul acesta a intrat in casa mea, nu savarsiti miselia aceasta.

24. Iata ca am o fata fecioara, si omul acesta are o tiitoare; vi le voi aduce afara: necinstiti-le si faceti-le ce va va placea. Dar nu savarsiti cu omul acesta o fapta asa de nelegiuita."

25. Oamenii aceia n-au vrut sa-l asculte. Atunci omul si-a luat tiitoarea si le-a adus-o afara. Ei s-au impreunat cu ea si si-au batut joc de ea toata noaptea pana dimineata; si i-au dat drumul cand se lumina de ziua.

26. Catre ziua, femeia aceasta a venit si a cazut la usa casei omului la care era barbatul ei si a ramas acolo pana la ziua.

27. Si dimineata, barbatul ei s-a sculat, a deschis usa casei si a iesit ca sa-si urmeze drumul mai departe. Dar iata ca femeia, tiitoarea lui, era intinsa la usa casei, cu mainile pe prag.

28. El i-a zis: "Scoala-te si haidem sa mergem!" Ea n-a raspuns. Atunci barbatul a pus-o pe magar si a plecat acasa.

29. Cand a ajuns acasa, a luat un cutit, a apucat pe tiitoarea lui si a taiat-o madular cu madular in douasprezece bucati, pe care le-a trimis in tot tinutul lui Israel.

30. Toti cei ce au vazut lucrul acesta au zis: "Niciodata nu s-a intamplat si nu s-a vazut asa ceva, de cand s-au suit copiii lui Israel din Egipt pana in ziua de azi; luati aminte, dar, la lucrul acesta, sfatuiti-va si vorbiti!"

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***