Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Judecatorii 18

1. In vremea aceea, nu era imparat in Israel; si semintia danitilor isi cauta o mosie ca sa se aseze in ea, caci pana in ziua aceea nu-i cazuse la sorti nicio mostenire in mijlocul semintiilor lui Israel.

2. Fiii lui Dan au luat dintre ei toti, din familiile lor, cinci oameni viteji, pe care i-au trimis din Torea si din Estaol sa iscodeasca tara si s-o cerceteze. Ei le-au zis: "Duceti-va si cercetati tara." Ei au ajuns pe muntele lui Efraim, la casa lui Mica, si au ramas peste noapte acolo.

3. Cand erau aproape de casa lui Mica, au cunoscut glasul tanarului levit, s-au apropiat si i-au zis: "Cine te-a adus aici? Ce faci tu in locul acesta? Si ce ai aici?"

4. El le-a raspuns: "Mica face cutare si cutare lucru pentru mine, imi da o simbrie, si eu ii sunt preot."

5. Ei i-au zis: "Intreba pe Dumnezeu, ca sa stim daca vom avea noroc in calatoria noastra."

6. Si preotul le-a raspuns: "Duceti-va in pace; calatoria pe care o faceti este sub privirea Domnului."

7. Cei cinci oameni au plecat si au ajuns in Lais. Au vazut poporul de acolo traind la adapost, in felul sidonitilor, linistit si fara grija; in tara nu era nimeni care sa le faca cel mai mic neajuns, stapanind peste ei; erau departe de sidoniti si n-aveau nicio legatura cu alti oameni.

8. S-au intors la fratii lor in Torea si Estaol, si fratii lor le-au zis: "Ce veste ne aduceti?"

9. "Haidem", au raspuns ei, "sa ne suim impotriva lor; caci am vazut tara si iata ca era foarte buna. Ce! Stati si nu ziceti nimic? Nu fiti lenesi si porniti sa puneti stapanire pe tara aceasta.

10. Cand veti intra in ea, veti da peste un popor care sta fara frica. Tara este mare, si Dumnezeu a dat-o in mainile voastre; este un loc unde nu lipseste nimic din tot ce este pe pamant."

11. Sase sute de oameni din familia lui Dan au pornit din Torea si Estaol, incinsi cu armele lor de razboi.

12. S-au suit si au tabarat la Chiriat-Iearim, in Iuda; de aceea locul acesta, care este inapoia lui Chiriat-Iearim, a fost chemat pana in ziua de azi Mahane-Dan.

13. Au trecut de acolo pe muntele lui Efraim si au ajuns pana la casa lui Mica.

14. Atunci cei cinci oameni, care se dusesera sa iscodeasca tara Lais, au luat cuvantul si au zis fratilor lor: "Stiti ca in casele acestea este un efod, terafimi, un chip cioplit si un chip turnat? Vedeti acum ce aveti de facut."

15. Ei s-au abatut pe acolo, au intrat in casa tanarului levit, in casa lui Mica, si l-au intrebat de sanatate.

16. Cei sase sute de oameni din fiii lui Dan, incinsi cu armele lor de razboi, stateau la intrarea portii.

17. Si cei cinci oameni, care se dusesera sa iscodeasca tara, s-au suit si au intrat in casa; au luat chipul cioplit, efodul, terafimii si chipul turnat, in timp ce preotul era la intrarea portii cu cei sase sute de oameni, incinsi cu armele lor de razboi.

18. Cand au intrat in casa lui Mica si au luat chipul cioplit, efodul, terafimii si chipul turnat, preotul le-a zis: "Ce faceti?"

19. Ei au raspuns: "Taci, pune-ti mana la gura si vino cu noi; sa ne fii parinte si preot. Mai bine este sa fii preot la casa unui singur om sau sa fii preotul unei semintii si unei familii din Israel?"

20. Preotul s-a bucurat in inima lui; a luat efodul, terafimii si chipul cioplit si s-a unit cu ceata poporului.

21. Au pornit iarasi la drum si au plecat, punand inaintea lor copiii, vitele si calabalacurile.

22. Dupa ce se departasera bine de casa lui Mica, oamenii care locuiau in casele vecine cu a lui Mica s-au strans si au urmarit pe fiii lui Dan.

23. Au strigat dupa fiii lui Dan, care s-au intors si au zis lui Mica: "Ce ai, si ce inseamna gloata aceasta de oameni?"

24. El a raspuns: "Dumnezeii mei, pe care mi-i facusem, mi i-ati luat impreuna cu preotul si ati plecat: ce-mi mai ramane? Cum puteti dar sa-mi spuneti: "Ce ai?"

25. Fiii lui Dan i-au zis: "Sa nu-ti auzim glasul; caci altfel niste oameni amarati se vor arunca asupra voastra, si te vei pierde si pe tine si pe cei din casa ta."

26. Si fiii lui Dan si-au vazut mai departe de drum. Mica, vazand ca sunt mai tari decat el, s-a intors si a venit acasa.

27. Au ridicat, dar, ce facuse Mica si au luat pe preotul care era in slujba lui si s-au napustit asupra Laisului, asupra unui popor linistit si in pace; l-au trecut prin ascutisul sabiei si au ars cetatea.

28. Nimeni n-a izbavit-o, caci era departe de Sidon, si locuitorii ei n-aveau nicio legatura cu alti oameni: ea era in valea care se intinde spre Bet-Rehob. Fiii lui Dan au zidit din nou cetatea si au locuit in ea;

29. au numit-o Dan, dupa numele lui Dan, tatal lor, care se nascuse lui Israel; dar cetatea se chema mai inainte Lais.

30. Au inaltat pentru ei chipul cioplit; si Ionatan, fiul lui Ghersom, fiul lui Moise, el si fiii lui au fost preotii semintiei danitilor pana pe vremea robirii tarii.

31. Au asezat pentru ei chipul cioplit pe care-l facuse Mica, in tot timpul cat a fost casa lui Dumnezeu la Silo.

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***