Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Judecatorii 16

1. Samson a plecat la Gaza; acolo a vazut o curva si a intrat la ea.

2. S-a spus oamenilor din Gaza: "Samson a venit aici." Si l-au inconjurat si au pandit toata noaptea la poarta cetatii. Au stat linistiti toata noaptea si au zis: "Cand se va lumina de ziua, il vom omori."

3. Samson a ramas culcat pana la miezul noptii. Pe la miezul noptii, s-a sculat si a apucat portile cetatii cu amandoi stalpii, le-a scos impreuna cu zavorul, le-a pus pe umeri si le-a dus pe varful muntelui din fata Hebronului.

4. Dupa aceea, a iubit pe o femeie in valea Sorec. Ea se numea Dalila.

5. Domnitorii filistenilor s-au suit la ea si i-au zis: "Indupleca-l si afla de unde-i vine puterea lui cea mare si cum am putea sa-l biruim, ca sa-l legam si sa-l slabim, si-ti vom da fiecare cate o mie o suta de sicli de argint."

6. Dalila a zis lui Samson: "Spune-mi, te rog, de unde-ti vine puterea ta cea mare si cu ce ar trebui sa fii legat ca sa fii biruit."

7. Samson i-a zis: "Daca as fi legat cu sapte funii noi, care sa nu fie uscate inca, as slabi si as fi ca orice alt om."

8. Domnitorii filistenilor au adus Dalilei sapte funii noi, neuscate inca. Si ea l-a legat cu funiile acestea.

9. Iar niste oameni stateau la panda la ea, intr-o odaie. Ea i-a zis: "Filistenii sunt asupra ta, Samson!" Si el a rupt funiile, cum se rupe o ata de calti cand se atinge de foc. Si astfel n-au stiut de unde-i venea puterea.

10. Dalila a zis lui Samson: "Vezi, ti-ai batut joc de mine, mi-ai spus minciuni. Acum, te rog, arata-mi cu ce trebuie sa fii legat."

11. El i-a zis: "Daca as fi legat cu funii noi, care sa nu fi fost intrebuintate niciodata, as slabi si as fi ca orice alt om."

12. Dalila a luat niste funii noi si l-a legat cu ele. Apoi i-a zis: "Filistenii sunt asupra ta, Samson!" Iar niste oameni stateau la panda intr-o odaie. Si el a rupt funiile de la brate ca pe o ata.

13. Dalila a zis lui Samson: "Pana acum ti-ai batut joc de mine si mi-ai spus minciuni. Spune-mi cu ce trebuie sa fii legat." El i-a zis: "N-ai decat sa impletesti cele sapte suvite de par din capul meu in urzeala tesaturii."

14. Si ea le-a pironit cu un cui de lemn in pamant. Apoi i-a zis: "Filistenii sunt asupra ta, Samson!" Si el s-a trezit din somn si a smuls cuiul de lemn din pamant cu urzeala cu tot.

15. Ea i-a zis: "Cum poti spune: "Te iubesc!", cand inima ta nu este cu mine? Iata ca de trei ori ti-ai batut joc de mine si nu mi-ai spus de unde-ti vine puterea ta cea mare."

16. Fiindca ea il necajea si-l chinuia in fiecare zi cu staruintele ei, sufletul i s-a umplut de o neliniste de moarte,

17. si-a deschis toata inima fata de ea si i-a zis: "Briciul n-a trecut peste capul meu, pentru ca sunt inchinat Domnului din pantecele maicii mele. Daca as fi ras, puterea m-ar parasi, as slabi si as fi ca orice alt om."

18. Dalila, vazand ca isi deschisese toata inima fata de ea, a trimis sa cheme pe domnitorii filistenilor si a pus sa le spuna: "Suiti-va de data aceasta, caci mi-a deschis toata inima lui." Si domnitorii filistenilor s-au suit la ea si au adus argintul in maini.

19. Ea l-a adormit pe genunchii ei. Si, chemand un om, a ras cele sapte suvite de pe capul lui Samson, si a inceput astfel sa-l slabeasca. El si-a pierdut puterea.

20. Atunci ea a zis: "Filistenii sunt asupra ta, Samson!" Si el s-a trezit din somn si a zis: "Voi face ca si mai inainte si ma voi scutura." Nu stia ca Domnul Se departase de el.

21. Filistenii l-au apucat si i-au scos ochii; l-au coborat la Gaza si l-au legat cu niste lanturi de arama. El invartea la rasnita in temnita.

22. Dar parul capului lui a inceput iarasi sa creasca, dupa ce fusese ras.

23. Si domnitorii filistenilor s-au strans ca sa aduca o mare jertfa dumnezeului lor Dagon, si ca sa se inveseleasca. Ei ziceau: "Dumnezeul nostru a dat in mainile noastre pe Samson, vrajmasul nostru."

24. Si cand l-a vazut poporul, au laudat pe dumnezeul lor, zicand: "Dumnezeul nostru a dat in mainile noastre pe vrajmasul nostru, pe acela care ne pustia tara si ne inmultea mortii."

25. In bucuria inimii lor, au zis: "Chemati pe Samson, ca sa ne desfete!" Au scos pe Samson din temnita, si el a jucat inaintea lor. L-au asezat intre stalpi.

26. Si Samson a zis tanarului care-l tinea de mana: "Lasa-ma, ca sa ma pot atinge de stalpii pe care se reazema casa si sa ma reazem de ei."

27. Casa era plina de barbati si de femei; toti domnitorii filistenilor erau acolo, si pe acoperis erau aproape trei mii de insi, barbati si femei, care priveau la Samson cum juca.

28. Atunci Samson a strigat catre Domnul si a zis: "Doamne Dumnezeule! Adu-Ti aminte de mine, Te rog; Dumnezeule, da-mi putere numai de data aceasta, si cu o singura lovitura sa ma razbun pe filisteni pentru cei doi ochi ai mei!"

29. Si Samson a imbratisat amandoi stalpii de la mijloc, pe care se sprijinea casa, si s-a rezemat de ei; unul era la dreapta lui, si altul la stanga.

30. Samson a zis: "Sa mor impreuna cu filistenii!" S-a plecat cu toata puterea, si casa a cazut peste domnitori si peste tot poporul care era acolo. Cei pe care i-a prapadit la moartea lui au fost mai multi decat cei pe care-i omorase in timpul vietii.

31. Fratii lui si toata casa tatalui sau s-au coborat si l-au luat. Cand s-au suit inapoi, l-au ingropat intre Torea si Estaol, in mormantul tatalui sau Manoah. El fusese judecator in Israel douazeci de ani.

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***