Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Judecatorii 14

1. Samson s-a coborat la Timna si a vazut acolo o femeie din fetele filistenilor.

2. Cand s-a suit inapoi, a spus lucrul acesta tatalui sau si mamei sale si a zis: "Am vazut la Timna o femeie din fetele filistenilor; luati-mi-o acum de nevasta."

3. Tatal sau si mama sa i-au zis: "Nu este nicio femeie intre fetele fratilor tai si in tot poporul nostru, de te duci sa-ti iei nevasta de la filisteni, care sunt netaiati imprejur?" Si Samson a zis tatalui sau: "Ia-mi-o, caci imi place."

4. Tatal sau si mama sa nu stiau ca lucrul acesta venea de la Domnul: caci Samson cauta un prilej de cearta din partea filistenilor. In vremea aceea filistenii stapaneau peste Israel.

5. Samson s-a coborat impreuna cu tatal sau si cu mama sa la Timna. Cand au ajuns la viile din Timna, iata ca i-a iesit inainte un leu tanar mugind.

6. Duhul Domnului a venit peste Samson; si, fara sa aiba ceva in mana, Samson a sfasiat pe leu cum se sfasie un ied. N-a spus tatalui sau si mamei sale ce facuse.

7. S-a coborat si a vorbit cu femeia aceea, si ea i-a placut.

8. Dupa catva timp, s-a dus iarasi la Timna ca s-o ia si s-a abatut sa vada hoitul leului. Si iata ca in trupul leului era un roi de albine si miere.

9. A luat mierea in mana si a mancat-o pe drum; si cand a ajuns la tatal sau si la mama sa, le-a dat si au mancat si ei din ea. Dar nu le-a spus ca luase mierea aceasta din trupul leului.

10. Tatal lui Samson s-a coborat la femeia aceea. Si acolo Samson a facut un ospat, caci asa faceau tinerii.

11. Cum l-au vazut, au poftit treizeci de tovarasi care au stat impreuna cu el.

12. Samson le-a zis: "Am sa va spun o ghicitoare. Daca mi-o veti ghici in cele sapte zile ale ospatului si daca o veti dezlega, va voi da treizeci de camasi si treizeci de haine de schimb.

13. Dar daca n-o veti ghici, sa-mi dati voi treizeci de camasi si treizeci de haine de schimb." Ei i-au zis: "Spune-ne ghicitoarea ta s-o auzim."

14. Si el le-a zis: "Din cel ce mananca a iesit ce se mananca, si din cel tare a iesit dulceata."

15. Trei zile, n-au putut dezlega ghicitoarea. In ziua a saptea, au zis nevestei lui Samson: "Indupleca pe barbatul tau sa ne dezlege ghicitoarea; altfel, te vom arde, pe tine si casa tatalui tau. Ne-ati adunat aici ca sa ne jefuiti, nu-i asa?"

16. Nevasta lui Samson plangea langa el si zicea: "Tu n-ai decat ura pentru mine si nu ma iubesti; ai spus o ghicitoare copiilor poporului meu, si nu mi-ai dezlegat-o!" Si el i-a raspuns: "N-am dezlegat-o nici tatalui meu, nici mamei mele: sa ti-o dezleg tie?"

17. Ea a plans langa el tot timpul celor sapte zile cat a tinut ospatul; si in ziua a saptea, i-a dezlegat-o, caci il necajea. Si ea a dat copiilor poporului ei dezlegarea ghicitorii.

18. Oamenii din cetate au zis lui Samson in ziua a saptea, inainte de apusul soarelui: "Ce este mai dulce decat mierea si ce este mai tare decat leul?" Si el le-a zis: "Daca n-ati fi arat cu juncana mea, nu mi-ati fi dezlegat ghicitoarea."

19. Duhul Domnului a venit peste el, si s-a coborat la Ascalon. Acolo a ucis treizeci de oameni, le-a luat hainele si a dat hainele de schimb celor ce dezlegasera ghicitoarea. Era aprins de manie si s-a suit la casa tatalui sau.

20. Nevasta sa a fost data unuia din tovarasii lui, cu care era prieten el.

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***