Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Judecatorii 11

1. Iefta, galaaditul, era un om viteaz. El era fiul unei curve. Galaad nascuse pe Iefta.

2. Nevasta lui Galaad i-a nascut fii, care, facandu-se mari, au izgonit pe Iefta si i-au zis: "Tu nu vei avea mostenire in casa tatalui nostru, caci esti fiul unei alte femei."

3. Si Iefta a fugit de la fratii lui si a locuit in tara Tob. Niste oameni fara capatai s-au strans la Iefta si faceau plimbari cu el.

4. Dupa catva timp, fiii lui Amon au pornit cu razboi impotriva lui Israel.

5. Si pe cand fiii lui Amon faceau razboi cu Israel, batranii Galaadului s-au dus sa caute pe Iefta din tara Tob.

6. Ei au zis lui Iefta: "Vino de fii capetenia noastra, si sa batem pe fiii lui Amon."

7. Iefta a raspuns batranilor Galaadului: "Nu m-ati urat voi si nu m-ati izgonit voi din casa tatalui meu? Pentru ce veniti la mine acum cand sunteti in stramtorare?"

8. Batranii Galaadului au zis lui Iefta: "Ne intoarcem la tine acum, ca sa mergi cu noi, sa bati pe fiii lui Amon si sa fii capetenia noastra, capetenia tuturor locuitorilor Galaadului."

9. Iefta a raspuns batranilor Galaadului: "Daca ma aduceti inapoi ca sa bat pe fiii lui Amon si daca Domnul ii va da inaintea mea, voi fi eu oare capetenia voastra?"

10. Batranii Galaadului au zis lui Iefta: "Domnul sa ne auda si sa judece daca nu vom face ce spui."

11. Si Iefta a pornit cu batranii Galaadului. Poporul l-a pus in fruntea lui si l-a asezat capetenie, si Iefta a spus din nou inaintea Domnului, la Mitpa, toate cuvintele pe care le rostise.

12. Iefta a trimis soli imparatului fiilor lui Amon, ca sa-i spuna: "Ce ai cu mine de vii impotriva mea sa faci razboi impotriva tarii mele?"

13. Imparatul fiilor lui Amon a raspuns solilor lui Iefta: "Pentru ca Israel, cand s-a suit din Egipt, a pus mana pe tara mea, de la Arnon pana la Iaboc si Iordan. Da-mi-o inapoi acum de bunavoie."

14. Iefta a trimis iarasi soli imparatului fiilor lui Amon,

15. ca sa-i spuna: "Asa vorbeste Iefta: "Israel n-a pus mana pe tara Moabului, nici pe tara fiilor lui Amon.

16. Caci, cand s-a suit Israel din Egipt, a mers in pustiu pana la Marea Rosie si a ajuns la Cades.

17. Atunci Israel a trimis soli imparatului Edomului, ca sa-i spuna: "Lasa-ma sa trec prin tara ta." Dar imparatul Edomului n-a voit. A trimis si la imparatul Moabului, si nici el n-a vrut. Si Israel a ramas la Cades.

18. Apoi a mers prin pustiu, a ocolit tara Edomului si tara Moabului si a venit la rasaritul tarii Moabului; au tabarat dincolo de Arnon, fara sa intre pe tinutul Moabului, caci Arnonul era hotarul Moabului.

19. Israel a trimis soli lui Sihon, imparatul amoritilor, imparatul Hesbonului. Si Israel i-a zis: "Lasa-ma sa trec prin tara ta pana la locul spre care mergem."

20. Dar Sihon n-a avut incredere in Israel, ca sa-l lase sa treaca pe tinutul lui; si-a strans tot poporul, a tabarat la Iahat si a luptat impotriva lui Israel.

21. Domnul Dumnezeul lui Israel a dat pe Sihon si pe tot poporul lui in mainile lui Israel care i-a batut. Israel a pus mana pe toata tara amoritilor care erau asezati in tara aceasta.

22. Au pus mana pe tot tinutul amoritilor, de la Arnon pana la Iaboc, si de la pustiu pana la Iordan.

23. Si acum, cand Domnul Dumnezeul lui Israel a izgonit pe amoriti dinaintea poporului Sau, Israel, tu sa le stapanesti tara?

24. Oare ce-ti da in stapanire dumnezeul tau, Chemos, nu vei stapani? Si tot ce ne-a dat in stapanire Domnul Dumnezeul nostru, inaintea noastra, noi sa nu stapanim?!

25. Esti tu mai bun decat Balac, fiul lui Tipor, imparatul Moabului? S-a certat el cu Israel sau a facut el razboi impotriva lui?

26. Iata ca sunt trei sute de ani de cand locuieste Israel la Hesbon si in satele din jurul lui, la Aroer si in satele din jurul lui si in toate cetatile care sunt pe malul Arnonului: pentru ce nu i le-ati luat in tot timpul acesta?

27. Eu nu te-am suparat deloc, si rau te-ai purtat cu mine, facandu-mi razboi. Domnul sa judece lucrul acesta. El sa fie astazi judecator intre fiii lui Israel si fiii lui Amon."

28. Imparatul fiilor lui Amon n-a ascultat cuvintele pe care a trimis Iefta sa i le spuna.

29. Duhul Domnului a venit peste Iefta. Iefta a strabatut Galaadul si Manase; a trecut la Mitpe, in Galaad; si din Mitpe, din Galaad, a pornit impotriva fiilor lui Amon.

30. Iefta a facut o juruinta Domnului si a zis: "Daca vei da in mainile mele pe fiii lui Amon,

31. oricine va iesi pe portile casei mele inaintea mea, la intoarcerea mea fericita de la fiii lui Amon, va fi inchinat Domnului si-l voi aduce ca ardere de tot."

32. Iefta a pornit impotriva fiilor lui Amon, si Domnul i-a dat in mainile lui.

33. Le-a pricinuit o foarte mare infrangere, de la Aroer pana spre Minit, loc care cuprindea douazeci de cetati, si pana la Abel-Cheramim. Si fiii lui Amon au fost smeriti inaintea copiilor lui Israel.

34. Iefta s-a intors acasa la Mitpa. Si iata ca fiica sa i-a iesit inainte cu timpane si jocuri. Ea era singurul lui copil; n-avea fii si nici alta fata.

35. Cum a vazut-o, el si-a rupt hainele si a zis: "Ah! fata mea! Adanc ma lovesti si ma tulburi! Am facut o juruinta Domnului si n-o pot intoarce."

36. Ea i-a zis: "Tata, ai facut o juruinta Domnului, fa-mi potrivit cu ceea ce ti-a iesit din gura, acum cand Domnul te-a razbunat pe vrajmasii tai, pe fiii lui Amon."

37. Si ea a zis tatalui sau: "Atat ingaduie-mi: lasa-ma sloboda doua luni, ca sa ma duc sa ma cobor in munti si sa-mi plang fecioria cu tovarasele mele."

38. El a raspuns: "Du-te!" Si a lasat-o sloboda doua luni. Ea s-a dus cu tovarasele ei si si-a plans fecioria pe munti.

39. Dupa cele doua luni, s-a intors la tatal ei, si el a implinit cu ea juruinta pe care o facuse. Ea nu cunoscuse impreunarea cu barbat. De atunci s-a facut in Israel obiceiul

40. ca, in toti anii, fetele lui Israel se duc sa praznuiasca pe fiica lui Iefta, galaaditul, patru zile pe an.

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***