Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator

Judecatorii 1

1. Dupa moartea lui Iosua, copiii lui Israel au intrebat pe Domnul si au zis: "Cine dintre noi sa se suie intai impotriva canaanitilor ca sa porneasca lupta cu ei?"

2. Domnul a raspuns: "Iuda sa se suie; iata ca am dat tara in mainile lui."

3. Si Iuda a zis fratelui sau Simeon: "Suie-te impreuna cu mine in tara care mi-a cazut la sorti si sa luptam impotriva canaanitilor; si voi merge si eu cu tine in tara care ti-a cazut la sorti." Si Simeon s-a dus cu el.

4. Iuda s-a suit, si Domnul a dat pe canaaniti si pe fereziti in mainile lor; au ucis zece mii de oameni la Bezec.

5. Au gasit pe Adoni-Bezec la Bezec; au pornit lupta impotriva lui si au batut pe canaaniti si fereziti.

6. Adoni-Bezec a luat fuga; dar ei l-au urmarit si l-au prins si i-au taiat degetele cele mari de la maini si de la picioare.

7. Adoni-Bezec a zis: "Saptezeci de imparati, cu degetele cele mari de la maini si de la picioare taiate, strangeau mancare sub masa mea; Dumnezeu imi rasplateste si mie cum am facut." L-au dus la Ierusalim si a murit acolo.

8. Fiii lui Iuda au pornit lupta impotriva Ierusalimului si l-au luat; l-au trecut prin ascutisul sabiei si au dat foc cetatii.

9. Fiii lui Iuda s-au coborat apoi ca sa bata pe canaaniti, care locuiau muntele, tinutul de miazazi si campia.

10. Iuda a pornit impotriva canaanitilor care locuiau la Hebron, numit mai inainte Chiriat-Arba; si a batut pe Sesai, pe Ahiman si Talmai.

11. De acolo a pornit impotriva locuitorilor Debirului: Debirul se numea mai inainte Chiriat-Sefer.

12. Caleb a zis: "Voi da pe fiica mea, Acsa, de nevasta cui va bate Chiriat-Seferul si-l va lua."

13. Otniel, fiul lui Chenaz, fratele cel mai mic al lui Caleb, a pus mana pe cetate; si Caleb i-a dat de nevasta pe fiica sa Acsa.

14. Cand a intrat ea la Otniel, l-a indemnat sa ceara un ogor de la tatal ei. Ea s-a coborat de pe magar; si Caleb i-a zis: "Ce vrei?"

15. Ea i-a raspuns: "Da-mi un dar, caci mi-ai dat un pamant secetos; da-mi si izvoare de apa." Si Caleb i-a dat Izvoarele de sus si Izvoarele de jos.

16. Fiii chenitului, socrul lui Moise, s-au suit din Cetatea Finicilor, impreuna cu fiii lui Iuda, in pustiul lui Iuda, la miazazi de Arad, si s-au dus de s-au asezat intre popor.

17. Iuda a pornit cu fratele sau Simeon si au batut pe canaanitii care locuiau la Tefat; au nimicit cetatea cu desavarsire si au numit-o Horma.

18. Iuda a mai pus mana pe Gaza si pe tinutul ei, pe Ascalon si pe tinutul lui si pe Ecron si pe tinutul lui.

19. Domnul a fost cu Iuda; si Iuda a pus stapanire pe munte, dar n-a putut sa izgoneasca pe locuitorii din campie, pentru ca aveau care de fier.

20. Au dat Hebronul lui Caleb, cum spusese Moise; si el a izgonit de-acolo pe cei trei fii ai lui Anac.

21. Fiii lui Beniamin n-au izgonit pe iebusitii care locuiau la Ierusalim; si iebusitii au locuit in Ierusalim cu fiii lui Beniamin pana in ziua de azi.

22. Casa lui Iosif s-a suit si ea impotriva Betelului, si Domnul a fost cu ei.

23. Cei din casa lui Iosif au iscodit Betelul, care mai inainte se chema Luz.

24. Strajerii au vazut pe un om iesind din cetate si i-au zis: "Arata-ne pe unde putem intra in cetate, si vom avea mila de tine."

25. El le-a aratat pe unde ar putea sa intre in cetate. Si au trecut cetatea prin ascutisul sabiei; dar pe omul acela l-au lasat sa plece cu toata familia lui.

26. Omul acela s-a dus in tara hetitilor; a zidit o cetate si i-a pus numele Luz, nume pe care l-a purtat pana in ziua de azi.

27. Manase n-a izgonit nici el pe locuitorii din Bet-Sean si din satele dimprejurul lui, din Taanac si satele lui, din Dor si satele dimprejurul lui, din Iibleam si satele dimprejurul lui, din Meghido si satele dimprejurul lui; asa incat canaanitii au izbutit sa ramana in tara aceasta.

28. Cand Israel a fost destul de tare, a supus pe canaaniti la un bir, dar nu i-a izgonit.

29. Efraim n-a izgonit pe canaanitii care locuiau la Ghezer, si canaanitii au locuit in mijlocul lui Efraim la Ghezer.

30. Zabulon n-a izgonit nici el pe locuitorii din Chitron, nici pe locuitorii din Nahalol; si canaanitii au locuit in mijlocul lui Zabulon, dar au fost supusi la un bir.

31. Nici Aser n-a izgonit pe locuitorii din Aco, nici pe locuitorii din Sidon, nici pe cei din Ahlab, din Aczib, din Helba, din Afic si din Rehob;

32. si aseritii au locuit in mijlocul canaanitilor, locuitorii tarii, caci nu i-au izgonit.

33. Neftali n-a izgonit pe locuitorii din Bet-Semes, nici pe locuitorii din Bet-Anat si a locuit in mijlocul canaanitilor, locuitorii tarii; dar locuitorii din Bet-Semes si din Bet-Anat au fost supusi la un bir.

34. Amoritii au dat inapoi pe munte pe fiii lui Dan si nu i-au lasat sa se coboare in campie.

35. Amoritii au izbutit sa ramana la Har-Heres, la Aialon si la Saalbim; dar mana casei lui Iosif a apasat asupra lor si au fost supusi la un bir.

36. Tinutul amoritilor se intindea de la suisul Acrabim, de la Sela si in sus.

Capitolul urmator
pixel
***